Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 5. 2021,
10.48

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

73

Natisni članek

stavka Slovenija vlada sindikati

Četrtek, 13. 5. 2021, 10.48

2 leti, 11 mesecev

"Vojna z vlado": sindikalne centrale se umikajo iz ekonomsko-socialnega sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

73

Stavka Ljubljana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sindikalne centrale se umikajo iz ekonomsko-socialnega sveta, je sporočila Sanja Leban Trojar iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Stavka ni izključena, podpirale naj bi jo skoraj vse sindikalne centrale. V GZS umik it ESS obžalujejo.

V uredništvu hranimo dopisovanje po elektronski pošti, iz katerega je razvidno, da se sindikati dogovarjajo o splošni stavki oziroma "začetku vojne z vlado". Splošno stavko naj bi podpirale vse sindikalne centrale, razen Solidarnost in Alternativa. 

Kot je razbrati, bi to med drugim pomenilo:

  • prekinitev socialnega dialoga na vseh ravneh,
  • proteste,
  • generalno stavko na vseh ravneh.
Gre za sistematično kršenje pravil delovanja ekonomsko-socialnega sveta s strani Vlade Republike Slovenije, je Leban Trojarjeva zapisala v vabilu na novinarsko konferenco. Več podrobnosti bodo predstavili na jutrišnji novinarski konferenci, ki bo ob 11. uri. Javnosti bodo razkrili tudi razloge za umik sindikalnih central iz ekonomsko-socialnega sveta.

GZS: Novico o umiku obžalujemo

"Na Gospodarski zbornici Slovenije obžalujemo novico, da se sindikalne centralne umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS)," so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da ESS vidijo kot pomembno posvetovalno telo, sestavljeno iz predstavnikov vlade, delodajalcev in sindikatov, ki omogoča kakovostno razpravo o prihodnjih usmeritvah naše družbe. 

"Kot predsedujoči ESS v obdobju oktober 2020 - oktober 2021 smo se in se še zavzemamo za nemoteno delovanje ESS z dopuščanjem in spodbujanjem demokratičnega socialnega dialoga. Prav v zadnjih tednih si socialni partnerji prizadevamo za nadaljevanje priprave novega socialnega sporazuma," so še zapisali in dodali, da je v danih razmerah, ko se soočamo s posledicami epidemije covid-19, konstruktivni dialog med socialnimi partnerji izrednega pomena za izhod iz krize. 

Vlada jim ni dovolila sodelovanja pri oblikovanju zakonov 

Reprezentativne sindikalne centrale so že dlje časa opozarjale, da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog. Kritični so bili do tega, da je vlada socialne partnerje zgolj informirala, a niso bili aktivno udeleženi pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani. Sindikati so že konec marca sporočili, da se pojavljajo razmišljanja o začasnem izstopu iz ekonomsko-socialnega sveta, je še zapisano v vabilu.

Stavka sindikatov javnega sektorja.
Novice Se sindikati res pripravljajo na splošno stavko?
Ne spreglejte