Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2022,
19.22

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,31

31

Natisni članek

Zvonko Černač Matej Tonin Franc Trček Andrej Arh Brane Golubovič Tanja Fajon Luka Mesec levica socialni demokrati Maša Kociper Robert Golob

Sreda, 4. 5. 2022, 19.22

1 leto, 11 mesecev

Čistke v poslanskih klopeh: "Očitno se resno delo ne splača" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,31

31

Koalicijska pogajanja za sestavo 15. slovenske vlade trenutno potekajo na ravni strokovnih skupin, ki po posameznih področjih usklajujejo koalicijsko pogodbo. Predsedniki strank bodoče koalicije se bodo znova sestali v petek, ko bo predvidoma znana tudi razporeditev ministrstev. Neuradno je najverjetnejši mandatar Robert Golob prvakoma SD in Levice dal mamljiva ponudbo: menda si lahko izbereta vsak svoj resor. Je pa v državnem zboru tako veliko pogovorov. Nekateri prihajajo, drugi odhajajo.

Včerajšnji prvi sestanek prvakov zmagovalnega koalicijskega trojčka je očitno prinesel spoznanje, da je za nekatere vsega konec. Zato so se v poslanskih pisarnah že začele velike čistke. "Glejte, malo bomo prespali. Jaz sem gradbeni inženir po poklicu, tako da imam kar odprte možnosti," je pred parlamentom dejal (bodoči nekdanji) poslanec SAB Andrej Arh. "Seveda ne," je odgovoril na vprašanje, ali ga skrbi iskanje nove službe.

Dominika Švarc Pipan
Novice Dominika Švarc Pipan o spopadu v SD: Dobila sem nož v hrbet

Nekateri poslanci odhajajo

Večina svežih poslanskih brezdomcev zapušča parlament s svojim premoženjem kar v nakupovalnih vrečah. Nekateri, ki so tam preživeli dlje kot en mandat, so bolj organizirani. "Pa, odkrito bom rekel, očitno se resno delo ne splača niti v Državnem zboru," je na vprašanje, s kakšnim občutkom se poslavlja od državnega zbora, dejal poslanec SD Franc Trček.

"Mi, glede na to da vsak dan pridemo v parlament, imamo do 13. maja čas da počasi ven odnesemo stvari," pa je dejal predsednik poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič.

Delijo pa se ministrska mesta

Do takrat naj bi se okvirno razdelili tudi ministrski resorji. Že na včerajšnjem srečanju Socialnih demokratov in Levice z absolutnim zmagovalcem volitev je prvakoma strank Robert Golob ponudil na izbiro, katero ministrsko mesto si želita. Tanja Fajon je izbrala sebi bližnji položaj, zunanje ministrstvo. Luka Mesec naj se bi med naborom preostalih možnosti odločil za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Za preostale pozicije so danes pogajanja stekla na ravni strokovnih skupin.

Matej Tonin
Novice Se bo Golob odzval na vabilo Tonina?

Od politike se ne želijo posloviti vsi

Visoka predstavnika padlega dela KUL koalicije, LMŠ in SAB, ki sta ostali pred zaprtimi vrati Državnega zbora, sta že napovedala konec njunih strank. Ideja sicer ni naša, pravi Maša Kociper. "Prvi je to pobudo o združevanju tudi LMŠ in SAB z Gibanjem Svoboda oziroma nekem povezovanju dal sam gospod Robert Golob," je dejala Kociprova.

Tudi pri LMŠ, ki je izpadla iz parlamenta, bi se pridružili zmagovalcu volitev. "Najprej se morajo dogovoriti za kakšen tip združevanja gre in v naslednji fazi morajo seveda organi strank o tem odločati in potem pride na primer do velikega združitvenega kongresa. Osebno sem naklonjen temu, da se liberalni blok konsolidira, in to seveda pomeni tudi združevanje," je dejal predsednik poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič.

Kakšni so nauki iz preteklih let za Gibanje Svoboda?

Zgodovina nas je naučila, da nove stranke, ki se hitro povzpnejo, enako hitro podporo ljudstva tudi izgubijo. Zato si v SAB ne želijo iti po njihovih stopinjah. "Če želi neka sredinska liberalna stranka, se pravi politika, ki jo jaz zastopam že ves čas, odkar sem v politiki, biti močnejša, če ne želimo vsake štiri mandate imeti nekoga novega, neke nove eksperimente, in če želimo imeti stranko, ki bo lahko kontrirala močni desni stranki, kot je SDS, je takšno povezovanje definitivno smiselno," je dejala Kociprova.

Ob dejstvu, da je Golob že sestavil načrte za vodenje države za vsaj dva mandata, mora namreč vmes zmagati tudi čez štiri leta. Če ne bodo naslednje volitve ... že prej.

Andrej Grebenc
Mnenja Odprto pismo dr. Robertu Golobu

Predvolilna vojna sekira

Dobra napoved, da ne bi bilo tako, je naslednja: "Ni pomembno, ali smo bili v opoziciji ali v koaliciji, vedno smo delovali konstruktivno in korektno in to bomo počeli tudi v prihodnje." Tako predsednik NSi Matej Tonin, potem ko njegova stranka ni dobila povabila na pogovor z zmagovalko volitev GS, vseeno napoveduje sodelovanje z novo vlado. Ob tem sporoča tudi že tri področja, za katera se bodo v stranki zavzemali.

Da priložnost za sodelovanje s strankama NSi in SDS vidi na na projektnem in programskem nivoju, predvsem pri vprašanjih, ki zahtevajo ustavno večino, je na srečanju s predsednikom države napovedal predsednik stranke Gibanje Svoboda. Ali bodo lahko sodelovali, bo verjetno odvisno tudi od tega, ali bodo uspeli zakopati predvolilno bojno sekiro.

Sodelovanje v dobrobit države?

"V politiki vemo, da ko gre za volilno tekmo, je volilna tekma. Po volitvah se volilna tekma zaključi in takrat je treba sodelovati in delati v dobro države," je o sodelovanju z novo vlado dejal minister minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko v sedanji vladi in član SDS Zvonko Černač. "Jaz politiko dojemam kot delo za skupno dobro, kjer ni prostora za zamere. Te je treba vreči čez ramo, ker če gradiš in gojiš zamere, potem to konec koncev pokoplje tebe," je dejal Tonin.

Ob tem zatrjujeta, da izključevanje iz pogovorov ni pravi korak.

"Vsaka vlada do slej je bila uspešna, če je bila vključujoča, programska, projektna. Ideološke vlade so se še vedno do zdaj izkazale kot neučinkovite, konfliktne," je dejal Tonin.

"Če bi SDS bila v čevljih gospoda Goloba, bi k sodelovanju pri oblikovanju bodoče vlade povabila vse. Na koncu se verjetno ne bi uspeli dogovoriti z eno ali dvema strankama," je komentiral Černač.

Da so kljub razlikam pripravljeni na sodelovanje, napoveduje Tonin. Predvsem bodo aktivni na treh področjih, kjer se koalicijski načrti razlikujejo od načrtov njegove stranke.

Ne spreglejte