Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Milan Brglez SDS

Torek, 21. 10. 2014, 12.37

8 let

SDS: Milan Brglez v intervjuju za Mladino s stališči v nasprotju z ustavnim redom (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanci SDS predlagajo razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza zaradi njegovega intervjuja za tednik Mladina.

Kot pojasnjuje poslanka SDS Jelka Godec, je Brglez v intervjuju podajal stališča, ki so v nasprotju z ustavnim redom; med drugim, da je "osamosvojitev korak nazaj v državotvornosti", pa tudi svojo "naklonjenost k totalitarnim metodam".

Dobili "več ogorčenih odzivov" državljanov Namestnica vodje poslanske skupine SDS Godčeva je dejala, da so tako poslanci kot tudi vrh stranke dobili "več ogorčenih odzivov" državljanov na omenjeni intervju, ki je bil objavljen 26. septembra.

Po mnenju SDS je Brglez v intervjuju poudarjal, da je osamosvojitev korak nazaj v državotvornosti in da je bila Jugoslavija bolj kredibilna od zdajšnje države, "čeprav vsi vemo, da je temeljila na komunistični represiji". Prav tako je navajal, da so bili povojni poboji "posledica naravnega prava", pokazal je tudi naklonjenost totalitarnim metodam, je pojasnila Godčeva.

Tretjega oktobra so ga pozvali k pojasnilom Dejala je tudi, da so poslanci SDS Brgleza že 3. oktobra pozvali k pojasnilom teh navedb v Mladini, dobili pa naj bi odgovor, ki je "le pritrdil" njihovim ugotovitvam.

Ob tem je Godčeva poudarila, da mora predsednik DZ delovati povezovalno, uživati sloves nepristranskega voditelja ter spoštovati pravni red, prepričanje vseh volivcev in tudi človeško dostojanstvo.

Zato v SDS predlagajo, da se Brgleza razreši s funkcije predsednika DZ, ker "s takimi izjavami in podajanjem stališč ni sposoben opravljati te funkcije".

Podporo bodo iskali tudi pri preostalih poslanskih skupinah Podporo za predlog razrešitve bodo iskali tudi pri preostalih poslanskih skupinah, pravi Godčeva. Izrazila je upanje, da bodo to zadevo "prepoznali kot pravilno".

Nedavno so se sicer na Brglezov intervju ostro odzvali tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Tudi po njihovi oceni Brglez "z naklonjenostjo govori o nekdanji totalitarni državi, ustanovitev lastne države pa smatra kot korak nazaj".

Zgroženi tudi v Društvu Evropska Slovenija Nad Brglezovimi navedbami v Mladininem intervju so, kot so navedli v javnem pismu 1. oktobra, zgroženi tudi v Društvu Evropska Slovenija. "Nikjer v zahodni civilizaciji ne boste naleteli na predsednika najbolj demokratičnega organa v državi, ki bi pritrjeval novinarju, da je bila lastna država, v imenu katere nastopa, korak nazaj in to ne v smislu državnosti, temveč državotvornosti. Čeprav je ta izjava, kot še številni drugi poudarki v intervjuju, marsikateri med njimi tudi skregani z dejstvi in realnostjo, logično popolnoma nesmiselna: zaradi državotvornosti smo Slovenci dobili državo - zato ustanovitev države ne more biti dokaz nedržavotvornosti - je vredna vse javne obsodbe," so med drugim zapisali.

Brglez: S trganjem izjav iz konteksta so skušali prikazati popolnoma drugačno sliko o meni Brglez se je 9. oktobra javno odzval na navedbe omenjenega društva. Med drugim je poudaril, da so "s trganjem izjav iz konteksta skušali prikazati popolnoma drugačno sliko o meni, mojem intervjuju in mojih namenih". Glede izjave o državotvornosti in kredibilnosti pa je Brglez pojasnil, da je govoril o položaju nekdanje države v mednarodnih odnosih.

"Sami dobro veste, da je Slovenija v zadnjih 25 letih izgubila veliko priložnosti, da bi se v mednarodnih odnosih bolje pozicionirala ter (o)krepila svojo mednarodnopolitično in mednarodno vlogo, ker med drugim vsakokratne oblasti niso razumele, da so vse predhodne vlade ravnale v imenu Slovenije ter da je za mednarodno kredibilnost nedopustno kadarkoli tega ne upoštevati, podobno kot tudi ni dopustno zamenjavanje skupnih, nacionalnih ali javnih interesov s parcialnimi," je med drugim navedel Brglez.

Društvu pa je odgovoril tudi na vprašanje, ali meni, da je primeren za predsednika DZ: "Da. Ta 'da' bo veljal vse dotlej, dokler o tem ne presodijo drugače izvoljeni predstavniki in izvoljene predstavnice državljanov in državljank Republike Slovenije."

Za razrešitev predsednika DZ veljajo isti postopki kot za njegovo imenovanje, kar pomeni, da jo lahko predlaga najmanj 10 poslancev, o razrešitvi pa se glasuje tajno. Za razrešitev je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. O predlogu za razrešitev sicer pred sejo DZ ni razprave na katerem od delovnih teles.

Ne spreglejte