SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija pripravlja tožbe proti Italiji zaradi radijskih frekvenc

0,05

termometer

radio antena frekvence
Težave s seganjem frekvenc italijanskih radijskih postaj na slovensko območje trajajo že več kot deset let, v tem času pa je Slovenija poskušala na vse načine vplivati na Italijo, "ki pa je bila gluha za naše pozive". Foto: Reuters

Vlada je na predlog ministrstva za javno upravo sprejela akcijski načrt, s katerim želi okrepiti pritisk na Italijo oziroma obmejne radijske postaje zaradi seganja frekvenc na slovensko ozemlje. Med drugim je za pripravo tožb pooblastila državno odvetništvo, ki bo v kratkem vložilo šest tožb zoper radijske postaje, je povedal minister Rudi Medved.

Težave s seganjem frekvenc italijanskih radijskih postaj na slovensko območje trajajo že več kot deset let, v tem času pa je Slovenija poskušala na vse načine vplivati na Italijo, "ki pa je bila gluha za naše pozive".

Zato so na ministrstvu decembra pripravili pobudo, naj Slovenija bolj aktivno pristopi k težavi in okrepi pritisk na Italijo oziroma obmejne radijske postaje, saj njihovo oddajanje sega v frekvence, ki so bile slovenskim radijskim postajam dodeljene skladno z mednarodnimi sporazumi.

Tanja Muha in Tamara Vonta Novice Afera frekvence: zakaj direktorica Tanja Muha ostaja na položaju? #video

Vlada je tako sprejela akcijski načrt, ki vključuje tožbe zoper italijanske radijske postaje, pri čemer bodo v kratkem v Sloveniji vložili omenjenih šest tožb.

Minuli teden v Italiji prvi naroki zaradi seganja slovenskih frekvenc na italijansko ozemlje

"Državno odvetništvo ima pooblastila in te sodne postopke bomo izpeljali, ker očitno kakšnih drugih vzvodov vsaj za zdaj ni," je povedal Medved in dodal, da bodo na težave seveda še naprej opozarjali na bilateralni ravni ter na ravni EU in ravni Mednarodne telekomunikacijske organizacije.

Boris Koprivnikar Novice Komisija DZ želi preiskave podeljevanja testnih frekvenc 5G #video

"Na ta način želimo Italijo vnovič opozoriti, da krši vse mednarodne norme na tem področju," je dodal Medved.

Po drugi strani pa so minuli teden v Italiji potekali prvi naroki v osmih pravdnih postopkih zaradi seganja slovenskih radijskih frekvenc na italijansko ozemlje, v katerih je Slovenija stranski udeleženec. Kot je dodal Medved, so vsi naroki začuda potekali na isti dan.

5G Novice Svet Akosa za izredno revizijo postopka dodelitve frekvenc za testiranje 5G-tehnologije Boris Koprivnikar Novice Koprivnikar po izbruhu afere s frekvencami izstopil iz SMC

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin