Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2018,
15.44

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

2

Natisni članek

Dejan Židan Evropska unija denar

Torek, 9. 10. 2018, 15.44

5 let, 6 mesecev

Slovenija lani ni porabila nobenih sredstev iz evropskih skladov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

2

plača, denar, podkupnina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb je predsedniku DZ Dejanu Židanu danes predal letno poročilo sodišča o porabi sredstev EU za lani. Jereb je ob tem opozoril, da je Slovenija ena od 10 držav, ki lani, v četrtem letu izvajanja tekočega finančnega okvirja, še niso porabile nobenih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

"Rezultati porabe EU so se lani znova nekoliko izboljšali. Za računovodske izkaze in prihodke je Evropsko računsko sodišče izdalo pozitivno mnenje, za odhodke pa pridržek v zvezi z vsemi plačili, ki so povezani z upravičenimi stroški," je povedal Jereb. Ob tem je pojasnil, da se pri teh namreč še vedno pojavljajo plačila neupravičenih stroškov, neupravičenih projektov ali neupravičenim upravičencem.

Boris Koprivnikar
Novice Boris Koprivnikar dal odpoved, BTC pa vrača frekvence #video

Rezultati so, kot je poudaril, povezani z nekoliko drugačno strukturo evropskega proračuna. Lani je bilo na področju evropskih strukturnih in investicijskih skladov porabljenih osem milijard evrov, kar je v primerjavi s 35 milijardami leto prej precej manj. Ob tem je Jereb opozoril na to, da Slovenija lani ni porabila nobenih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

Norway investment fund
Novice Državni sklad, ki je v letu ustvaril za deset slovenskih proračunov prihodkov

"Potreben bo velik napor, da se bo to izboljšalo in da bomo sredstva do konca finančnega okvirja tudi porabili. Če pogledamo skupno porabo, je Slovenija ob koncu leta 2017 med najslabšimi petimi državami članicami pri črpanju vseh evropskih sredstev," je še poudaril.

medicinske sestre
Novice Zakaj medicinske sestre odhajajo iz slovenskih bolnišnic

O evropskih razvojnih skladih pa je Evropsko računsko sodišče za lani znova izdalo pozitivno mnenje za računovodske izkaze in prihodke ter negativno mnenje o odhodkih. "Še vedno se pojavlja večji delež odhodkov, ki je povezan z izplačevanjem neobstoječih izdatkov," je dejal.

Povedal je še, da se splošna stopnja napak pri porabi EU lani zmanjšala s predlanskih 3,1 odstotka na 2,4 odstotka, kar pomeni 3,3 milijarde evrov.

Novice Izjemen dosežek UKC Ljubljana. Tega ni naredil še nihče na svetu. #video

Opozoril pa je, da je del tega zmanjšanja povezan s tem, da je bilo znatno manj črpanja iz strukturnih in investicijskih skladov, kjer je stopnja napake višja. Lani so večino evropskega proračuna pomenila neposredna plačila kmetom, pri čemer delujejo dobri notranji nadzori in pomembne stopnje napake ni.

Ne spreglejte