SiolNET. Novice Slovenija
5,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Vojna z vlado": sindikalne centrale se umikajo iz ekonomsko-socialnega sveta

5,85

termometer

Stavka Ljubljana
Foto: Ana Kovač

Sindikalne centrale se umikajo iz ekonomsko-socialnega sveta, je sporočila Sanja Leban Trojar iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Stavka ni izključena, podpirale naj bi jo skoraj vse sindikalne centrale. V GZS umik it ESS obžalujejo.

V uredništvu hranimo dopisovanje po elektronski pošti, iz katerega je razvidno, da se sindikati dogovarjajo o splošni stavki oziroma "začetku vojne z vlado". Splošno stavko naj bi podpirale vse sindikalne centrale, razen Solidarnost in Alternativa. 

Kot je razbrati, bi to med drugim pomenilo:

  • prekinitev socialnega dialoga na vseh ravneh,
  • proteste,
  • generalno stavko na vseh ravneh.
Gre za sistematično kršenje pravil delovanja ekonomsko-socialnega sveta s strani Vlade Republike Slovenije, je Leban Trojarjeva zapisala v vabilu na novinarsko konferenco. Več podrobnosti bodo predstavili na jutrišnji novinarski konferenci, ki bo ob 11. uri. Javnosti bodo razkrili tudi razloge za umik sindikalnih central iz ekonomsko-socialnega sveta.

GZS: Novico o umiku obžalujemo

"Na Gospodarski zbornici Slovenije obžalujemo novico, da se sindikalne centralne umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS)," so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da ESS vidijo kot pomembno posvetovalno telo, sestavljeno iz predstavnikov vlade, delodajalcev in sindikatov, ki omogoča kakovostno razpravo o prihodnjih usmeritvah naše družbe. 

"Kot predsedujoči ESS v obdobju oktober 2020 - oktober 2021 smo se in se še zavzemamo za nemoteno delovanje ESS z dopuščanjem in spodbujanjem demokratičnega socialnega dialoga. Prav v zadnjih tednih si socialni partnerji prizadevamo za nadaljevanje priprave novega socialnega sporazuma," so še zapisali in dodali, da je v danih razmerah, ko se soočamo s posledicami epidemije covid-19, konstruktivni dialog med socialnimi partnerji izrednega pomena za izhod iz krize. 

Vlada jim ni dovolila sodelovanja pri oblikovanju zakonov 

Reprezentativne sindikalne centrale so že dlje časa opozarjale, da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog. Kritični so bili do tega, da je vlada socialne partnerje zgolj informirala, a niso bili aktivno udeleženi pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani. Sindikati so že konec marca sporočili, da se pojavljajo razmišljanja o začasnem izstopu iz ekonomsko-socialnega sveta, je še zapisano v vabilu.

Stavka sindikatov javnega sektorja. Novice Se sindikati res pripravljajo na splošno stavko?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin