Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2018,
20.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

8

Natisni članek

Tadej Strehovec splav

Petek, 19. 10. 2018, 20.18

5 let, 6 mesecev

Sojenje Strehovcu: protest v podporo cerkvenemu dostojanstveniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

8

Zaradi objave ostrega besedila proti pravici do splava na svoji spletni strani dolgoletnemu tajniku vrha slovenske Cerkve Tadeju Strehovcu grozita dve leti zapora. Še posebej je sporna slika z naslovnice, s katero spletna stran sporoča, kaj si misli o zagovornikih splava. Strehovec pa se brani, da s spornim člankom pred objavo ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi bil urednik spletne strani. 

Proces ves čas spremlja tudi protest Strehovčevih podpornikov. Ne samo pred sodiščem, danes so protestirali tudi v središču Ljubljane. Na spletni strani 24kul.si ni sovražnega govora, temveč le izraženo prepričanje večine, je zbrane opozoril Aleš Primc, pri čemer mu je pritrdila tudi kandidatka na zadnjih predsedniških volitvah Angelca Likovič. Pod budnim nadzorom policistov so se z obtoženim Strehovcem na čelu prestavili do bližnjega okrajnega sodišča, kjer naj bi z božjo pomočjo zmagal.

Rimskokatoliška cerkev
Novice Spletni portal vidnega predstavnika Cerkve poziva k ovajanju aktivistov

Strehovec sodišče zapustil dobro razpoložen

V sodni dvorani, premajhni za vse zbrane podpornike, pa se je zgodba o krivdi tajnika Slovenske škofovske konference zavrtela v smer, ki za tožilko Ano Kirm ni ravno spodbudna. Obtožnica Strehovca bremeni kršitve 3. odstavka 297. člena Kazenskega zakonika, zaradi česar mu grozi zapor do dveh let, vendar to ne velja v primeru, da na objavo ni mogel vplivati, preden je bila ta že javno dostopna na spletu. Izdelovalec spletne strani Peter Frank je namreč pojasnil, da upravnik nima nadzora nad tem, kaj bo kdo objavil, saj pisci teksta to objavljajo naravnost na spletno stran. Strehovec je zato sodišče zapustil očitno dobro razpoložen.

Stanislav Zore
Novice Nadškof Zore: Strehovec uživa mojo podporo in popolno zaupanje škofov

Sodišče bo poskušalo ugotoviti, kdo je imel dostop do spletne strani

Sodišče bo do naslednje obravnave, razpisane šele za sredino januarja prihodnjega leta, poskušalo iz Švice pridobiti dnevnik vseh dostopov do spletne strani, za katero je skrbel Strehovec, ki bi pokazali, kdo je sploh objavil sporni članek. Vendar je računalniški izvedenec že vnaprej opozoril, da po dveh letih teh podatkov verjetno ni več. 

Predsednik vrhovnega sodišča pri maši, kjer so molili za Strehovca

Akademsko društvo Pravnik (ADP) vsako leto ob začetku akademskega leta oziroma sodnega obdobja pripravi tako imenovano rdečo mašo za pravnike. V napovedi dogodka, ki so ga objavili na spletni strani, so zapisali, da lahko udeleženci maše z navzočnostjo "moralno in molitveno podpremo dr. Strehovca, ki se javno zavzema za nauk Cerkve", danes piše Delo.

Dogodka pred mašo, ta je bil na pravni fakulteti, in maše v ljubljanski stolnici, ki jo je vodil Strehovec, pa se je tokrat udeležil tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Predsednik sodišča je imel na dogodku pred mašo tudi govor. Odločitev za predavanje, na katero ga je po poročanju medija povabila predsednica ADP, je, pravi, sprejel zaradi dogovorjene teme - o zaupanju javnosti v sodstvo. 

Na vprašanje medija o udeležbi pri maši je odgovoril, da je to, kdo bo vodil mašo, videl šele ob začetku. Dodal je, da se je obreda udeležil zasebno, kot je to storil že v preteklosti, kadar je utegnil.

Društvo ADP je sicer v javnem odzivu postopek zoper Strehovca označilo za krivičnega in ideološko motiviranega, tožilstvo pa pozvalo, naj "preneha ideološko pravosodno bitko, ki je izbrano uperjena proti katoličanom in Katoliški cerkvi". Florjančič, ki se je dogodka udeležil kot predsednik sodišča, ki bo morda v prihodnosti odločalo o kazenskem postopku zoper Strehovca, na to pravi, da nima nobenega osebnega komentarja na stališče ADP, z njim je bil seznanjen v zadnjih dneh, je še poročalo Delo. 

Florjančič pojasnjuje, da ima vsakdo pravico izražati svoja stališča. Dodal pa je, da "taka stališča nimajo vpliva in ne morejo, niti ne smejo imeti vpliva na katerikoli sodni postopek. Sodišče mora odločati zakonito, pošteno, nepristransko ne glede na stališča ali posredne ali neposredne pritiske take ali drugačne javnosti".

 

Ne spreglejte