Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 10. 2018,
20.17

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

cepljenje gripa

Nedelja, 21. 10. 2018, 20.17

5 let, 6 mesecev

Sezona gripe je pred vrati, po cepivu seže premalo Slovencev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Družinski zdravniki opozarjajo, da je sezona gripe pred vrati. Cepljenje se je začelo oktobra, cepivo pa priporočajo tako starejšim kot tudi otrokom. K temu, da se izognemo gripi, lahko z zdravim življenjskim slogom in higieno pripomoremo predvsem tudi sami.

Letos mineva sto let od najbolj uničujoče pandemije gripe v zgodovini človeštva, ko se je s špansko gripo okužilo 500 milijonov ljudi, 50 milijonov pa jih je umrlo. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije za navadno gripo letno umre od 250 do 500 tisoč ljudi, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV. 

Kraljica Elizabeta in labod
Novice Sedem kraljičinih labodov poginilo – je kriva ptičja gripa?

Največ gripe v zimskem obdobju, cepljenje priporočajo zlasti ogroženim skupinam

Sezona gripe je pred vrati, je opozorila družinska zdravnica Aleksandra Visnovič Poredoš. ''December, januar in februar so po navadi tisti meseci, ko pričakujemo največ gripe," je pojasnila Poredoševa in dodala, da cepljenje proti gripi priporočajo najbolj ogroženim skupinam, kot so starejši, oboleli, otroci in nosečnice. 

Z gripo se lahko okužimo nevede. ''Virus na trdih površinah zdrži tudi do dva dni, v tekstilu pa se zadržuje do 12 ur,'' poudarja Visnovič-Poredoševa. Bolezen spremlja več različnih znakov, večinoma poteka z visoko vročino, bolečinami v mišicah, nadležnim kašljem in utrujenostjo. Pri otrocih so pogoste prebavne težave, vročinski krči, pljučnica in vnetje srednjega ušesa.

Ukrepi, kako se lahko izognemo gripi, poleg umivanja rok vključujejo tudi zračenje prostorov in zdravo prehrano. ''Gripa se prenaša ravno s kihanjem in s slino,'' je opozoril pediater Denis Baš iz Zdravstvenega doma Kamnik.

Novice Prašičja gripa v Srbiji: Umrlo že 24 ljudi. Virus vsako leto kroži tudi v Sloveniji.

Proti gripi se v Sloveniji cepi premalo ljudi

Cepljenje proti gripi se je začelo oktobra, zanj pa je treba odšteti od sedem do 14 evrov. Cepivo zadostuje za šest mesecev. ''Cepivo je popolnoma varno, se pa njegova sestava vsako leto znova razlikuje,'' je poudarila Visnovič-Poredoševa. V letu 2017 je bilo uporabljenih 95 tisoč odmerkov cepiva v Sloveniji, prijavljenih pa je bilo šest lažjih stranskih učinkov. 

''Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da naj bi bile osebe, starejše od 65 let, precepljene vsaj v 75 odstotkih, Slovenija pa dosega samo 11,7 odstotka, kar je precej nizko,'' razlaga Nadja Šinkovec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Novice Gripa na vrhuncu v dveh tednih, tudi letos že zahtevala smrtne žrtve (video)

 

Ne spreglejte