SiolNET. Novice Slovenija
0,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci izredno o višanju števila ministrstev, ne pa še o podreditvi RTVS

0,69

termometer

državni zbor | V sredo bo na sporedu prva izredna seja državnega zbora.  | Foto: Bojan Puhek
V sredo bo na sporedu prva izredna seja državnega zbora. Foto: Bojan Puhek

V sredo bodo poslanci na prvi izredni seji državnega zbora obravnavali predlog sprememb zakona o vladi. Predlog zakona se nanaša na ureditev sestave vlade, konkretno na povečanje števila ministrstev. Poslanska skupina s prvopodpisanim predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom predlaga pet novih ministrstev, skupaj torej 19 ministrstev. Predlog zakona bodo obravnavali po skrajšanem postopku, saj se koalicijskim partnerjem mudi s sestavo vlade. Pričakovati je mogoče burno razpravo, opozicija namreč nasprotuje višanju ministrstev in lahko na primer zahteva celo referendum. Pred poslanci bo tudi predlog sprememb zakona o RTV Slovenija. Stranka SDS je pri tem prehitela Gibanje Svoboda in novelo zakona o RTVS v postopek vložila pred njimi. 

Ali podpirate zvišanje števila ministrstev v novi vladi Roberta Goloba s 14 na 19?

  • Da 333 glasov
    10,78%
  • Ne 2756 glasov
    89,22%
Oddanih 3089 glasov

Pred poslanci predlog zakona o vladi

Poslanci bodo po skrajšanem postopku v sredo na izredni seji razpravljali o zvišanju števila ministrstev. Število ministrstev lahko vlada spreminja le s spremembo zakona o vladi, ki ga je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina s prvopodpisanim Robertom Golobom. Predlog sprememb zakona o vladi si lahko preberete tukaj

Med poslanci je mogoče pričakovati burno razpravo, opozicija namreč nasprotuje višanju števila ministrstev in lahko na primer zahteva celo referendum. Kdaj bo zakon potrjen, tako še ni znano.  

Predlagatelji namreč predlagajo, da bo 15. slovensko vlado, ki bo mandat predvidoma nastopila 3. junija, sestavljalo 19 ministrov in eden brez resorja, skupaj torej 20. To je največ doslej v samostojni Sloveniji, potem ko je bila šele leta 1992 sprejeta nova ustavna ureditev. Aktualna vlada Janeza Janše je imela 14 ministrov in tri ministre brez resorja, skupaj torej 17. V spodnji grafiki si lahko ogledate število ministrstev v prejšnjih slovenskih vladah.

Robert Golob Novice Golob sproža rekordno inflacijo ministrstev

SDS prehitela Gibanje Svoboda

Na prvi izredni seji DZ bo v obravnavi tudi predlog sprememb zakona o RTV Slovenija. Golob je kot eno izmed prednostnih nalog napovedal hitro spremembo ureditve, po kateri imajo zdaj v nadzornem in programskem svetu večino desne stranke. Že pripravljen predlog zakona o RTVS, s katerim bi upravljanje spet pridobila leva sredina, so vložili poslanci nove koalicije s prvopodpisano Mojco Šetinc Pašek iz Gibanja Svoboda. A jih je pri tem prehitela poslanska skupina SDS s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, ki je predlagala spremembe načina plačevanja RTV prispevka in s tem prekrižala načrte nove koalicije, saj bo to zamaknilo sprejem zakona, ki ga je vložila stranka GS. 

Predlog sprememb zakona o RTV Slovenija si lahko preberete tukaj

Na dnevnem redu sredine izredne seje imajo sicer tudi mandatno-volilne zadeve, v okviru katerih naj bi potrdili mandat Matjažu Nemcu, ki bo v Evropskem parlamentu nadomestil Tanjo Fajon. Zadnji je namreč mandat v Evropskem parlamentu prenehal, saj je bila izvoljena v DZ. Danes pa je sklep, s katerim je potrdila mandat Nemcu, na dopisni seji sprejela Državna volilna komisija (DVK). 

Peter Jančič Siol Plus Gospodar medijev Robert Golob Igor Pirkovič Novice Pirkovič o dogajanju na RTV in morebitnem odhodu: Ko nekdo vstopi v pisarno, drugi pa utihnejo ...

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin