SiolNET. Novice Slovenija
4,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šokantno, koliko Slovencev misli, da je cepljenje poskus nadzora nad ljudmi

4,93

termometer

Zaenkrat se le polovica vprašanih Slovenk in Slovencev namerava verjetno ali zagotovo cepiti proti koronavirusu. V varnost cepiva trenutno zaupa manj kot tretjina anketirancev, je pokazala raziskava.

Že prvi dan cepljenja se je v Sloveniji pojavila teorija zarote. Video: Planet 

Skupina študentov Univerze v Mariboru pod vodstvom profesorja Matjaža Zwitterja je v sodelovanju s skupnostjo COVID-19 Sledilnik in družbo Valicon izvedla raziskavo o odnosu do cepljenja proti koronavirusu.

Covid Party Novice V cerkvi umrlemu za covid-19 posvetili druženje brez mask #video

Spletno anketo na nacionalno reprezentativnem vzorcu 516 oseb so izvedli 21. in 22. decembra. Med drugim so ugotovili:

  •  Da je bilo deset odstotkov vprašanih letos okuženih s koronavirusom. 82 odstotkov jih osebno pozna nekoga, ki se je okužil s tem virusom, 36 odstotkov tudi osebo, ki je zaradi okužbe potrebovala zdravljenje v bolnišnici, 23 odstotkov pa nekoga, ki je zaradi okužbe umrl.
  • Anketiranci najbolj zaupajo strokovnjakom (61 odstotkov) in drugim strokovnim virom, najmanj pa razlagam na družabnih omrežjih (osem odstotkov). 50 odstotkov sodelujočih nima zaupanja v vlado. 
  • 55 odstotkov anketirancev meni, da bi za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih starejših občanov cepljenje proti koronavirusu moralo biti obvezno, a se jih bo le 20 odstotkov zagotovo cepilo ter 29 odstotkov verjetno, medtem ko se jih 31 odstotkov verjetno ne bo cepilo, 19 odstotkov pa zagotovo ne. 

g | Foto: Sledilnik za covid-19 Foto: Sledilnik za covid-19

23543252 Novice Prvi dan cepljenja že nova teorija zarote #video

24 odstotkov meni, da je cepljenje poskus nadzora nad populacijo

Raziskava je pokazala tudi naslednje:

  • Največ vprašanih se strinja ali popolnoma strinja s trditvijo, da želijo počakati na več informacij o varnosti cepiva (67 odstotkov).
  • V varnost cepiva zaupa 31 odstotkov vprašanih, v njegovo učinkovitost verjame 35 odstotkov.
  • 39 odstotkov vprašanih je potrdilo, da jih je zelo strah okužbe z virusom sars-cov-2, 33 odstotkov pa jih meni, da je virus sars-cov-2 enako nevaren kot virus gripe.
  • Najmanj vprašanih, pa vendar ne tako malo, je pritrdilo trditvi, da imajo slabe izkušnje s preteklimi cepljenji (20 odstotkov), še malo več pa, da to cepljenje predstavlja poskus nadzora nad populacijo (24 odstotkov).

h | Foto: Sledilnik za covid-19 Foto: Sledilnik za covid-19

"Čeprav je večina prebivalstva v splošnem naklonjena cepivom in zaupa mnenju strokovnjakov ter rezultatom raziskav, se jih je le polovica pripravljena cepiti proti virusu sars-cov-2 oziroma se bo cepljenja udeležila takoj, ko bo mogoče. Dve tretjini bi želelo počakati, da bo na voljo več informacij o varnosti cepiva. V varnost cepiva trenutno zaupa manj kot tretjina vprašanih. Kar četrtina jih misli, da cepljenje predstavlja poskus nadzora nad populacijo, in petina jih ima slabe izkušnje s preteklimi cepljenji," so izvajalci raziskave povzeli končne rezultate.

Cepljenje covid-19 Novice Prihajajo novi odmerki. Tako bo potekalo cepljenje. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin