SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skrbijo za otroke, ne zaslužijo pa niti za preživetje #video

0,23

termometer

Današnje stavke so se udeležili tudi zaposleni v 18 vrtcih in osmih osnovnih šolah. A glavni stavkovni val med šolske klopi še pride. Večina jih bo namreč vrata zaprla čez tri tedne, 14. februarja, na valentinovo, ko je vladi konec ljubezni napovedal SVIZ Branimirja Štruklja.

Video: Planet TV


Medtem ko je bilo dopoldne na ulicah glasno, je bilo v nekaterih vrtcih precej mirno. Na Brodu v Ljubljani je bilo danes namesto 150 otrok samo 15. Vrtec Šentvid je namreč eden izmed redkih, ki spada pod sindikat VIR, zato so stavkali že danes.

Od približno 135 zaposlenih v vrtcu je za današnjo stavko glasoval 101 zaposleni, razlog pa je predvsem v tem, da se ti sindikati zavzemajo tudi za zviševanje plače plačni skupini J. K tej spada tehnično osebje, ki še zmeraj ne dosega minimalne plače kljub dvigu plače za dva plačna razreda.

Plače so po besedah zaposlenih mizerne. Čeprav so to ljudje, ki skrbijo za naše otroke, nekateri na mesec dobijo tako malo, da potrebujejo še dodatno pomoč.

Med stavko je bilo za otroke tistih staršev, ki niso mogli najti drugega varstva, v vrtcu lepo poskrbljeno, a je teh tudi zelo malo. Starši namreč zahteve zaposlenih podpirajo.

Danes so med protestom opozarjali predvsem na izjemno nizke plače, zahtevajo pa tudi tisto, kar so jim leta 2008 zaradi varčevalnih ukrepov odvzeli.


Preberite še:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin