SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija praznuje dan samostojnosti in enotnosti

0,53

termometer

Slovenske zastave |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo leta 1990 danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. V uradu predsednika republike bodo državni praznik znova počastili z dnevom odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor bo obiskovalce tudi nagovoril. Pred predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Letos torej mineva 28 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, ki je tudi dela prost dan.

Za osamosvojitev se je izreklo 95 odstotkov volivcev

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov - ali 88,5 odstotka vseh. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Darja Črnko Sportal Ko Ilki ni treba spraševati, ali ima dovolj denarja za tekmo

Letošnja osrednja državna proslava je bila že v petek v ljubljanskem Cankarjevem domu. Predsednik vlade Marjan Šarec je v govoru opozoril na nesprejemljivost delitev na domoljube in tiste, ki to niso. Domoljubje po njegovih besedah ne pripada samo nekaterim, temveč je pravica, predvsem pa dolžnost vsakega izmed nas. Kritičen je bil tudi do vseh vrst ekstremizma.

Pred proslavo so praznik s slavnostno sejo zaznamovali tudi v državnem zboru. Njegov predsednik Dejan Židan je v govoru pozval k odgovornemu in poštenemu ravnanju z državo in za njo. Zavzel se je tudi za odgovorno in državotvorno delovanje nosilcev političnih in drugih družbenih položajev. Po njegovih besedah bo oblikovanje soglasja o razvoju Slovenije odločilnega pomena za naš nadaljnji napredek.

Prevare naslovna Digisvet Spravili so se na Hofer, ministrstvo, slovenske ženske in kupce vinjet

Šarec je v petek v kongresnem centru na Brdu pri Kranju tudi pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Starodobniki Avtomoto Stari bodo 30 let: Novi avti z ugodnostmi starodobnika BlackBerry Key2 Digisvet Najbolj direktorski pametni telefon: vsak vas bo vprašal, kateri je to

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 754
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin