Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2022,
17.15

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

56

Natisni članek

predsednik Slovenije mandatar Gibanje Svoboda veleposlanik Borut Pahor Robert Golob

Torek, 10. 5. 2022, 17.15

1 leto, 11 mesecev

Pahor menjava veleposlanike. Golob: Preveč so povezani z dosedanjo vlado.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

56

Borut Pahor, Robert Golob | Predsednik Pahor je sicer tovrstne pozive že februarja zavrnil. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovih ocenah neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije ter uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti. | Foto STA

Predsednik Pahor je sicer tovrstne pozive že februarja zavrnil. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovih ocenah neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije ter uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti.

Foto: STA

V uradnem listu je danes objavljenih več ukazov predsednika republike Boruta Pahorja o menjavah slovenskih veleposlanikov. Med njimi so tudi veleposlaniki, ki so po mnenju najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba sporni, češ da so preveč politično povezani z dosedanjo vlado. Golob je napovedal celo sprožitev postopkov za njihovo menjavo.

V uradnem listu so danes objavljeni predsednikovi ukazi o odpoklicu sedanjih veleposlanikov v Italiji, Egiptu, Združenih arabskih emiratih ter na Danskem in Slovaškem. Objavljeni so tudi ukazi o postavitvi novih veleposlanikov v Koebenhavnu, Kairu, Abu Dabiju, Bratislavi, v Bruslju in Seulu.

Iz Rima z 31. julijem odhaja Tomaž Kunstelj, ki je bil pristojen za Italijo, Malto, San Marino, Tunizijo ter organizacijo ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP). Zamenjal naj bi ga dosedanji veleposlanik v Grčiji Matjaž Longar, vendar ta ukaz še ni bil objavljen.

Koebenhavn s 6. avgustom zapušča Edvin Skrt, ki je bil kot veleposlanik na Danskem pristojen tudi za Švedsko, Norveško, Islandijo, in Finsko. Zamenjal ga bo Mihael Zupančič, sicer vodja kabineta dosedanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja.

S 15. avgustom bo Kairo zapustila veleposlanica v Egiptu Mateja Prevolšek, ki je pristojna tudi za Katar, Oman, Savdsko Arabijo, Južno Afriko ter Jordanijo. Glede na ukaz Pahorja jo bo zamenjal dosedanji šef kadrovske službe na zunanjem ministrstvu Sašo Podlesnik.

Oto Pungartnik bo 30. junija zaključil mandat veleposlanika v Združenih arabskih emiratih, od koder diplomatsko pokriva še Bahrajn in Kuvajt in je tudi stalni predstavnik Slovenije pri Mednarodni agenciji za obnovljive vire energije (IRENA) s sedežem v Abu Dabiju. Njegov položaj naj bi prevzela Natalia Al Mansour.

Z 31. julijem se končuje mandat Gregorju Kozovincu, ki je veleposlanik na Slovaškem. Na to veleposlaniško mesto je predsednik republike imenoval sedanjega državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Stanislava Raščana.

V uradnem listu sta poleg tega objavljena tudi ukaza o postavitvi Jerneja Müllerja za veleposlanika v Južni Koreji in Barbaro Sušnik za veleposlanico v Belgiji.

Na nove položaje, ker so preveč povezani z dosedanjo vlado 

Do konca avgusta naj bi sicer na nove položaje odšlo okoli petnajst veleposlanikov, med njimi tudi več takih, ki naj bi bili po besedah najverjetnejšega prihodnjega predsednika slovenske vlade Goloba in njegove stranke politično preveč povezani z dosedanjo vlado. Podobno menijo tudi v dosedanji opoziciji in so že med postopkom imenovanja bodočih veleposlanikov pozivali predsednika Pahorja, naj zaustavi določena imenovanja.

V Golobovem Gibanju Svoboda so prav tako pozvali predsednika, naj počaka z imenovanjem.  | Foto: STA , V Golobovem Gibanju Svoboda so prav tako pozvali predsednika, naj počaka z imenovanjem. Foto: STA ,

Golob je tudi v ponedeljek v posebni oddaji Studio 9. maj v Slovenskem mladinskem gledališču povedal, da bodo, če Pahor teh pozivov ne bo upošteval, sprožili postopke za njihov odpoklic in menjavo. "Pričakujemo njegovo razumevanje tega, da vlada ne more izvajati zunanje politike z veleposlaniki, ki bi se temu upirali," je dejal Golob in dodal, da je to popolnoma legitimna poteza, ki jo lahko izvede katerakoli vlada.

Črna gora
Novice Črnogorci izgnali ruskega diplomata
Timur Ejvazov
Novice MZZ na pogovor poklical ruskega veleposlanika
Dnevi italijanske hrane v Mercator centru.
Trendi Italijanski veleposlanik v Sloveniji: "Dobra hrana je del naše kulture"
Johnny Young
Novice Umrl je nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji
MZZ Ministrstvo za zunanje zadeve Mladika
Novice MZZ na pogovor poklicalo iranskega veleposlanika
Joe Biden
Novice Biden na položaj imenoval novo veleposlanico v Sloveniji
Joe Biden Vladimir Putin
Novice Veleposlanika nazaj domov, o človekovih pravicah nobenega dogovora #video #foto
Manica Janežič Ambrožič
Novice Na TVS skušajo umiriti konflikt ob očitkih o cenzuri izraelskega veleposlanika
Ejal Sela
Novice Izraelski veleposlanik ekskluzivno o tem, kaj se mu je zgodilo na RTV Slovenija
Ne spreglejte