SiolNET. Novice Slovenija
2,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenec pridobil 347 tisoč evrov, ker ni plačal dohodnine, goljufala tudi dva direktorja

2,70

termometer

denar bankovci evro evri
Sedeminštiridesetletnemu Slovencu grozi od enega do osmih let zapora. Foto: Getty Images

Kriminalisti Policijske uprave Koper so v juliju 2021 na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 49-letnega državljana Slovenije zaradi neplačane dohodnine, s čimer si je prislužil 347 tisoč evrov. Grozi mu od enega do osem let zapora. 

Koprski kriminalisti so v juliju 2021 na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 49-letnega državljana Slovenije iz osrednje Slovenije, ki je utemeljeno osumljen kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1, s katerim si je pridobil približno 347 tisoč evrov protipravne koristi iz naslova neplačane dohodnine.

"Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let," so sporočili s Policijske postaje Koper.

Razkrinkali so ga po prijavi

Kriminalisti so preiskavo kaznivega dejanja sprožili na podlagi pisne prijave prijavitelja, ki jo je podal na pristojno državno tožilstvo, ki je usmerjalo preiskavo.  

Z zbiranjem dokazov in obvestil so ugotovili, da osumljeni v letu 2017 ni ravnal v skladu s tedaj veljavno davčno zakonodajo. Ko je pridobil velik obdavčljiv dohodek, ga v predpisanih rokih in tudi kasneje ni prijavil finančni upravi. "Ta mu zato iz tega naslova ni odmerila dohodnine. S tem je oškodoval proračun Republike Slovenije za približno 347 tisoč evrov," so še ugotovili policisti. 

Goljufala in ponarejala dokumente

Kazenska ovadba novomeških policistov na okrožno državno tožilstvo Krško ne bo ušla niti dvema osumljenima direktorjema zaradi dveh kaznivih dejanj davčne zatajitve po 249. členu KZ-1. 

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da sta se osumljenca kot direktorja gospodarske družbe v Sloveniji in gospodarske  družbe v tujini pri opravljanju dejavnosti trgovine s plemenitimi kovinami izognila plačilu davkov. 

Družba je neupravičeno v celoti oziroma deloma dobila vrnjen davek v Sloveniji za dobave domnevnim kupcem v drugih državah Evropske unije. Kriminalisti so ugotovili, da to ne drži, saj so blago prodali končnim kupcem v Sloveniji, in sicer v višini okoli 532 tisoč evrov.

"Zaradi knjiženja poslovnih dogodkov v poslovne knjige na podlagi vsebinsko napačnih listin so osumljenca ovadili tudi zaradi  kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena  kazen zapora do osmih let, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin pa je predvidena kazen zapora do dveh let," so sporočili s policijske uprave Novo mesto.

pištola Novice Moški na zavodu za zaposlovanje ubil uslužbenko Pentagon Novice Pred Pentagonom zabodel policista, nesojenega marinca nato ustrelili #video Tamb streljanje Novice 20-letniku za načrtovanje strelskega pohoda osem mesecev pogojne kazni #video zaseg droge Novice Štirje osumljeni zaradi droge in tablet, zasegli tudi večje količine denarja #foto Denar Novice Zmeda pri zbiranju denarja za terapevtske kolonije in rehabilitacijo otrok Denar Posel danes Slovenci smo vedno bolj bogati

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin