Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2023,
6.34

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

pogajanja zahteva plače vlada shod sindikati

Četrtek, 7. 12. 2023, 6.34

4 mesece, 3 tedne

Sindikati javnega sektorja na protestni shod pred vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Jakob Počivavšek | Protestniki se bodo danes ob 11.30 zbrali na Trgu republike in se od tam odpravili proti Gregorčičevi ulici. | Foto STA

Protestniki se bodo danes ob 11.30 zbrali na Trgu republike in se od tam odpravili proti Gregorčičevi ulici.

Foto: STA

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, opoldne pripravljajo protestni shod pred vladnim poslopjem. Ob do zdaj neuspešnih pogajanjih o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij je v sindikatih nezadovoljstvo vse večje, dodatno pa pričakujejo tudi uskladitev plač z inflacijo.

Shod so sicer napovedali, ko še ni bilo znano, da se bodo pogajanja v tem tednu nadaljevala. A tudi po tem, ko so se v sredo drugič pogovarjali o uskladitvi plač z inflacijo in je vladna stran vztrajala pri prvotnem predlogu, ki za sindikate ni sprejemljiv, ocenjujejo, da je bila odločitev za shod prava.

Med njihovi zahtevami je poleg dogovora o uskladitvi plač z inflacijo tudi zaključek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Po prvotnih načrtih naj bi ta pogajanja sklenili že do sredine letošnjega leta, a se je v večmesečnih pogajanjih datum za dogovor vse bolj odmikal. Jeseni, potem ko je Slovenijo prizadela ujma, pa je vlada sindikatom predlagala, da bi odpravljanje plačnih nesorazmerij in prehod na nov plačni sistem zamaknili na začetek leta 2025, kar je leto pozneje, kot so do takrat načrtovali.

V pogajalski skupini sindikatov, ki danes pripravlja protestnih shod, pričakujejo, da se bo implementacija novega plačnega sistema začela najpozneje s 1. januarjem 2025 in končala do izteka mandata aktualne vlade, torej do konca junija 2026. Ob tem je njihova zahteva, da na novi plačni lestvici ne bo več osnovnih plač, nižjih od minimalne, nesorazmerja v osnovnih plačah pa se bodo odpravila na način, da se uvrstitve delovnih mest v javnem sektorju povišajo za šest plačnih razredov glede na uvrstitve v dogovoru iz leta 2018. A ob tem nove datume vežejo na pogoj, da se plače uskladijo z inflacijo.

Protestniki se bodo danes ob 11.30 zbrali na Trgu republike in se od tam odpravili proti Gregorčičevi ulici. Poklicni gasilci bodo iz Gasilske brigade Ljubljana krenili že pred tem in najprej svoje zahteve predali ministrstvu za obrambo. Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu pa bodo proti Trgu Republike odšli izpred ljubljanskega kliničnega centra.

Podpora tudi v KSJS

Podporo današnjemu protestnemu shodu sindikatov javnega sektorja so izrazili tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenija (KSJS), saj ga razumejo kot legitimen boj za boljši položaj delavk in delavcev, so zapisali. Razlog za shod so neizpolnjena pričakovanja sindikatov glede prenove plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij.

Trgovina, trgovine, nakupovanje
Novice Sindikat zbira podporo za stavko v trgovini
Lidija Jerkič
Novice Sindikati opazujejo in se čudijo pogajanjem o interventnem zakonu v zdravstvu
sindikati, pogajanja, Jakob Počivavšek
Novice Vladna stran sindikatom ponuja delno uskladitev plač, ti vztrajajo na stoodstotni
Za javni RTV.
Novice Sindikati proti krčenju programov in ukinjanju enot RTVS
Pošta Slovenije
Novice Konferenca sindikatov SDPZ Pošte Slovenije napovedala protestni shod
Ne spreglejte