SiolNET. Novice Slovenija
3,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob sproža rekordno inflacijo ministrstev

3,79

termometer

Robert Golob | Najverjetnejši mandatar Robert Golob napoveduje, da bodo tri nova ministrstva zapolnili z obstoječim kadrom v javni upravi, ki je po njegovi oceni dovolj velika in bodo v njej lahko našli strokovne kadre tudi za ta področja. | Foto: STA
Najverjetnejši mandatar Robert Golob napoveduje, da bodo tri nova ministrstva zapolnili z obstoječim kadrom v javni upravi, ki je po njegovi oceni dovolj velika in bodo v njej lahko našli strokovne kadre tudi za ta področja. Foto: STA

Robert Golob napoveduje tri nova ministrstva, dve obstoječi vladni službi brez resorja pa bosta prerasli v ministrstvo. Slovenija bo tako imela rekordno število resornih ministrstev po letu 1992, ko je v veljavo stopila prva ustava samostojne države.

Obstoječim resorjem se bodo na novo pridružili še ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Kandidati so Luka Mesec, Bojan Kumer in Igor Papič.

Služba vlade za digitalno preobrazbo, ki jo je v Janševi vodil Mark Boris Andrijanič, bo prerasla v ministrstvo za digitalno preobrazbo. Tudi služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pod aktualnim ministrom Zvonkom Černačem se bo preoblikovala v ministrstvo.

Edino ministrstvo brez resorja bo ministrstvo za zamejce po svetu, ki ga bo prevzel Matej Arčon.

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec. Novice Znani so novi ministrski kandidati #video #foto

Prihodnjo, 15. slovensko vlado, ki bo mandat predvidoma nastopila 3. junija, bo torej sestavljalo 19 ministrov in eden brez resorja, skupaj torej 20. To je največ doslej v samostojni Sloveniji, potem ko je bila šele leta 1992 sprejeta nova ustavna ureditev.

Aktualna Janševa vlada je imela 14 ministrov in tri ministre brez resorja, skupaj torej 17. Najmanj ministrov med dosedanjimi vladami je imela druga Janševa vlada leta 2012, ko je število ministrov zmanjšal na 11 in enega brez listnice, skupaj 12.

Prva slovenska vlada Lojzeta Peterleta iz leta 1990 in druga vlada pod vodstvom Janeza Drnovška iz leta 1992 sta sicer imeli 23 ministrstev, a sta bili oblikovani po ustavni ureditvi iz nekdanje skupne države. Prvo slovensko demokratično ustavo je namreč Skupščina Republike Slovenije sprejela šele 23. decembra 1991, kar se uradno šteje kot prva ustava samostojne slovenske države. Pisanje te je trajalo več kot leto dni, saj so se Slovenke in Slovenci že 23. decembra 1990 na plebiscitu odločili za osamosvojitev od Socialistične federativne republike Jugoslavije.

A število ministrstev lahko vlada spreminja le s spremembo zakona o vladi, ki ga bodo po napovedih Goloba vložili v parlamentarni postopek po petkovi prvi seji državnega zbora. Ali bo potrjen, še ni znano, saj lahko opozicija denimo zahteva celo referendum.

Koliko bo davkoplačevalce stalo povečano število ministrstev, še ni znano. Je pa Golob dejal, da "namen širitve vlade ni v tem, da večamo javno upravo, ampak da imamo bolj jasen fokus na tistih področjih, kjer želimo uvesti hitre spremembe, ki jih do zdaj ni bilo". Dodal je, da bodo tri nova ministrstva zapolnili z obstoječim kadrom v javni upravi, ki je po njegovi oceni dovolj velika in bodo v njej lahko našli strokovne kadre tudi za ta področja.

Emilija Stojmenova Duh Novice Golob razkril: To bo nova ministrica. Eno ime je še skrivnost. #video

A v preteklosti se je pogosto dogajalo, da so na novih ministrstvih poleg razporeditve kadrov iz drugih resorjev zaposlovali tudi nove ljudi.

Seznam ministrstev in ministrskih kandidatov (tri ministrstva še nimajo izbranih kandidatov): 

Ministrstvo za finance – Klemen Boštjančič
Ministrstvo za zdravje – Danijel Bešič Loredan
Ministrstvo za kulturo 
Ministrstvo za notranje zadeve – Tatjana Bobnar
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve – Tanja Fajon
Ministrstvo za obrambo – Marjan Šarec
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Ministrstvo za pravosodje – Dominika Švarc Pipan
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Ministrstvo za solidarno prihodnost – Luka Mesec
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport – Matjaž Han
Ministrstvo za vzgojo in šolstvo – Amalija Žakelj
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije – Igor Papič
Ministrstvo za infrastrukturo – Alenka Bratušek
Ministrstvo za podnebje in energijo – Bojan Kumer
Ministrstvo za varstvo narave in prostor – Uroš Brežan
Ministrstvo za javno upravo – Sanja Ajanović Hovnik
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj
Ministrstvo za digitalno preobrazbo - Emilija Stojmenova Duh
Ministrstvo brez resorja – Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu – Matej Arčon

Takšno pa je bilo število ministrstev in ministrov brez resorja v dosedanjih vladah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin