SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Robert Golob: Ciljamo na dva mandata #video

10

termometer

"Za nami je uspešen prvi uradni del pogajanj. Določili smo časovnico, 3. junij je rok, do katerega bi sestavili vlado, predpogoj pa je, da še pred 13. majem uskladimo večino točk, zato da gremo lahko po hitrem postopku naprej s formiranjem parlamenta. Jutri bodo stekla delovna pogajanja," je po koncu pogajanj o novi vladi povedal najverjetnejši mandatar in predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. O razporeditvi ministrskih resorjev in imenih ministrov se niso pogovarjali, je še povedal Golob in dejal, da so si že danes za cilj zastavili dva mandata. V izjavi sta sodelovala tudi predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levica Luka Mesec. 

Najverjetnejši novi mandatar Robert Golob je s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem začel pogajanja o oblikovanju nove vlade, kadrovskem razrezu in sestavljanju ministrske ekipe. Po pogajanjih so koalicijski partnerji pred DZ podali izjavo za medije. 

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Golob: To je prva in ključna sprememba, ki jo uvajamo 

Delovna pogajanja bodo nadaljevali v sredo, do konca tedna pa je pričakovati tudi jasnejši obris vlade glede razreza ministrskih mest. O imenih posameznih kandidatov po besedah Goloba danes še niso govorili, več o tem bo, kot je napovedal, jasno prihodnji teden. Kot je še povedal, so si za cilj že danes zastavili dva mandata: "Če želimo resno nasloviti razvojne izzive države, moramo gledati dlje, kot je en mandat. To je prva in ključna sprememba, ki jo uvajamo."

Pogovarjali so se tudi o tem, kako bodo usklajevali programske vsebine in zakon o vladi. Glede zakona o vladi so danes koalicijski partnerji predstavili vsak svoja izhodišča. Po besedah Goloba se obetajo spremembe pri imenih in tudi razporeditvi resorjev. 

Golob je spregovoril tudi o stranki LMŠ in SAB: "Bodo v naši kvoti in z njimi se bomo mi pogovarjali. Ti pogovori bodo uradno stekli v prihodnjih dneh."

"Pogajanja so stekla. Skoraj tri ure smo sedeli, veliko stvari je bilo treba pregledati, izmenjali smo si stališča, določili smo časovnico, kar je pomembno. Sledili bomo ambiciozni časovnici, da nova vlada delo začne v začetku junija. Zdi se mi, da večjih zapletov ni videti, ozračje pogovorov je bilo dobro. Jutri pa začnemo delati na koalicijski pogodbi. Do petka bomo lahko bolj jasno videli razrez ministrstev," je povedala Fajonova. 

Golob: V zadnjih podražitvah pogonskih goriv sumi kartelnega dogovarjanja

Vlada z odločitvijo, da ne regulira več cen pogonskega goriva, nagaja in se maščuje za poraz na volitvah, je podražitve bencina in dizla komentiral predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Kot je dodal, je v primeru, da trg ne deluje, čas za pametno regulacijo. Opozoril je tudi na sum kartelnega dogovarjanja med trgovci, saj so cene zelo usklajene. 

"Če se bo to nadaljevalo, bomo v Gibanju Svoboda pozvali agencijo za varstvo konkurence, da ukrepa proti trgovcem. Cene so tako neverjetno usklajene, da si zaslužijo podrobno analizo," je še dejal.

Petrol zavrača očitke o kartelnem dogovarjanju

Petrol samostojno določa svojo cenovno politiko za pogonska goriva in se pri tem ne usklajuje z drugimi ponudniki, so se na Golobovo izjavo o sumu kartelnega dogovarjanja odzvali v energetski družbi. V Petrolu so v odzivu za STA spomnili na ugotovitve agencije za varstvo konkurence, ki je decembra lani objavila poročilo o raziskavi trga pogonskih goriv.

"Ugotovila je, da ima na maloprodajno ceno pogonskih goriv največji vpliv nabavna cena goriva. Agencija je tudi ugotovila, da cene po deregulaciji med ponudniki niso bile vedno enake, so pa bili zaznani pogosto enaki datumi sprememb maloprodajnih cen med različnimi ponudniki," so pojasnili v Petrolu.

Prav tako je agencija, kot so še dodali, ugotovila, da sistem napovedovanja in spreminjanja cen v Sloveniji preko aplikacije goriva.si omogoča hitro prilagajanje cen drugih ponudnikov. "Agencija je ugotovila, da neposredno ni mogoče pripisati protikonkurenčnega delovanja ponudnikov na trgu pogonskih goriv oziroma kršenja zakona o preprečevanju omejevanja konkurence," so sklenili.

Na pogajanja sta s predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom prišla nekdanja namestnica direktorja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v času vlade Marjana Šarca Sanja Ajanović Hovnik, sicer nekdanja vidna članica SAB, in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo v času vlade Alenke Bratušek Bojan Kumer.

S predsednico SD Tanjo Fajon sta prišla glavni tajnik SD Dejan Levanič in predsednik strokovnega sveta SD Milan M. Cvikl.

Stranko Gibanje Svoboda je na državnozborskih volitvah podprlo 34,53 odstotka volivcev, kar je stranki prineslo 41 poslanskih sedežev v parlamentu.
stanovanje Novice Ekskluzivno: kako sta Golobova tesna sodelavca z goljufijo prodala stanovanje Golob Novice Teden po volitvah: kaj se dogaja na političnem parketu? #video Podražitev, evri, denar, bankovci Novice Vlada podaljšala znižane trošarine za elektriko in goriva Viktor Orban Novice Bruselj proti Madžarski uradno sprožil mehanizem pogojevanja sredstev z vladavino prava Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19 Novice Cene testiranja na koronavirus se bodo ohranile do 30. junija Janez Janša Novice Janša tujim medijem o Golobu: Preverite svoje vire

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin