Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
16.53

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

pogajanja stavka delodajalci trgovina

Četrtek, 23. 11. 2023, 16.53

5 mesecev

Delavci v trgovini nezadovoljni s pogajanji, ne izključujejo stavke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Nakup v trgovini | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

S koncem leta se izteče kolektivna pogodba dejavnosti trgovine, Sindikat delavcev trgovine Slovenije pa se z delodajalci pospešeno pogaja o novi. Po besedah generalnega sekretarja sindikata Ladija Rožiča se pogovori "ne premaknejo", delodajalci pa da imajo nerazumljive želje. Če se stranema ne bo uspelo dogovoriti, sindikat ne izključuje stavke.

"Nekaj časa se že pogajamo, a ne pridemo do nobenih pametnih rešitev," je za STA danes pojasnil Rožič. Z delodajalci se bodo za pogajalsko mizo usedli še v sredo, nadaljnje dejavnosti sindikata pa bodo odvisne od izkupička tega pogovora. Tudi stavka ni izključena.

Kot je pojasnil Rožič, se trenutno pogajajo o lokaciji opravljanja dela. "Želimo si, da je kraj dela za delavca točno določen, ne da je to cela Slovenija," je bil jasen in dodal, da se delavci v oddaljene kraje vozijo na lastne stroške in za minimalno plačo.

lažna spletna stran
Novice Previdno, narašča število lažnih spletnih trgovin

V sindikatu nasprotujejo želji trgovcev, da bi z zakonskimi spremembami omogočili 16 nedelj, ko bi bile lahko trgovine odprte. Takšno rešitev so na primer sprejeli na Hrvaškem.

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah je medtem ocenila, da pogajanja, ki so se sicer začela avgusta, tečejo zgledno. Računa, da jih bodo uspešno zaključili kot vedno doslej. Kot je še pojasnila, se kolektivna pogodba v panogi res izteče konec leta, a se bo uporabljala še skozi celotno naslednje leto.

Radio Slovenija je sicer danes poročal, da pogajanja z vodstvom nadaljuje tudi sindikat trgovske verige Tuš, in sicer o višjih plačah in božičnicah ter izboljšanju delovnih razmer.

Ecco
Trendi Znani proizvajalec čevljev zapira vse trgovine v Sloveniji
Ne spreglejte