Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
10.43

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

Natisni članek

preiskava kriminal policija

Petek, 13. 10. 2023, 10.43

6 mesecev, 2 tedna

Policija: Na podlagi anonimk protizakonito brskali po 224 bančnih računih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

Nacionalni preiskovalni urad je na Specializirano državno tožilstvo zoper več uradnih oseb, zaposlenih v enem od državnih organov, ki se ukvarja s pregonom gospodarskega kriminala, vložil kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja ali uradnih pravic, je na novinarski konferenci povedal direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) Damjan Petrič. Kot je dejal, obstaja sum, da je državni organ v štirih mesecih na podlagi anonimk vpogledal v 224 bančnih računov 32 pravnih in 62 fizičnih oseb. Po poročanju N1 gre za sume zlorab na uradu za preprečevanje pranja denarja v času, ko ga je vodil Damjan Žugelj.

Preiskava je trajala več kot eno leto. V tem času so po Petričevih besed opravili več kot sto razgovorov in zbrali več kot deset fasciklov dokaznega gradiva, ki so ga predali policiji.

Uradne osebe naj bi med novembrom 2021 in februarjem 2022 v nasprotju z zakonodajo in ustavo pridobivale podatke, pri čemer naj bi sodelovale tudi s tujim državnim organom, ki ima podobna pooblastila. Organ sicer ima pravico vpogleda v tekoče račune, a mora biti pri tem izkazan dovolj močan sum, da je bilo storjeno neko kaznivo dejanje, v tem primeru pa naj bi bila podlaga za vpoglede v tekoče račune le anonimna prijava.

Osumljenim grozijo do tri leta zapora

Dodal je, da anonimna prijava ni bila vložena zoper vse fizične in pravne osebe, katerih transakcijski računi so bili pregledani, temveč zoper le nekatere. "Osumljene uradne osebe so zavestno ravnale v nasprotju z več zakoni in varovanjem osebnih podatkov, ki je ena od temeljnih človekovih pravic in svoboščin," je povedal. Osumljenim grozijo do tri leta zapora.

Glede povezav s tujino in čezmejnega vohunjenja je Petrič pojasnil, da pri tej preiskavi drugih kaznivih dejanj niso zaznali.

Intervju Igor Zorčič
Novice Žugljevi brskali tudi po računih žene Igorja Zorčiča

Neuradno med ovadenimi tudi Žugelj

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po poročanju spletnega portala N1 zaradi suma zlorabe uradnega položaja kazensko ovadil nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja in njegove najtesnejše sodelavce. Grozilo naj bi jim do tri leta zapora.

NPU je kazensko ovadbo poslal na Specializirano državno tožilstvo, ki bo zdaj odločilo, ali bo Žugelj moral pred sodišče. Po navedbah N1 enako velja za "nekaj" Žugljevih tesnih sodelavcev, ki so bili med redkimi uslužbenci urada z dostopom do najbolj občutljivih podatkov.

Urad za preprečevanja pranja denarja je po poročanju portala N1 na podlagi anonimke leta 2021 sprožil eno najbolj obsežnih preiskav bančnih računov v državi. V manj kot treh tednih je poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov 107 fizičnih oseb in podjetij. Obsežno dokumentacijo naj bi po poročanju portala Necenzurirano hranil v prostorih nekdanjega arhiva, del te dokumentacije pa naj bi medtem celo izginil.

Žugelj je maja v odzivu na razkritje medijev med drugim zapisal, da pri preiskavi ni šlo za "nobeno pregledovanje in preverjanje lastnikov medijskih hiš", "takšne lažne obtožbe in vodenje postopkov po nareku medijev" pa imajo po njegovih besedah za cilj osebno diskreditacijo ter "lahko povzročijo nesluteno nestabilnost v postopkih tudi v drugih državah".

Na informacije se je takrat odzval tudi predsednik vlade Robert Golob. Če razkritja držijo, gre po njegovih besedah za eno največjih zlorab uradnih institucij v politično-strankarske namene v zgodovini države z namenom vplivanja na izid volitev. Kot je poudaril, v demokratični in pravni državi "ni in ne sme biti prostora za takšne srhljive zlorabe".

Žugljevi brskali tudi po računih žene Igorja Zorčiča

Na seznamu ljudi, ki jim je urad za preprečevanje pranja denarja pod vodstvom Damjana Žuglja v času tretje Janševe vlade prečesaval bančne račune, je bila po informacijah N1 in portala Necenzurirano tudi žena takratnega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, brežiška odvetnica Nataša Vrečar Zorčič. 

Datumi prečesavanja njenih računov sovpadajo s časom, ko je Janševa koalicija hotela razrešiti Zorčiča s položaja predsednika državnega zbora.

Damjan Žugelj
Novice NPU kazensko ovadil Damjana Žuglja
Nemška policija
Novice Kombi z domnevnimi migranti bežal pred policijo, umrlo je najmanj sedem ljudi
gozd
Novice Traktor ukleščil 83-letnega moškega
Senad Jušić
Novice Vodja slovenske policije hrvaškemu kolegu: Okrepite nadzor
Ne spreglejte