SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skupni odbor DZ podprl predlog spremembe zakona o vladi #video

0,10

termometer

Začasni skupni odbor DZ je pred sredino izredno sejo podprl predlagane spremembe zakona o vladi, s katerim stranke na novo nastajajoče koalicije predlagajo nov ustroj prihodnje vlade. Ta bo imela 19 ministrstev in en vladni urad, kar bo po mnenju koalicije pripomoglo k večji učinkovitosti in odzivnosti. V opoziciji se s tem ne strinjajo. 

Po predlogu zakona bo novo vlado, ki jo oblikujejo Gibanje Svoboda, SD in Levica, sestavljalo 19 ministrstev in en vladni urad, torej tri ministrstva več kot v mandatu dozdajšnje vlade. Predlog po besedah Tamare Vonta iz Gibanja Svoboda sledil viziji, ki si jo je zastavila prihodnja koalicija, ter potrebnim spremembam, ki so jim volivci izrekli večinsko podporo na državnozborskih volitvah.

Kot je dejala v imenu predlagateljev, bodo ministrstva z reorganizacijo bolj vitka in operativna, spremembe pa sledijo načelu bolj odzivnega in operativnega ustroja nove vlade. Ta bo po njenih besedah zato lahko bolj učinkovito izvajala zastavljene politike. Ob tem je poudarila, da novela nima nobenih finančnih posledic za proračun, saj bodo nova ministrstva delovala znotraj že določenih finančnih okvirjev. "Dodatnega zaposlovanja kadrov, kot si ga je z nekaj sto razpisanimi delovnimi mesti v javni upravi privoščila vlada v odhajanju, mi ne načrtujemo," je še dodala.

državni zbor Novice Poslanci izredno o višanju števila ministrstev, ne pa še o podreditvi RTVS

Poslanec SDS: Novela kaže ambicijo vlade, da bo delala manj učinkovito in manj operativno

Mnenja, da bo prihodnja vlada zaradi reorganizacije bolj učinkovita, pa ne delijo v SDS in NSi, ki bodo, kot kaže, v tem mandatu v opoziciji. Po besedah poslanca SDS Tomaža Lisca novela "kaže ambicijo vlade, da bo delala manj učinkovito in manj operativno".

Precej očitkov je bilo v razpravi namenjenih ustanovitvi novega ministrstva za solidarno prihodnost. Poslanko NSi Vido Čadonič Špelič je zanimalo, kaj bo bistvo delovanja tega ministrstva, saj so po njenih besedah vsebine z različnih ministrstev zelo različno umeščene v ta resor.

Na te očitke je odgovorila poslanka Levice Nataša Sukič, ki je opozorila, da pri nas manjka solidarna skrb za človeka, ne, v prvi vrsti, kapital. "Tokrat je pač človek v ospredju in to bo tisto, s čimer se bo ukvarjalo novo ministrstvo," je poudarila. "Koalicija je tista, ki sestavlja novo vlado, ne opozicija," pa je opozorila Vonta.

Nova koalicija zavrnila vse amandmaje SDS

Pred odločanjem o vsebini zakonskega predloga so člani skupnega odbora sprejeli še dopolnila, s katerimi so poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice povzeli pripombe zakonodajno-pravne službe DZ. Zavrnili pa so dopolnila, ki jih je predlagal Lisec in s tem želel ohraniti zdajšnje organizacijske strukture vlade.

Zakonodajno-pravna služba je sicer načelno še opozorila na neustreznost zakonodajnega pristopa, po katerem se spremembe delovnih področij urejajo v zakonu o vladi in ne v zakonu o državni upravi. Kot so opozorili v mnenju, bo slednjega, če bo novela zakona o vladi sprejeta, treba spremeniti čim prej.

Po predlogu, o katerem bo DZ odločal na izredni seji v sredo, bodo vlado sestavljala ministrstvo za finance, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za varstvo narave in prostor, ministrstvo za podnebje in energijo, ministrstvo za vzgojo in šolstvo, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in ministrstvo za kulturo. Poleg 19 ministrstev bo del vlade še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ivo Boscarol Pipistrel Posel danes Boscarol o načrtih Goloba, Mesca in Fajonove: To je kraja premoženja vseh Slovencev Bojan Kumer Novice Kako je Golobov ministrski kandidat po nenavadnem postopku prišel do poceni stanovanja #video Robert Golob Novice Lukšič o Golobu: Eno so predvolilne obljube, potem je trda realnost #video Irena Šinko Novice Slovenci si lahko oddahnejo: mesnega posta (za zdaj) ni v koalicijski pogodbi #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin