Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2022,
15.26

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

171

Natisni članek

Luka Mesec Tanja Fajon ministri Robert Golob

Sreda, 11. 5. 2022, 15.26

1 leto, 11 mesecev

Znani so novi ministrski kandidati #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

171

V novi vladi bo 19 resornih ministrstev in eden brez resorja. To je ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu, je v začetku skupne izjave povedal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, tudi najverjetnejši novi mandatar. "Z zaključkom koalicijskih dogovorov smo zadovoljni, programski del je v celoti usklajen in pripravljen za usklajevanje na programskih odborih," je še dejal Golob. Nova ministrstva so tri, in sicer ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Dogovorili so se tudi o imenih kandidatov za ministre in ministrice.

Končalo se je enotedensko zelo intenzivno pogajanje. Razrez ministrstev je pripravljen in urejen. Vlada bo imela tri podpredsednike, poleg Fajonove in Mesca bo tretji Danijel Bešič Loredan.

Ključna imena za nove ministrske položaje 

11 kandidatov iz kvote Gibanje Svoboda:

Ministrstvo za zdravje: Danijel Bešič Loredan | Foto: STA , Ministrstvo za zdravje: Danijel Bešič Loredan Foto: STA , Ministrstvo za notranje zadeve: Tatjana Bobnar  | Foto: STA , Ministrstvo za notranje zadeve: Tatjana Bobnar  Foto: STA , Ministrstvo za obrambo: Marjan Šarec | Foto: STA , Ministrstvo za obrambo: Marjan Šarec Foto: STA , Ministrstvo za finance: Klemen Boštjančič | Foto: STA , Ministrstvo za finance: Klemen Boštjančič Foto: STA , Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek | Foto: Bojan Puhek Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek Foto: Bojan Puhek Ministrstvo za podnebje in energijo: Bojan Kumer | Foto: STA , Ministrstvo za podnebje in energijo: Bojan Kumer Foto: STA , Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije: Igor Papič | Foto: STA , Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije: Igor Papič Foto: STA , Ministrstvo za varstvo narave in okolja: Uroš Brežan | Foto: STA , Ministrstvo za varstvo narave in okolja: Uroš Brežan Foto: STA , Ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu: Matej Arčon | Foto: STA , Ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu: Matej Arčon Foto: STA ,

Kandidatka za ministrico za vzgojo in šolstvo je Amalija Žakelj, za ministrstvo za javno upravo, samoupravo pa Sanja Ajanović Hovnik.        

3 kandidati iz kvote SD:

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: Tanja Fajon | Foto: Bojan Puhek Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: Tanja Fajon Foto: Bojan Puhek Ministrstvo za pravosodje: Dominika Švarc Pipan | Foto: STA , Ministrstvo za pravosodje: Dominika Švarc Pipan Foto: STA , Ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem: Matjaž Han | Foto: Ana Kovač Ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem: Matjaž Han Foto: Ana Kovač

1 kandidat iz kvote Levica: 

Ministrstvo za solidarno prihodnost: Luka Mesec | Foto: Bojan Puhek Ministrstvo za solidarno prihodnost: Luka Mesec Foto: Bojan Puhek

Štiri imena še v zraku 

Za štiri ministrstva pa kandidate še usklajujejo, je povedal Golob. Po Golobovih besedah Gibanje Svoboda še izbira kandidata za digitalno preobrazbo in za kmetijstvo, v SD-ju pa iščejo ministra za resor regionalnega razvoja in kohezije. V Levici iščejo kandidata za delo, socialo in družino ter za kulturo. Slednje naj bi po neuradnih podatkih pripadalo Asti Vrečko (Levica). Imena kandidatov bodo sicer znana čez dan ali dva. 

"Bilo je naporno. Trdo smo delali. Izpolnjujejo naša pričakovanja," je o novih ministrih dejala Fajonova. Nova zunanja ministrica je glede vstopa Hrvaške v območje schengna dejala, da je treba slednjega čim prej obnoviti, postaviti jasna in transparentna pravila, po katerih se bo vanj lahko vstopalo. Dejala je še, da si prizadeva za čim prejšnji vstop Hrvaške v območje schengna in da v omenjena pravila spada tudi implementacija arbitražne razsodbe.

"Nova koalicija bo razvojno naravnana, nasprotuje nakupu oklepnikov in je za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," je povedal Luka Mesec.

"Ta vlada bo mešanica politične izkušenosti in strokovne zagnanosti. Imela bo največ ministric do zdaj," je povedal Golob.

Po Golobovih napovedih pa bodo krepili področje podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja.

Levosredinski trojček želi sicer vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa bi lahko parafirali že do konca tedna.

Takšno pa je bilo število ministrstev in ministrov v vseh dosedanjih vladah.

Tolminski župan je kandidat za ministra za naravne vire in prostor

Kandidat za ministra za naravne vire in prostor je župan občine Tolmin Uroš Brežan, je na družbenem omrežju Facebook objavila občina Tolmin. Na volitvah v DZ je v volilnem okraju Tolmin zbral 33 odstotkov glasov. "Področje, ki mi bo zaupano, sem dobro spoznal že s perspektive župana," je ob tem zapisal Brežan.

Na Facebooku občine Tolmin so zapisali, da je najverjetnejši novi mandatar Robert Golob vodenje ministrstva za naravne vire in prostor ponudil županu Brežanu. Slednji bo, v kolikor bo potrjen, prvi minister iz Posočja, so navedli.

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec.
Novice Golob napovedal povečanje števila ministrov #video
Borut Pahor, Robert Golob
Novice Pahor menjava veleposlanike. Golob: Preveč so povezani z dosedanjo vlado.
Slavoj Žižek
Novice Slavoj Žižek Robertu Golobu predlagal, naj Štefančiča pošlje v gulag #video
Ne spreglejte