Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
10.33

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

Natisni članek

SDH DARS Valentin Hajdinjak

Torek, 7. 11. 2023, 10.33

5 mesecev, 3 tedne

Hajdinjak: Tega se ne grem več #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

Valentin Hajdinjak, ki je v ponedeljek odstopil z mesta predsednika uprave Darsa, je zagotovil, da je družbo vodil odgovorno in zakonito, menjavo vodstva pa ocenjuje kot nenavadno. Kot je dejal, so mu letos večkrat namignili, da bi bilo dobro, da bi se umaknil. "Ker tega nisem storil, je prišlo do medijskega konstrukta," je poudaril.

"Odstopil sem zato, ker se v takšnih razmerah ni več dalo delati. V letošnjem letu mi je bilo večkrat namignjeno, naj odstopim. In ker tega nisem storil, je očitno prišlo do medijskega konstrukta zoper mene," je v izjavi za javnost pred prostori Darsa v Ljubljani uvodoma pojasnil Valentin Hajdinjak

Zaradi prekinitve postopka se javno naročilo ne odda

Po odstopu predsednika uprave Valentina Hajdinjaka je vodstvo Darsa v ponedeljek odločilo, da prekinjajo aktualni javni razpis za avtovleko pokvarjenih in poškodovanih tovornjakov (vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kilogramov), z naših avtocest in hitrih cest. Po razkritju 24 ur naj bi se v razpis vpletal sam predsednik uprave, v ozadju pa tli tudi sum favoriziranja in kartelnega dogovarjanja.

Eden od glavnih očitkov je, da je Dars, pod vodstvom Valentina Hajdinjaka, od januarja do sredine septembra letos z zavlačevanjem sklica komisije, ki bi obravnavala pritožbe zoper avtovlekarje, nekaterim omogočil, da so obdržali pogodbe in posledično tudi lahko sodelovali na zdaj razveljavljenem razpisu.

Obsodil je po njegovem čudne prakse, ki so se jih v zadnjem obdobju šli predsednik nadzornega sveta Andrej Šušteršič in nekateri člani uprave. Menjava je bila po njegovem nenavadna. "A ne bom delal sodb, zakaj se je to zgodilo. Dejstvo pa je, da so se dogajale čudne prakse. Odstopil sem zato, ker se tega ne grem več. Če predsednik nadzornega sveta na seji komisije DZ za nadzor javnih financ reče, da upravi zaupa in da uprava dela dobro, potem pa se to čez noč spremeni ... To me čudi," je izpostavil.

Prepričan je, da bo forenzična preiskava pokazala, da ni bilo nič narobe s tem, kar je delal sam. Forenzična revizija poteka, bo pa še razmisli, kaj je v njegovi pristojnosti in kaj bo v zvezi s tem storil," je še dejal.

"Z nikomer se nisem sestajal in nisem prejel nobene podkupnine"

Ob menjavi uprave v začetku leta je, kot je dejal, v upravi ostal, ker je družba delala dobro in ker je verjel, da se bo z novimi člani nadzornega sveta in uprave dalo delati dobro in izpeljati številne projekte, ki so pred družbo.

"Roka Snežiča ne poznam, z njim se nisem nikoli srečal," je dodal Hajdinjak in povedal, da ni srečal niti Gašperja Bedenčiča. "Nisem prejel nobene podkupnine in ni bilo nobenega nezakonitega dejanja," je dodal. 

"Bojim pa se, da je bil cilj tistih, ki so vse to sproducirali, zgolj eden - da Dars postane plen različnih interesov," je še poudaril.

Odhaja z dvignjeno glavo

Njegova krivdna razrešitev, ki je bila v ponedeljek na mizi nadzornega sveta, je bila po Hajdinjakovem prepričanju golo izsiljevanje. To bi lahko, kot je poudaril, dokazal tudi na sodišču, a tega ne bo storil. "Jaz se teh iger ne grem," je zatrdil.

Nove službe Hajdinjak še nima, odhaja pa, kot je dejal, "z dvignjeno glavo in brez odpravnine".

V petek ločena sestanka 

Na petkovih ločenih sestankih SDH z upravo in nadzornim svetom Darsa bodo podrobneje pojasnili že izvedene in načrtovane aktivnosti Darsa, povezane z oktobrskim razkritjem POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke.

Zadevo je v ponedeljek obravnaval nadzorni svet Darsa, ki je sprejel vsebino poročila svojih aktivnosti. SDH je namreč Dars po razkritju domnevnih nepravilnosti pozval k več ukrepom, naložil mu je tudi redno poročanje o aktivnostih. Nadzorniki Darsa so sprejeli tudi sklep o izvedbi forenzične revizije določenih poslov družbe.

Razkritje POP TV je medtem s čela Darsa odneslo Hajdinjaka, ki je v ponedeljek s položaja odstopil sam. Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo nekateri mediji, naj bi bili na mizi samo dve možnosti - ali odstopi sam ali pa ga nadzorniki razrešijo krivdno.

Valentin Hajdinjak
Novice Hajdinjak odstopil z mesta predsednika uprave Darsa

Kadrovskih zadev ne morejo komentirati 

V SDH so danes poudarili, da kadrovskih zadev oziroma odločitev Darsa ne morejo komentirati. "Tako nadzorni svet kot tudi uprava sta avtonomna organa, ki samostojno in neodvisno sprejemata svoje odločitve," so navedli.

Predsednik nadzornega sveta Darsa Andrej Šušteršič je medtem v ponedeljek za Odmeve na TV Slovenija pojasnil, da je Hajdinjak "podal odstopno izjavo z namenom, da ne bo Dars talec medijskih objav". 

Valentin Hajdinjak Dars
Novice Dars: afer kar ni konec

Še konec oktobra je Šušteršič zagotavljal, da uprava Darsa v trenutni sestavi deluje dobro, domnevne nepravilnosti, ki jih bodo pregledali pristojni organi, pa naj bi se dogajale v prejšnjih sestavah vodstva. Zatrdil je še, da ni razlogov za krivdno razrešitev Hajdinjaka.

Tudi Hajdinjak je po objavi novinarskih prispevkov odločno zanikal vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje v družbi.

Dars
Novice Prvi nadzornik Darsa: Dars ni ugrabljen
avtocesta gneča
Novice Zahtevek AMZS glede odvoza tovornih vozil z avtocest zavržen
Ne spreglejte