Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
21.39

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

ekonomija denar zdravniki zdravstvo

Nedelja, 10. 12. 2023, 21.39

4 mesece, 2 tedna

Skupina zdravnikov opozarja na problematiko nedostopnega javnega zdravstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Zdravniki UKC | Ob tem so pozvali državljane, da zahtevajo od vladajoče politike reforme, med drugim tudi vzpostavitev preglednega in dostopnega javnega zdravstva. | Foto STA

Ob tem so pozvali državljane, da zahtevajo od vladajoče politike reforme, med drugim tudi vzpostavitev preglednega in dostopnega javnega zdravstva.

Foto: STA

Člani skupine zdravnikov zdravstvo.si ob dnevu mednarodnega boja proti korupciji opozarjajo, da Slovenija še nima konkurenčnega in vsem dostopnega javnega zdravstva. Ob tem so poudarili, da to potrjujejo ukinitev novele zakona o javnem naročanju, prihajajoči interventni zakon ter odsotnost reforme v smeri dostopnega javnega.

V skupini so poudarili, da državljani z zbranim denarjem za zdravljenje preplačujejo medicinske materiale, zdravila in aparature v stotinah milijonov, kljub temu pa smo letos priča dogodkom in ravnanjem oblasti, ki slovenski zdravstveni sistem vodijo ravno v nasprotno smer, kot ga potrebujejo bolniki.

Zapisali so tudi, da so javna naročila v Sloveniji krinka za dogovorno ekonomijo državnega zdravstva. Zadnji podatki OECD namreč kažejo, da je od vseh slovenskih javnih naročil za medicinske pripomočke objavljenih na evropskem portalu, kar 82 odstotkov takih s samo enim ponudnikom.

Poudarili so tudi, da v več evropskih državah zdravstvena zavarovalnica neposredno plačuje zdravstvene storitve državljanom. V slovenskem zdravstvu pa plačuje ZZZS storitve izbranim izvajalcem, kot so zdravstveni domovi, bolnišnice in redki koncesionarji.

"Monopoli, ki jih ustvarjajo državno izbrani izvajalci, zavirajo konkurenco med izvajalci zdravstvenih storitev. Ti monopoli ustvarjajo državno zdravstvo prepredeno s sistemsko korupcijo," so poudarili.

Lidija Jerkič
Novice Sindikati opazujejo in se čudijo pogajanjem o interventnem zakonu v zdravstvu
UKC Ljubljana
Novice Komisija in odbor DZ pozvala svet UKC Ljubljana, naj pripravi sanacijski program
Čakalnica
Novice Oktobra spet več čakajočih na zdravstvene storitve
zobozdravnik
Novice Šok! Zobni implantat mu je izpadel.
Ne spreglejte