Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 10. 2021,
16.37

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

15

Natisni članek

usmrtitev odprava Belorusija sodišče ženske ženske smrtna kazen

Nedelja, 10. 10. 2021, 16.37

2 leti, 6 mesecev

Slovenija za globalno odpravo smrtne kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

15

smrtna kazen, usmrtitev | Slovenija pozdravlja krepitev prizadevanj proti smrtni kazni in poziva Belorusijo kot edino evropsko državo, ki še vedno izvaja smrtno kazen, da uvede uradni moratorij na usmrtitve kot prvi korak k odpravi smrtne kazni. | Foto Thinkstock

Slovenija pozdravlja krepitev prizadevanj proti smrtni kazni in poziva Belorusijo kot edino evropsko državo, ki še vedno izvaja smrtno kazen, da uvede uradni moratorij na usmrtitve kot prvi korak k odpravi smrtne kazni.

Foto: Thinkstock

Ob evropskem in svetovnem dnevu boja proti smrtni kazni, ki ga obeležujemo 10. oktobra, Slovenija poziva države, ki jo še izvajajo, k njeni popolni ukinitvi. Smrtna kazen, ki ji Slovenija odločno nasprotuje, je nečloveška, okrutna, ponižujoča in dokončna oblika kaznovanja, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. 

Letošnji mednarodni dan boja proti smrtni kazni je posvečen ženskam, ki so bile obsojene na smrt ali usmrčene, in tistim, ki jim je bila smrtna kazen odpravljena ali so bile oproščene.

V nekaterih državah so ženske zaradi spola podvržene diskriminatorni obravnavi in so zato v ranljivejšem položaju v primerjavi z moškimi. Ženske so pogosto zlorabljene zaradi spola ali pa se soočajo s predsodki, kar se odraža v kriminalizaciji dejanj, kot je na primer prešuštvo. "Zgovorno je dejstvo, da obsodba na smrtno kazen pogosto doleti posameznike, ki se nahajajo v ranljivih okoliščinah in nimajo možnosti učinkovitega pravnega varstva v sodnih postopkih," so sporočili z ministrstva.

Slovenija za globalno ukinitev

Slovenija se zavzema za globalno odpravo smrtne kazni, saj je to oblika kaznovanja, ki nima dokazanega pozitivnega učinka na preprečevanje kaznivih dejanj in ne prinaša zadoščenja žrtvam oziroma svojcem žrtev, so že zapisali v sporočilu pri ministrstvu za zunanje zadeve. 

Slovenija podpira vse dosedanje resolucije, sprejete tako v Generalni skupščini Organizacije združenih narodov kot v Svetu za človekove pravice, ki se zavzemajo za vzpostavitev moratorija na smrtno kazen ali njeno popolno ukinitev. Slovenija tudi poziva vse države, ki še niso ratificirale Drugega fakultativnega protokola k Mednarodnemu paktu o državljanskih in političnih pravicah, katerega cilj je odprava smrtne kazni, da to storijo.

Smrtna kazen
Novice Pravosodni minister ZDA ukazal zaustavitev izvrševanja smrtnih kazni
Brunejski sultan
Novice Brunej ne bo izvrševal smrtnih kazni v okviru šeriatskega prava
Smrtna kazen
Novice Amnesty International: Število usmrtitev po svetu lani drastično upadlo
smrtna kazen, usmrtitev
Novice Smrtna kazen: lani usmrtili tisoč ljudi, Kitajska skriva podatke
smrtna kazen, usmrtitev
Novice Smrtna kazen v Savdski Arabiji tudi zaradi drog
Ne spreglejte