SiolNET. Novice Slovenija
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukšič o Golobu: Eno so predvolilne obljube, potem je trda realnost #video

0,43

termometer

Po napovedih najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba naj bi bila vlada popolnoma sestavljena že pretekli teden, a se njeno oblikovanje nekoliko zamika. Čakamo še na tri ministrska imena, ekipo morata dopolniti stranki Levica in Gibanje Svoboda, prazna mesta pa so na ministrstvu za delo, kulturo in za kmetijstvo. Po besedah politologa Igorja Lukšiča se razlog za to skriva v prepričanju predsednika zmagovalne stranke Roberta Goloba, da bo vlado, ker je zmagal z veliko večino in ker je v njej malo strank, lahko sestavil, vendar pa gre, kot pravi Lukšič, pri tem za zahteven politični posel. 

Kljub temu, da predstavniki koalicijskega trojčka poudarjajo, da se držijo časovnice, še vedno niso znana imena vseh ministrskih kandidatov. Ob tem Igor Lukšič pravi, da je razlog lahko v tem, da zmagovalna stranka na volitve ni prišla z ekipo in ima kadrovsko težavo: "Imeli smo stranko ali pa imamo stranko v igri, ki ima širok kadrovski bazen, pa se dogajajo prerivanja iz tega razloga, in imamo stranko, ki ni čisto odločena, ali bi šla v vlado ali ne."

V Levici bodo namreč o vstopu v vlado odločali na internem referendumu, ki se je začel danes in bo trajal teden dni. Glede na to, da koalicijska pogodba v nekaterih delih jasno odraža želje Levice, pa je verjetnost za potrditev vstopa v vlado precej večja kot leta 2018. Po mnenju Lukšiča se tukaj postavlja drugo vprašanje, kdo od njih oziroma v imenu njih bo prišel v vlado. 

Kje se zatika, da še nimamo imen vseh ministrov?

Da ima Gibanje Svoboda težave s pomanjkanjem kadra, je v oddaji Ura moči na Planet TV poudaril tudi politični analitik Miran Videtič.

"Celo KUL bo verjetno imel več ministrov v vladi kot pa Gibanje Svoboda. Kaj to pove? To pove, da je bilo z brda z dola, kakor se reče, skupaj potegnjeno, zdaj pa iščejo tak in drugačen kader, kar pripelje do krožnega kadrovanja, ki sem ga prej omenil," je pojasnil Videtič. 

Predvsem pa se pojavljajo kritike, da kljub napovedim Goloba, da bodo na ministrske stolčke sedli strokovnjaki, kar nekaj ministrov izhaja iz političnih vod.

"Eno so predvolilne obljube, ki jih je dal, verjetno tudi v dobri veri, potem pa je trda realnost, pri čemer imaš opravka z realno večino v parlamentu, ki ji je treba tudi slediti," je trenutno politično dogajanje komentiral Lukšič. 

Politični analitik Martin Nahtigal je v oddaji Planet 18 poudaril, da gre za slovensko mantro, da morajo biti na ministrskih mestih strokovnjaki, to pa je ena od naših največjih napak: "Voditi zdravstveni resor ne pomeni, da moraš biti dober zdravnik, ampak dober menedžer. Vse vlade oziroma večina vlad do zdaj je imenovala zdravnika. Popolnoma napačna strategija. In podobno še na nekaterih drugih resorjih."

Poleg strokovnjakov na ministrskih položajih si je Golob zastavil še en pomemben cilj, in sicer, da bo sestavil spolno uravnoteženo vlado. Kako dobro mu bo to uspelo, pa bo jasno, ko bodo znana vsa imena.

Aleš Maver Siol Plus Analitik Aleš Maver o Golobovih začetkih: Zapravil je zgodovinsko priložnost Peter Jančič Siol Plus Gospodar medijev Robert Golob Gregorčič Peter Novice Gregorčič v Uri moči: Ta spor bi lahko bil zanimiv politični dogodek #video Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec. Novice Različna programska izhodišča nove koalicije: kje se krešejo? #video Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec. Novice Podpora Golobu po Ninamedii poletela v nebo državni zbor Novice Poslanci izredno o višanju števila ministrstev, ne pa še o podreditvi RTVS

 

 

 

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin