Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2022,
12.58

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,81

123

Natisni članek

Borut Pahor Luka Mesec Tanja Fajon Robert Golob

Petek, 6. 5. 2022, 12.58

1 leto, 11 mesecev

Golob napovedal povečanje števila ministrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,81

123

"Dosegli smo dogovor glede vsega. Ker se nahajamo v izjemni situaciji, bomo ojačali štiri resorje, in sicer resor na področju podnebnih politik, medgeneracijske solidarnosti, resor na področju digitalizacije in regionalnega razvoja. Naš cilj je, da se vlada na teh resorjih okrepi. O imenih danes nismo govorili, v sredo se znova dobimo in takrat bo znana ministrska ekipa. Smo na časovnici, ki smo si jo zadali," je po pogovorih o oblikovanju nove vlade povedal predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. V izjavi za medije sta sodelovala koalicijska partnerja predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. 

Število ministrstev se po besedah Goloba spreminja. Če smo imeli zdaj 17 ministrstev, skupaj s predsednikom vlade 18, bo zdaj ministrstev zaradi krepitve nekaterih področij več. Nova vlada bi tako imela štiri dodatne resorje.

"Resorje smo načeloma razdelili oziroma smo končno v situaciji, ko lahko govorimo o imenih," je povedal Golob. Na novinarska vprašanja o tem, ali držijo informacije, da naj bi SD dobila štiri ministrska mesta, Levica tri, ostala pa bi zasedli kadri iz kvote Gibanja Svoboda, ni želel odgovarjati. 

Mesec: Tonin ne sme podpisati pogodbe o nakupu oklepnikov

Mesec je spregovoril tudi o nakupu oklepnikov za slovensko vojsko. "Spregovorili smo tudi o nakupu bokserjev, ki ga izvaja minister Matej Tonin in vlada v odhajanju. Tukaj se bodoča koalicija strinja, da obstoječa oblast Janeza Janše in Mateja Tonina nima nikakršnega mandata, da te nakupe izvršuje, da podpisuje pogodbe ali da daje kakršnekoli nove zaveze Natu," je dejal Luka Mesec. 

Golob s "pozitivnimi pričakovanji"

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je pred začetkom današnjih pogajanj potrdil pričakovanja, da bodo danes postavili temelje za spremembo zakona o vladi in dokončen razrez ministrstev med koalicijskimi partnericami.

Kot je dejal v izjavi za STA ob prihodu na pogajanja, ima torej tudi za današnje pogovore pozitivna pričakovanja. Za prihodnji teden pa pričakuje, da bodo stekli konkretni pogovori o ministrskih imenih.

Uradni pogovori med trojčkom strank o oblikovanju vlade, ki bi jo vodil Golob, so se začeli v ponedeljek, čez teden in tudi še danes pa so potekali pogovori na ravni delovnih skupin strank. Končna beseda ta teden pa znova pripada prvakom strank verjetne nove vladne koalicije.

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec.
Novice Robert Golob: Ciljamo na dva mandata #video

Pahor bo v nedeljo podpisal ukaz o sklicu prve seje DZ

Predsednik republike Borut Pahor bo v nedeljo ob 10. uri sprejel predsednika Državne volilne komisije (DVK) Petra Goloba in direktorja DVK Dušana Vučka. Golob bo ob tem Pahorju predal uradni zapisnik o ugotovitvi izida volitev v DZ 24. aprila, Pahor pa bo podpisal ukaz o sklicu prve seje DZ, so sporočili iz predsednikovega urada.

Matej Tonin
Novice Se bo Golob odzval na vabilo Tonina?
ruska vojska ruski helikopter
Novice Čistke v poslanskih klopeh: "Očitno se resno delo ne splača" #video
Šarec Pocivalšek
Novice Finančno potolčeni Šarec, Počivalšek in Jasnič, zmagovalca Golob in Stevanović
Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec.
Novice Fajonova ima podporo SD, jutri z Golobom o ministrih #video
Ne spreglejte