Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
15.57

Osveženo pred

4 dni, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

Natisni članek

Motor Ministrstvo za obrambo Slovenska vojska

Četrtek, 13. 6. 2024, 15.57

4 dni, 23 ur

Slovenska vojska in STRiX eMotors razvila električne hard enduro vojaške motorje #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

Obrambno ministrstvo in Slovenska vojska (SV) sta danes v Kočevski Reki predstavila električne hard enduro vojaške motorje, ki jih je ob pomoči strokovnjakov ministrstva posebej za vojsko razvilo slovensko podjetje STRiX eMotors in so z izjemo nekaj delov v celoti slovenski izdelek. Ministrstvo je za zdaj kupilo šest motorjev.

Po besedah generalnega direktorja direktorata za logistiko Željka Kralja obrambno ministrstvo v zadnjem letu intenzivno vlaga v nacionalne razvojne projekte, česar cilj je slovenskim podjetjem pomagati razviti različne produkte, namenjene vojaški in tudi civilni uporabi, ter jih pri tem pomagati pridobiti tudi potrebne reference.

Fotogalerija
1
 / 5

Podjetju STRiX eMotors, ki je bilo izbrano na javnem razpisu, so tako v zadnjem letu pomagali razvijati električni hard enduro vojaški motor, posebej prilagojen za potrebe vojske. Po besedah direktorja podjetja Saša Emina gre za motor, ki mu trenutno v svetu ni podobnega. Ima električni pogonski sklop, ki mu zagotavlja tiho delovanje in dober navor, baterija pa mu z enim polnjenjem omogoča domet do sto kilometrov.

Na motorju prostor za orožje in strelivo

Na motorju so nameščeni različni nosilci, na katere je mogoče namestiti orožje in strelivo, dober pregled ponoči mu omogočajo posebne IR luči. Z njim je mogoče voziti tudi po snegu, za kar so v podjetju razvili posebne sani. Uporaben bo tudi v civilne namene, saj je homologiziran in ga je mogoče registrirati.

Ministrstvo je za potrebe SV za zdaj kupilo šest motorjev in štiri sani, za kar je skupaj odštelo nekaj manj kot 175 tisoč evrov brez davka na dodatno vrednost. "Nadaljnje dobave bodo odvisne od potreb, pri čemer imamo s proizvajalcem dogovor, da bo cena za SV bistveno nižja, kot bo cena motorjev na trgu," je povedal Kralj.

Motor v fazi testiranja, zanimanje izkazali tudi Norveška in Nizozemska

Motor je pri SV trenutno v fazi testiranja, v podjetju pa se po Eminovih besedah pripravljajo tudi njegovo serijsko proizvodnjo. Računajo, da bi lahko letno izdelali do deset tisoč motorjev, za kar bodo potrebovali vsaj 70 zaposlenih.

Ministrstvo namerava motor, za katerega naj bi se po Kraljevih besedah že zanimali tudi Norveška in Nizozemska vojska, skupaj z nekaterimi drugimi produkti predstaviti na mednarodni obrambni razstavi Eurosatory v Parizu, ki se začne v ponedeljek.

V SV motorje od februarja testirajo pripadniki enote za posebno delovanje. Po besedah njenega poveljnika Matije Jazbeca so izkušnje z njimi zelo dobro. "Pojavljajo se še kakšne vrzeli, ki pa jih sproti rešujemo s podjetjem," je povedal. Motor je po njegovih besedah uporaben predvsem za posebno delovanje, med drugim za posebno izvidništvo, ki zahteva hiter, tih in prikrit premik do objekta.

Robert Brieger in Robert Glavaš
Novice Glavaš z Briegerjem o načrtih EU za krepitev varnostno-obrambnih zmogljivosti
policija, policisti
Novice Ogorčeni policijski in vojaški sindikati napovedujejo stavko in protest. Na ministrstvu jim odgovarjajo.
Sistem zračne obrambe mangart 25
Novice Slovenska vojska predstavila novo slovensko orožje #video
Ne spreglejte