Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2023,
16.42

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

sindikat delodajalci trgovina stavka

Sreda, 6. 12. 2023, 16.42

4 mesece, 3 tedne

Sindikat zbira podporo za stavko v trgovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Trgovina, trgovine, nakupovanje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sindikat delavcev trgovine Slovenije ni zadovoljen s pogajanji z delodajalci o prihodnji ureditvi odnosov med socialnimi partnerji v panogi, potem ko bo s koncem leta prenehala veljati obstoječa panožna kolektivna pogodba. S peticijo tako med zaposlenimi med drugim zbirajo podpise podpore za morebitno stavko.

Sindikat ocenjuje, da v dosedanjih pogajanjih z delodajalskimi organizacijami niso dosegli bistvenega napredka, zahteve delodajalcev pa so za zaposlene v trgovini nesprejemljive.

S peticijo za dostojno plačilo in delo v trgovini želijo zato opozoriti na kritičen položaj, v katerem so se po prepričanju sindikalne strani znašli zaposleni v trgovski dejavnosti. V peticiji, ki so jo danes javno objavili v sindikatu, so tudi nanizali nekaj zahtev, ki naj bi jih v pogajanjih postavljali delodajalci.

Trgovci bi znova odprli trgovine ob nedeljah

Sindikat tako na primer ne pristaja na zahtevo, da se nova kolektivna pogodba sklene pod pogojem, da sindikalna stran soglaša s spremembo zakona o trgovini, ki bi znova omogočil delo na 16 nedelj v letu.

Ne pristajajo tudi na zahtevi za znižanje dodatka za delovno dobo z 0,5 na 0,3 odstotka pri zadnjem delodajalcu in za odpravo dodatkov za delo v popoldanski in nočni izmeni v višini desetih odstotkov.

Nakup v trgovini
Novice Delavci v trgovini nezadovoljni s pogajanji, ne izključujejo stavke

Nesprejemljivo se jim zdi tudi, da bi se kraj opravljanja dela določil tako, da se delavce lahko premešča od kraja bivanja na delo tudi v sto kilometrov oddaljene trgovine. Ob tem ne pristajajo na zahtevo po povračilu stroškov za prevoz na delo in z dela v višini 85 odstotkov cene javnega prevoza in na ponudbo, da se za dela v četrtem tarifnem razredu – gre za poklice prodajalec, avtomehanik, serviser, skladiščnik idr. – določi bruto plača v višini 1.050 evrov ob pogoju, da se delavec odreče dodatkom na popoldansko in nočno izmeno.

Sindikati so po drugi strani, kot pravijo, v pogajanjih zahtevali, da se v pogodbah o zaposlitvi točno določi kraj opravljanja dela in s tem prepreči vsakodnevno premeščanje ter zagotovi dodatne zaposlitve.

Njihove zahteve so bile tudi, da se plača v četrtem tarifnem razredu določi v višini minimalne plače, da se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela delavcem izplača v stotih odstotkih višine cene javnega prevoza ali 0,21 evra na kilometer in da se znesek povračila stroškov prehrane med delom določi v višini 7,96 evra ter izplača v denarju.

Zaposleni bi s podpisom peticije podprli nadaljnja prizadevanja sindikata v boju za novo kolektivno pogodbo in v primeru, da se sindikat ne dogovori z delodajalskimi organizacijami, aktivno podprli vse organizirane sindikalne aktivnosti.

Več o svojih zahtevah in morebitnih ukrepih bodo predstavniki sindikata povedali na novinarski konferenci v petek.

Ne spreglejte