SiolNET. Novice Slovenija
2,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Simoniti: O milijonskih zneskih se ne bom pogovarjal "na štiri oči"

2,42

termometer

Vasko Simoniti
Odlašanje s prenovo po mnenju Samoborja lahko vodi tudi do prekinitve delovanja SNG Drama Ljubljana. Simoniti je zagotovil, da obnova bo, a za precej manj denarja. Foto: Ana Kovač

Minister za kulturo Vasko Simoniti je v povezavi z odstopom Igorja Samoborja z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana v pogovoru za TV Slovenija dejal, da do njega nima osebnih zamer. Prav tako je zagotovil, da se bo postopek obnove zgradbe nadaljeval. Za obnovo bi po novem osnutku programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov, polovico manj od predvidenega.

Vasko Simoniti je še povedal, da sta se z Igorjem Samoborjem srečala štirikrat, s čimer je zanikal obtožbe, da ministrstvo ni komuniciralo z gledališčem. Dodal pa je, da je zavrnil srečanje "na štiri oči", ker gre za milijonske zneske. In ker gre za kompleksen projekt, se mu zdi logično, da se na obeh straneh postavljajo določena vprašanja. 

Samobor se je za STA odzval na navedbe ministra za kulturo v omenjeni oddaji. Ministru med drugim očita, da je številke glede ocenjene vrednosti prenove navajal iztrgane iz konteksta.

Igor Samobor Novice Odstopil ravnatelj ljubljanske Drame

Za prenovo Drame manj denarja, odstopanja tudi pri ocenah

Po njegovih besedah je bil projekt izvorno ocenjen na okoli 60 milijonov evrov brez davka oziroma okoli 75 milijonov evrov z davkom. Nato se je ocena zmanjšala na 45 milijonov brez davka. "To so izredno velike številke, ki seveda zahtevajo tudi natančne odgovore tistega, ki to financira. To je država, za katero pa je seveda odgovoren minister," je pojasnil.

Na očitke, da Samobor ni prejel revizije, ki jo je zahteval, je odgovoril, da je ta na ministrstvo prišla pretekli četrtek, v petek pa so "jo dobili v roke". Ob tem se mu zdi zanimivo, da je Samobor odstopil v ponedeljek. V reviziji naj bi pisalo, da se ne da natančno določiti cene prenove, zato so v tem času nastala velika odstopanja pri zneskih.

V osnutku novega programa za kulturo naj bi prav tako pisalo, da se začetek prenove s prihodnjega leta prestavi na leto 2023, ob tem pa je nova ocena investicije 21 milijonov evrov, še piše STA.

Vasko Simoniti Novice Minister Simoniti odločno: Odgovoril bom, ko ...

Nekaj denarja za vzdrževanje, s sanacijo po poplavah lahko delajo naprej 

Na vprašanje, zakaj ministrstvo prenovi namenja manj denarja, je Simoniti odgovoril, da "želi imeti transparentno in jasno podobo, za kaj kaj gre". Dodal je, da so za vzdrževanje v preteklih letih namenili štiri milijone evrov, v zadnjem letu in pol pa 2,3 milijona evrov. Ministrstvo je ob letošnjih poplavah, ki so prizadele tudi Dramo, za sanacijo namenilo 330 tisoč evrov, s čimer naj bi zagotovili, da "hiša dela naprej nemoteno".

Po zatrjevanju Simonitija je v povezavi s prenovo več vprašanj še vedno nerešenih. Med drugim naj ne bi bilo povsem razrešeno vprašanje zemljišč, poleg tega naj ne bi imeli soglasja stanovalcev, prenova pa naj bi šla globoko v zemljo in spodjedala tako Dramo kot sosednjo Nemško hišo. Zato je prosil za zagotovitve, da prenova ne bi bila nezakonita ali škodovala okoliškim objektom.

Ob tem je Simoniti dodal, da se bo proces prenove nadaljeval, a pod pogoji transparentnosti, jasnosti in nedvoumnosti. Ob tem je Simoniti dodal, da se bo proces prenove nadaljeval, a pod pogoji transparentnosti, jasnosti in nedvoumnosti. Foto: Nik Jevšnik/STA

Glavni očitek Simonitiju nespoštovanje zavez za prenovo

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor je odločitev o odstopu z mesta ravnatelja sporočil v ponedeljek zvečer. Med razloge za odstop je navedel nespoštovanje zavez glede prenove stavbe gledališča, ob čemer je glavne očitke naslovil na ministra Simonitija. Po njegovem zatrjevanju je ta dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Samobor je dejal tudi, da so vse "zaveze in postavke pogodbe o financiranju projektiranja prenove Drame vestno realizirali". Odlašanje s prenovo po njegovem mnenju namreč lahko vodi tudi do prekinitve delovanja SNG Drama Ljubljana. Samobor namreč ocenjuje, da je zgradba iztrošena, kar dokazujejo tudi preverjanja statike in potresne varnosti. Samobor je dejal tudi, da so vse "zaveze in postavke pogodbe o financiranju projektiranja prenove Drame vestno realizirali". Odlašanje s prenovo po njegovem mnenju namreč lahko vodi tudi do prekinitve delovanja SNG Drama Ljubljana. Samobor namreč ocenjuje, da je zgradba iztrošena, kar dokazujejo tudi preverjanja statike in potresne varnosti. Foto: STA

Na njegov odstop so se odzvali tudi v Združenju dramskih umetnikov Slovenije. Zapisali so, da bo njegov umik priložnost, da se javnost seznani s celostno problematiko delujočih na področju umetnosti in kulture v državi. Po njihovem mnenju odstop odraža resnost položaja neodgovornega vodenja kulturne politike vse od osamosvojitve.

V pisnem odzivu Društva gledaliških režiserk in režiserjev so prav tako opozorili, da je prenova zgradbe "v javnem interesu", saj nima le "izjemnega zgodovinskega in državotvornega pomena, temveč na simbolni ravni predstavlja celotno slovensko umetnost in kulturo". Dodali so, da v društvu z ogorčenjem spremljajo zavlačevanje z obnovo in zaostritev komunikacije z ministrstvom, ki je privedla do odstopa Samoborja. Odgovorne na ministrstvu so še pozvali, naj "nemudoma omogočijo nemoteno nadaljevanje sanacije dotrajane gledališče zgradbe".

Vasko Simoniti Novice Janša in Simoniti odgovore evroposlancem pogojujeta s predvajanjem videa Janez Janša Novice Janša in Simoniti se bosta vendarle udeležila razprave o razmerah v Sloveniji Vasko Simoniti Novice Minister Simoniti o tem, kje je bil, ko bi se moral zagovarjati glede medijske svobode Vasko Simoniti Novice Minister za kulturo Vasko Simoniti okužen s koronavirusom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin