SiolNET. Novice Slovenija
1,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenskim vojakom grozi ukinitev dodatka k plači #video

1,55

termometer

Vojakom Slovenske vojske grozi resno znižanje plač. Gre za bonus, ki ga je lani ob svojem imenovanju kot popravek mizernih dohodkov in odliva iz vojske uvedel načelnik generalštaba Alan Geder. In čeprav so prva izplačila dodatka šele sedla na račune vojakov, že grozi, da bodo ostali brez njih.

Vojakom Slovenske vojske grozi resno znižanje plač. Gre za bonus, ki ga je lani ob svojem imenovanju kot popravek mizernih dohodkov in odliva iz vojske uvedel načelnik generalštaba Alan Geder. Opešani in obubožani slovenski vojski je kot gasilski ukrep v sili kar počez dvignil plače za 19 odstotkov.

Češ da so vojaki in vojakinje upravičeni do dodatka kot nadpovprečno obremenjeni, ker jih je premalo. Toda Geder je povišico podelil tudi zaposlenim v pisarnah. Revizijo čudežne formule za boljše plače je naročila še prejšnja ministrica za obrambo Andreja Katič, generalštab pa mora zdaj do petka pripraviti alternativni predlog.

Ali je vojaških bonusov konec ali ne, so preverili v oddaji Planet Danes na Planet TV.

vojska Novice V Nemčiji Slovenski vojski ukradli del tovora

Za vse naloge, namenjene 7.600 vojakom, smo kadrovsko enostavno prekratki. Kljub temu jih 6.691 danes zaposlenih opravlja vsak dan. Vendar je ob številkah na plačilnih listah, s katerimi država ocenjuje njihovo pripadnost državi, težko zameriti tistim, ki se odločijo, da raje slečejo vojaško uniformo.

"Majhna vojska izgublja četo in pol na leto. Gre za vojake, ki izginejo, ki jih ni, njihove naloge pa ostanejo," je pojasnil Geder.

Poleti plače vojakov dvignili za 19 odstotkov

Da bi vsaj nekoliko omilil množično zapuščanje vojske, je Geder s prvim julijem izkoristil možnost v zakonu, s katero vsem dodatno izplača 19 odstotkov k plači.

"Če upoštevamo, da je povprečna plača pripadnika SV okoli 900 bruto, potem hitro ugotovimo, da je to približno 100 evrov neto na mesec," je zvišanje plač ponazoril Marjan Lah iz sindikata ministrstva za obrambo.

Slovenska vojska Novice Slovenska vojska razpisuje 200 štipendij

Na sejmu Sobra je poskušal novi obrambni minister Karl Erjavec tudi s tem privabiti nove člane v poklicno vojsko. "Zdaj ko imamo gospodarsko rast, želimo izboljšati oziroma zvišati plače v Slovenski vojski," je pred dvema tednoma v Gornji Radgoni napovedal Erjavec.

Mlade motivira denar

Mladi brez težav priznajo, da bi to lahko bil zadetek v polno, ki bi jih premamil.

In čeprav so prva izplačila dodatka šele sedla na račune vojakov, že grozi, da bodo ostali brez njih. In to zaradi Katičeve, takrat že ministrice v odhodu, ki je pred odhodom s položaja sprožila revizijo tega izplačila.

vojska Novice Slovenska vojska si v svoji postavi želi več mladih #video

Rezultat revizije je celo za sindikate, ki predstavljajo zaposlene, tajen, a po pojasnilu z ministrstva jim je jasno - do petka je treba najti alternativno rešitev. V nasprotnem primeru ga namreč vojakom ne bodo smeli več izplačevati.

Geder pa je dodal, da bo kadrovska slika v SV v dveh letih tako slaba, da ne bo mogla izvajati večine svojih primarnih, kaj šele sekundarnih nalog.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin