Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
7.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti Slovenija Hrvaška noad

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 7.03

7 let, 12 mesecev

Šefic: Storili bomo vse za zagotavljanje varnosti v občinah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Slovenijo je od sredine oktobra vstopilo 255.446 beguncev migrantov. Večina jih v Slovenijo še vedno vstopa prek Dobove. Na grško-makedonski meji je stiska migrantov vse večja.

20.50 ANKARA Turčija naj bi že več mesecev zavračala sprejem novih beguncev iz Sirije, ki prihajajo na uradne mejne prehode, in naj bi jih po hitrem postopku vračala nazaj na vojna območja, je danes opozorila človekoljubna organizacija Human Rights Watch (HRW). Vse več beguncev zato uporablja ilegalne poti za vstop v Turčijo, opozarjajo v HRW.

"Zaradi zaprtja meje morajo nosečnice, otroci, stari in oboleli bežati pred mejnimi policisti, da bi lahko pobegnili pred grozotami vojne," je bil kritičen član HRW Gerry Simpson.

20.00 BRUSLEJ Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes sklical vrh EU in Turčije, ki bo v nedeljo v Bruslju. Namen vrha, ki se bo začel ob 16. uri, je oživiti medsebojne odnose in zajeziti migracijski tok, je pojasnil Tusk v sporočilu na Twitterju.

Za sklic vrha EU in Turčije se je Tusk odločil po pozitivnem priporočilu Evropske komisije in telefonskem pogovoru s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem.

19.30 LJUBLJANA V Slovenijo danes do 18. ure vstopilo 3.098 migrantov, od sredine oktobra pa skupaj 257.506. V nastanitvenih in sprejemnih centrih jih je bilo ob 18. uri 1.136. Od 20. oktobra je državo zapustilo 246.900 beguncev, od tega danes 3.835, torej več, kot jih je v Slovenijo vstopilo.

18.40 DOBOVA Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova so danes v spremstvu hrvaških policistov prispeli trije vlaki z nekaj manj kot 3.100 migranti. Nekaj po 3. uri je pripeljal vlak s 1.038 tujci, okoli 12. ure vlak s 1.029 tujci in okoli 16. ure vlak z 1.031 osebami, so sporočili s PU Novo Mesto. Po napovedih hrvaških varnostnih organov v Dobovi okoli 20. ure pričakujejo naslednji vlak s 1.004 migranti.

Trenutno je na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi še 1.031 tujcev, ki so v Slovenijo prispeli okoli 16. ure. Po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi, bodo policisti upoštevajoč logistične in nastanitvene kapacitete, tudi te tujce z vlaki in avtobusi pospremili v nastanitvene centre v notranjosti države. Danes so policisti z vlaki in avtobusi tujce spremljali predvsem proti Jesenicam, Šentilju, Karavankam in Gornji Radgoni.

Od 17. oktobra do danes je na območju Posavja v Slovenijo vstopilo nekaj manj kot 191 tisoč tujcev.

18.17 BRUSELJ Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič se je danes v Bruslju udeležila zasedanja Sveta EU za izobraževanje, mladino, kulturo in šport. Glede na trenutne migracijske tokove je bila v središču izmenjava mnenj in dobrih praks na temo vključevanja migrantov v družbo, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

V razpravah s francoskima ministroma, pristojnima za področje mladine in izobraževanja, je izrazila sožalje ob nedavnih tragičnih dogodkih v Parizu in poudarila, da se Slovenija sooča s težko obvladljivim migrantskim tokom. Tako tragični dogodki, kot begunska kriza pa naši družbi nastavljajo zrcalo, je povedala.

18.15 SKOPJE Uradno Skopje nosi posledice "nefunkcionalnega mehanizma EU" ter neizvajanja registracije migrantov v državah članicah EU, je na sestanku s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom danes v Bruslju povedal makedonski predsednik Gjorge Ivanov in zaprosil EU za pomoč.

17.25 TEHERAN Rusija in Iran imata enoten pogled na Sirijo, je po srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina z vrhovnim voditeljem, ajatolo Alijem Hamenejem v Teheranu danes sporočil Kremelj. Oba nasprotujeta "zunanjim poskusom diktiranja scenarijev politične ureditve v Siriji". Putin je danes umaknil tudi prepoved o jedrskem sodelovanju z Iranom.

17.15 LJUBLJANA Boštjan Šefic je danes zavrnil informacije, da v ministrstvu za notranje zadeve nimajo izdelanih postopkov za preverjanje migrantov in da jih ne preverjajo ob vstopu v državo. Do zdaj so popisali več kot 232.299 prebežnikov, več kot 158.491 so jih fotografirali, prstne odtise pa so vzeli 34.995 tujcem.

Sodelovanje s Hrvaško je po njegovih navedbah na operativni ravni zadovoljivo, "medtem ko na višjih nivojih ni takšno, kot bi si želeli".

Do nedelje je sicer prošnjo za mednarodno zaščito v Sloveniji podalo 85 migrantov, od njih 23 iz Iraka, po 15 Afganistana in Irana, 13 iz Kosova, po štirje državljani Sirije in Srbije, po dva državljana Albanije in Nigerije ter po en državljan Bangladeša, BiH, Gruzije, Kameruna, Maroka, Pakistana in Turčije.

17:00 ZAGREB Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da je v begunskem valu, ki gre čez Hrvaško, zgolj 1,6 odstotka ekonomskih migrantov.

Danes do 15. ure je na Hrvaško sicer prispelo nekaj več kot 3.000 novih beguncev in migrantov, na organiziran prevoz proti Sloveniji pa jih je čakalo nekaj manj kot 2.100. Prevoz iz Slavonskega Broda proti Sloveniji bo odvisen od dogovora z Ljubljano in njene odločitve, na katerem mejnem prehodu bodo sprejemali ljudi. Če se bodo odločili za Dobovo, bodo begunce prevažali z vlakom, če pa za kak drug mejni prehod, pa jih bodo vozili z avtobusi, je še povedal Ostojić.

Od srede septembra je v Hrvaško vstopilo več kot 436.680 ljudi.

16.00 LJUBLJANA Kar se zagotavljanja varnosti tiče, so nekaj ukrepov že izpeljali, je še pojasnil Šefic. Za primer je izpostavil Vrhniko, kjer so okoli nastanitvenega centra postavili dodatno ograjo, ki preprečuje dostop do tamkajšnje šole in vrtca.

15.45 LJUBLJANA Župani občin, v katerih so sprejemni in nastanitveni centri, so na sestanku na ministrstvu za notranje zadeve opozorili tudi na gospodarsko škodo, ki jo posredno povzroča migracijski val. Šefic je pojasnil, da ocene, kakšna je ta škoda, za zdaj še ni.

15.20 LJUBLJANA Šefic: Ob preverjanju migrantov nismo ugotovili primerov, za katere bi veljale varnostne omejitve

15.10 LJUBLJANA Boštjan Šefic, sekretar na ministrstvu na notranje zadeve: Občinam smo na današnjem sestanku zagotovili, da bomo naredili vse za zagotavljanje varnosti.

13.30 GRŠKO-MAKEDONSKA MEJA Več migrantov, ujetih na nikogaršnji zemlji med Grčijo in Makedonijo, iz Irana, Kurdistana in Pakistana si je v znak protesta z iglo in sukancem začeli šivati usta.

Makedonija je tako kot Slovenija, Hrvaška in Srbija prejšnji teden sporočila, da na svoje ozemlje ne bo več sprejemala ekonomskih migrantov. Na nikogaršnji zemlji med Makedonijo in Grčijo je ostalo ujetih več sto ljudi.

Migranti iz Maroka, Irana in Pakistana so blokirali železniški promet na meji in zahtevajo, da ji spustijo naprej proti Zahodni Evropi.

13.00 MOSKVA Rusija je danes sporočila, da so njena vojaška letala v zadnjih dveh dneh na območju pod nadzorom skupine Islamska država (IS) zadela 472 ciljev, med katerimi so bili tudi tovornjaki z nafto in naftna infrastruktura, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.30 LONDON Dolgotrajna suša v Siriji je po mnenju britanskega prestolonaslednika Charlesa eden od vzrokov za državljansko vojno v tej bližnjevzhodni državi. Hudo sušo in posledične migracije v Siriji v letih pred izbruhom vojne z nemiri, ki so vodili v državljansko vojno, sicer povezujejo tudi nekatere raziskave.

"Obstajajo zelo očitni dokazi, da je eden od glavnih vzrokov za to grozoto v Siriji dejansko suša, ki je trajala pet ali šest let," je za televizijo Sky News povedal princ Charles.

11.40 SKOPJE Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je opozoril na nevarnost incidentov na meji z Grčijo, kjer je blokiranih okoli tisoč ekonomskih migrantov, odkar je Skopje minuli četrtek začelo sprejemati samo begunce z vojnih območij.

11.27 BUDIMPEŠTA Madžarski premier Viktor Orban je v pogovoru za tednik o evropskih zadevah Politico izjavil, da so vsi teroristi v osnovi migranti. V pogovoru je obenem naštel rešitve za težave Evrope, ki so nepredušna zunanja meja, nova ustavna konvencija EU, ki bo okrepila članice in oslabila Bruselj, ter normalizirani odnosi z Rusijo.

11.20 PARIZ Francoski predsednik Francois Hollande in britanski premier David Cameron sta se danes v Parizu zavzela za okrepitev protiterorističnih ukrepov po nedavnih terorističnih napadih v Parizu. Cameron je napovedal, da bo parlamentu predlagal, naj odobri zračne napade v Siriji, kar so poslanci v preteklosti že zavrnili, Franciji pa je ponudil uporabo britanske zračne baze na Cipru in pomoč pri točenju goriva v zraku. Hollande je ponovil, da bo Francija okrepila zračne napade na skrajno skupino Islamska država v Siriji in sodelovala z drugimi evropskimi državami v prizadevanjih za preprečitev napadov, kakršni so se zgodili v Parizu.

10.06 LJUBLJANA Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo že 255.446 beguncev migrantov.

7.59 KRANJ Danes je izredni vlak iz Dobove v Avstrijo prepeljal 540 evidentiranih beguncev in migrantov. Z avtobusnim prevozom je bilo včeraj preko nekdanjega mejnega prehoda Karavanke prepeljanih 1.199 evidentiranih beguncev in migrantov. Danes so avtobusi v Avstrijo že prepeljali 345 evidentiranih beguncev in migrantov.

6.53 MURSKA SOBOTA V sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi ter v nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni beguncev in migrantov.

6.51 GORNJA RADGONA V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 376 beguncev in migrantov.

6.49 DOBOVA V zadnjih 24 urah so policisti v Dobovi sprejeli 6.298 beguncev in migrantov.

Ne spreglejte