Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
21. 7. 2017,
10.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

gasilci donacija pomoč požar

Petek, 21. 7. 2017, 10.18

6 let, 6 mesecev

Slovenci z dvema tonama gasilske opreme razveselili Hrvate #video #foto

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Slovenski gasilec je med počitnicami v Dalmaciji organiziral donacijo gasilske opreme tamkajšnjim gasilcem, ki so se spopadali z uničujočimi požari. Včeraj so tako iz Slovenije v dveh kombijih s prikolicama dobili okoli dve toni opreme.

"Predsednik radovljiških gasilcev Igor Marijan je bil v Tisnem kot turist. Poklical me je in rekel, da ima svojo opremo in da želi pomagati gasiti. Jaz sem se mu zahvalil. Nato sva šla naslednji dan na kavo, kjer me je vprašal, kako lahko pomaga. Pojasnil sem mu situacijo, on pa je rekel, da bodo fantje pripravili opremo in da bo naslednji dan šla na pot iz Slovenije," je za index.hr pojasnil Tome Belakušić, poveljnik gasilcev iz kraja Tisno.

Oglejte si izjave gasilcev PGD Radovljica.

Video: Planet TV


Preberite še:
Gasilci našli dokaz, da so požari podtaknjeni?

Poleg 18 slovenskih gasilskih društev so opremo donirali tudi Rdeči križ in številni posamezniki. Med drugim so jim donirali sto metrov gasilskih cevi in 20 kombinezonov za gozdne požare, nekaj gasilskih čelad, škornjev in motorno žago.

Belakušić je poleg hvaležnosti za opremo navdušen tudi nad tem, kako hitro so prejeli donacijo iz Slovenije, saj sta se prvi dan slišala po telefonu, drugi dan sta se spoznala, tretji dan pa je bila oprema že v Dalmaciji.

Pobudnik akcije: Pridružili so se nam tudi Nemci in Avstrijci

"Prek družabnih omrežij smo spremljali situacijo hrvaških gasilcev. Ugotovili smo, da so dejansko zelo slabo opremljeni. Pri gasilcih ni meja. Tudi nam so pomagali Čehi in Avstrijci, ko smo imeli pred leti žledolom. Odločili smo se, da gremo v hitro akcijo in da zberemo čim več opreme, kot je mogoče. Bili so več kot zadovoljni. Gasilstvo v Sloveniji ni idealno, a smo vseeno opremljeni bistveno bolje," pojasnjuje Igor Marijan in dodaja:

"Na štajerskem koncu poteka še ena akcija za pomoč gasilcem v Dalmaciji. Pridružili so se ji tudi Nemci in Avstrijci, ki bodo donirali tudi vozila. Gre za brezmejno pomoč. Treba jih je opremiti, saj delajo s srcem. Mi se s politiko ne ukvarjamo. Gasilstvo nikoli ni bilo politično. Osnovno poslanstvo gasilstva je pomoč ljudem in zavarovanje njihovega premoženja, kjerkoli že to je. V 24 urah smo več kot dve toni opreme odpeljali v več sto kilometrov oddaljen kraj. Tudi birokracijo smo uredili. V politiki se to ne zgodi v nekaj letih."


 

"Vsi pomagajo. Odziv je fenomenalen."

"Zbrali smo ogromno opreme iz celotne Slovenije in jo pravkar razkladamo po različnih krajih v Dalmaciji. Ravno smo na poti proti Tučepom. Na pot so šli tudi iz Bele krajine. Pomagali bodo Nemci in Avstrijci. Na Faceboku so videli, kaj se dogaja. Stopili smo v stik z njihovimi župani in v ponedeljek se spet slišimo. V Dalmaciji moram dobiti še informacije, kaj vse potrebujejo, da ne bi po nepotrebnem vozili sem opreme. Ko se vrnemo v Slovenijo, nadaljujemo akcijo. Ni je še konec, šele začela se je. Vsi pomagajo. Odziv je fenomenalen," pa nam je povedal prostovoljni gasilec Jože Žunković iz Miklavža na Dravskem polju.

Hrvaškim gasilcem spopadanje s požari močno otežuje zastarela oprema, katere simbol je v zadnjih dneh postal gasilski fičo, katerega fotografija je zaokrožila po družabnih omrežjih.

Ne spreglejte