Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2020,
18.23

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

37

Natisni članek

Igor Zorčič Zamenjava Violeta Tomić NSi SDS

Četrtek, 27. 8. 2020, 18.23

3 leta, 8 mesecev

SDS in NSi Zorčiču predlagajo zamenjavo Tomićeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

37

Violeta Tomić | Foto STA

Foto: STA

V SDS in NSi predsedniku DZ Igorju Zorčiču predlagajo, da vodenje odbora za kulturo prevzame nekdo drug, saj da predsednica Violeta Tomić tega ne opravlja skladno s poslovnikom DZ in etičnim kodeksom poslancev. Zorčič bo težave in nesoglasja z vodji poslanskih skupin in predsedniki delovnih teles obravnaval na razširjenem delovnem posvetu.

V poslanskih skupinah SDS in NSi menijo, da je predsednica odbora Tomićeva, sicer poslanka Levice, na julijski seji ob obravnavi napovedanih sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) večkrat kršila poslovnik DZ in etični kodeks poslancev, poroča STA.

Na Zorčiča se je s pisnim protestom že pred dobrim mesecem, kmalu po nujni seji odbora, obrnil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Predsednika DZ je v dopisu zaprosil, da ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi in zagotovi korektno vodenje odbora za kulturo, obenem pa tudi predlagal, da vodenje odbora prevzame nekdo drug, ki bo spoštoval poslovnik DZ in etični kodeks.

Violeta Tomić in Bojan Požar
Novice Zaradi Požarja spet vroča kri med SDS in Tomićevo #video

Predlogu so se pridružili v NSi

Jožef Horvat | Foto: STA , Foto: STA , Predlogu so se zdaj pridružili v NSi, kjer so s protestom predsedniku DZ čakali do priprave magnetograma seje, s katerim so želeli podkrepiti svoje navedbe. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat v dopisu Zorčiča opozarja na večkratne kršitve Tomićeve pri vodenju seje, pa tudi na žaljenje in poniževanje poslancev, poroča STA.

Po mnenju SDS in NSi je Tomićeva kršila več členov poslovnika DZ, med drugim določilo, da poslancu, ki želi govoriti o uporabi poslovnika, predsedujoči da besedo takoj, ko jo zahteva. V poslanskih skupinah so opozorili še, da je na julijski nujni seji s poslanko NSi Tadejo Šuštar komunicirala neprimerno in poniževalno ter žaljivo navedla njeno mladost, politično pripadnost in versko prepričanje.

Očitajo ji tudi, da med vabljene goste kljub predlogu ni uvrstila urednika spletnega portala Bojana Požarja in direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča, čeprav so jo poslanci na to večkrat opozorili s postopkovnimi predlogi in s korektnim navajanjem ustreznih členov poslovnika. Prav tako ni želela, da se o postopkovnem predlogu glasuje.

Tomićeva: Nadaljevanje obračuna

Po navedbah NSi Tomićeva kljub naslovu nujne seje, ki je vseboval le zakon o RTVS, razprave ni omejevala zgolj in samo na predloge sprememb tega zakona, temveč je beseda tekla o vsej medijski zakonodaji. "To je vsekakor smiselno, saj so medijski zakoni, ki so v javni obravnavi, močno povezani. Iz vseh naštetih razlogov pa nikakor ni utemeljeno, da je predsednica odbora za kulturo zavrnila vabilo predstavnikom drugih medijskih hiš," je zapisal vodja poslancev NSi.

Alenka Jeraj parlament
Novice Tomićeva dokončno zavrnila Požarja, poslanka SDS omenila Savičevo kletvico #video

Tomićeva je Horvatov dopis ocenila kot "nadaljevanje obračunavanja desnice proti tistim, ki odločno nasprotujemo poseganju v avtonomijo javne radiotelevizije". "Namesto da bi se soočili z našimi argumenti, se je NSi odločila slediti zgledu SDS in napadla moje vodenje seje odbora za kulturo," je zapisala v odzivu za STA.

Vztraja pri svojem stališču, da Požar in Tomašič nimata bistvene zveze z delovanjem javne radiotelevizije ter da ji poslovnik daje pravico, da je sprejela odločitev, da ju ne povabi na sejo.

Zavrnila je tudi Horvatov očitek o "obračunavanju" z njihovo poslanko. "Ko je zahtevala besedo, jo je poslanka Tadeja Šuštar dobila popolnoma normalno in v skladu s poslovnikom z moje strani. Toda tako kot je poslanka izkoristila pravico do izražanja svojega mnenja za pavšalno kritiziranje dela zaposlenih na RTVS, sem tudi jaz izkoristila svojo pravico kot razpravljavka in se jim postavila v bran, pri tem pa navedla njeno popolno pomanjkanje izkušenj na področju medijev in kulture. Pri tem stališču ostajam," je poudarila.

"Avtonomijo javne radiotelevizije in dostojanstvo njenih zaposlenih bom v poslanskih klopeh branila še naprej, ne glede na to, koliko dopisov bodo koalicijske stranke še naslovile na predsednika DZ," je še napovedala poslanka Levice.

Igor Zorčič | Foto: STA , Foto: STA ,

Težave bodo reševali na prihodnjem posvetu

Zorčič pa se je danes z vodji poslanskih skupin dogovoril, da bodo težave in nesoglasja, ki se dogajajo v zvezi z vodenjem odborov, obravnavali na razširjenem delovnem posvetu predsednika DZ, kjer bodo navzoči tudi predsedniki delovnih teles, so za STA sporočili iz kabineta predsednika DZ, poroča STA.

Na zaplete na julijski seji odbora za kulturo se je Zorčič za Televizijo Slovenija odzval že na dan seje. "Običajna praksa je, da tisti, ki je povabljen na sejo delovnega telesa v državnem zboru, tudi dobi besedo. Ko sem bil sam predsednik delovnega telesa v prejšnjem mandatu, sem izjemoma dal, seveda s privolitvijo preostalih članov odbora, besedo tudi nepovabljenim. Mislim, da je naloga predsednika, da goji demokratični dialog in da posluša tudi tiste, ki jih morda ne želi slišati," je takrat povedal v pogovoru za Odmeve.

Ne spreglejte