Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
14.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

porod porodnišnica

Torek, 19. 2. 2019, 14.03

5 let, 2 meseca

Sodna izvedenka: Ekipa pri porodu deklice ni delovala po pravilih stroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Bolnišnica, intenzivna nega | Sodišče je z današnjim več kot tri ure trajajočim zaslišanjem izvedenke zaključilo obravnavo odškodninske tožbe po njenem pravnem temelju in bo izdalo vmesno pisno sodbo. | Foto Thinkstock

Sodišče je z današnjim več kot tri ure trajajočim zaslišanjem izvedenke zaključilo obravnavo odškodninske tožbe po njenem pravnem temelju in bo izdalo vmesno pisno sodbo.

Foto: Thinkstock

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevala obravnava približno milijon evrov vredne odškodninske tožbe proti Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Sodna izvedenka je poudarila, da ekipa pri porodu deklice, ki je utrpela hude posledice, ni delovala po pravilih stroke. Sodišče bo o temelju tožbe izdalo pisno sodbo.

Tožbo sta vložila starša petletne deklice, ki bolnišnici očitata zdravniško napako pri porodu, zaradi katerih ima deklica veliko težav. Osebje naj ne bi opravilo potrebnih preiskav, zato se je deklica sedem ur dušila in se zaradi pomanjkanja kisika rodila s cerebralno paralizo in epilepsijo. V bolnišnici očitke zavračajo in poudarjajo, da ni bilo storjene nobene strokovne napake in je stanje deklice posledica sepse.

Starša deklice od bolnišnice in Zavarovalnice Triglav zahtevata odškodnino in rente za izgubljeni prihodek, za prilagoditve in za strokovno pomoč, ki jo potrebuje deklica. Obravnava tožbe se je na kranjskem okrožnem sodišču začela pred enim letom, danes pa so kot zadnjo zaslišali še izvedenko ginekologije in porodništva Ksenijo Ogrizek Pelkič.

Doula
Trendi "Ne moremo pričakovati lepega poroda v nemogočih pogojih" #intervju

Izvedenka: Porodna ekipa bi morala narediti dodatne preiskave

Izvedenka je o porodu, ki je potekal 3. aprila 2013, izpostavila, da bi glede na sumljive znake o stiski otroka glede na zapis utripov in zeleno plodovnico porodna ekipa morala narediti pH metrijo za analizo krvi otroka, ki bi pokazala, kakšna je preskrbljenost krvi otroka s kisikom.

Pelkičeva je povedala, da bi se sama za pH metrijo glede na sumljive znake odločila že ob 13.30, nujno pa bi jo bilo treba narediti najpozneje ob 15. uri. Vendar v bolnišnici tega niso storili in porod se je vlekel še uro in pol. "Če bi naredili pH metrijo, bi ugotovili acidozo in končali porod z urgentnim carskih rezom in izid bi bil boljši," je izpostavila izvedenka, ni pa mogla povedati, kakšno bi bilo dejansko stanje otroka v tem primeru.

družina dom
Novice Porodniška: kaj slovenskim staršem prinaša nova direktiva EU?

Bolnišnica: Ni bilo indikacije za izvedbo preiskave

V kranjski porodnišnici vztrajajo, da ni bilo indikacije za izvedbo pH metrije, Pelkičeva pa je poudarila, da bi izkušen porodničar naredil pH metrijo. Ocenila je, da bolnišnica z opustitvijo pH metrije ni ravnala v skladu s pravili stroke. Poleg tega je zaznala še druga odstopanja od dobre klinične prakse in pravil stroke, med drugim pritiskanje ob patološkem CTG, kar lahko sproži še večjo hipoksijo. Moti jo tudi, da je bil otrok iz Kranja v Ljubljano premeščen šele dve uri po porodu ter da ni bilo opravljene preiskave placente, ki bi bila ključna za razjasnitev diagnoze.

Pelkičeva tako nasprotuje mnenju ginekologinje Tanje Premru-Sršen, ki je bila članica zunanje strokovne skupine zdravniške zbornice, ki je pregledala primer ter je ocenila, da je bil porod skrbno voden in v skladu z uveljavljeno prakso, da kardiogram ni kazal na hipoksijo oziroma pomanjkanja preskrbe organov otroka s kisikom ter da je težave povzročila sepsa zaradi okužbe s streptokokom.

porod
Novice "Neprijetno ukrepanje pri porodu še ni nasilje nad porodnicami"

Pelkičeva: Malo verjetno, da bi bakterijska okužba privedla do takih poškodb

"Malo verjetno, da bi bakterijska okužba privedla do takih poškodb," je ocenila Pelkičeva in dodala, da v krvi niso odkrili bakterije. Tudi sodni izvedenec radiologije Miran Jeromel je izpostavil, da so na posnetkih vidne hude hipoksične okvare organov zaradi pomanjkanja kisika, in ne zaradi sistemske sepse, saj se vnetne spremembe na posnetkih kažejo drugače.

Sodišče je z današnjim več kot tri ure trajajočim zaslišanjem izvedenke zaključilo obravnavo odškodninske tožbe po njenem pravnem temelju in bo izdalo vmesno pisno sodbo. Če bo presodilo, da je tožba utemeljena in bo sodba postala pravnomočna, se bo sojenje nadaljevalo z dokazi za določitev višine odškodnine.

porodnišnica
Novice Slovenke z zgodbami opozarjajo na težke porodne izkušnje #foto #video
Ne spreglejte