Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
15.36

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,57

Natisni članek

Borut Sajovic Mojca Šetinc Pašek

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 15.36

6 mesecev

Vsaj štiri podjetja naj bi v zameno za koncesije plačevala medijem blizu SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,57
Mojca Šetinc Pašek | Foto STA

Foto: STA

Ugotovitve preiskovalne komisije DZ o sumih nezakonitega financiranja političnih strank nakazujejo, da so posamezna gradbena podjetja v zameno za koncesije za čiščenje vodotokov nakazovala denar medijem blizu SDS, je potrdila za zdaj še predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek. Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic je namreč vložil predlog za razrešitev Šetinc Paškove s čela parlamentarne komisije, poroča N1.

Več gospodarskih družb naj bi v zameno za pridobitev koncesije za urejanje vodotokov prek lastniško povezanih družb financiralo medije, povezane s člani ali simpatizerji danes največje opozicijske stranke SDS, izhaja iz vmesnega poročila komisije. Ta podjetja naj bi plačevala oglaševanje, ker pa naj bi višina njihovih rednih nakazil močno presegala cene oglaševanja na medijskem trgu, se poraja sum, da je šlo za plačevanje fiktivnih storitev. "Omenjene oglaševalske pogodbe v skupni višini 500 tisoč evrov pa so bile sklenjene v času, ko so omenjena gradbena podjetja od ministrstva za okolje, ki ga je takrat vodil Andrej Vizjak, pridobila koncesije za upravljanje in čiščenje vodotokov," piše v poročilu.

"Sumi, ki so se porodili v preiskavi, so šli v smer, da so gradbena podjetja za pridobitev poslov ali pa širitev v preteklosti že pridobljenih koncesij sklepala fiktivne oglaševalske pogodbe z vsaj dvema ali tremi podjetji, ki so tudi predmet parlamentarne preiskave," je danes pojasnila Mojca Šetinc Pašek. Po njenih besedah sicer dokumentacija, ki so jo pridobili, še ni popolna, zato dodatna pojasnila zahtevajo tudi od nekaterih pristojnih organov in institucij.

Podbrdo, reka Bača
Novice Do državnih poslov prek zakupa oglasov v medijih SDS?

Podjetja kot obvodni računi SDS?

V SDS omenjenih očitkov danes niso želeli komentirati. Poslanka Anja Bah Žibert je na to temo dejala le, da so "te zadeve v teh trenutkih nekoliko smešne". Slovenija se po njenih besedah spopada z velikimi izzivi, od migracij in poplav do odhodov ministrov. "Problemi so veliko večji od financiranja določenih časnikov oziroma medijev," je prepričana.

V vmesnem poročilu preiskovalna komisija DZ med drugim ugotavlja, da gre v primeru podjetij NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja in Geopolar Zaščite, ki so jih vključili v preiskavo, za "politični in poslovno-finančni projekt stranke SDS". Na podlagi izjav virov, prič in dokumentacije pa komisija sklepa, da omenjena podjetja delujejo kot obvodni računi SDS.

V javnem delu vmesnega poročila preiskovalna komisija opozarja na domnevno sporen posel državnega podjetja Telekom Slovenije z Inštitutom za avtorsko pravico Zavod za svetovanje in posredništvo v vrednosti več kot šest milijonov evrov. Velik del tega denarja je dobila Nova24TV, ki je tesno povezana s stranko SDS. Med drugim komisija po poročanju N1 navaja, da si je lastnik inštituta Blaž Rant iz te pogodbe vsak mesec izplačeval visok znesek. 

Zaradi omenjene sporne pogodbe komisija meni, da bi ji moral državni zbor naložiti, da zoper nekdanja predsednika uprave Telekoma Tomaža Seljaka in Cvetka Sršena pristojnim organom naznani sume storitve kazniega dejanja zlorabe položaja. 

Preiskovalna komisija opozarja, da način vstopa madžarskega kapitala v obravnavana podjetja kaže tudi na poslovne in politične interese Madžarske, predvsem interese madžarskega premierja Viktorja Orbana in njegovih najožjih političnih sodelavcev, navaja poročilo. Na podlagi pridobljene dokumentacije preiskovalna komisija DZ ugotavlja, da ima Madžarska očitno interes za prevzem oz. obvladovanje nekaterih pomembnih gospodarskih panog v Sloveniji, in sicer bančništva, turizma, energetike, trgovine, logistike in infrastrukture, ter da gre pri tem tudi za osebne interese posameznikov iz najožjega Orbanovega kroga.

Šetinc Paškovi se izteka čas na čelu preiskovalne komisije

Člani preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, so sicer prav danes na za javnost zaprti seji obravnavali vmesno poročilo o delu komisije. Več o tem bodo javnosti pojasnili na torkovi novinarski konferenci.

Preiskovalno komisijo DZ za zdaj še vodi poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, ki pa so jo pred 14 dnevi iz stranke izključili. Dan zatem je vodja poslanske skupine največje vladne stranke Borut Sajovic dejal, da bo razmislil o njeni zamenjavi na čelu komisije.

Po poročanju N1 je Sajovic svojo napoved uresničil in vložil predlog za razrešitev Šetinc Paškove s čela parlamentarne komisije, ki raziskuje nezakonito financiranje političnih strank. Po poslovniku DZ mora predlog najprej obravnavati mandatno-volilna komisija DZ, nato se bo s tem seznanil še DZ.

Šetinc Paškova sicer za zdaj ostaja poslanka Svobode, tudi zato, ker ji takšna "formalna pozicija" omogoča strokovno pomoč pri poslanskem delu, je pojasnila. Bo pa še razmislila, kako bo delovala v prihodnje. "Možnosti je več, tudi to, da uberem samostojno poslansko pot," pravi. 

Poleg Šetinc Paškove so pred dvema tednoma iz stranke izključili tudi Roberta Pavšiča, nekdanjega poslanca LMŠ, zdaj zaposlenega v kabinetu predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič

Medtem ko se Šetinc Paškova na izključitev iz stranke ne bo pritožila, naj bi po poročanju N1 ugovor na izključitev podal Pavšič. 

Robert Golob
Novice V Svobodi zavračajo trditve o zakulisnem sodelovanju s SDS
Mojca Šetinc Pašek
Novice "Ta ekipa ima en sam cilj, ostati na oblasti za vsako ceno"
Urška Klakočar Zupančič in Robert Golob
Novice Klakočar Zupančičeva ostaja predsednica DZ, iz stranke Svoboda izključili Šetinc Paškovo #video

 

 

Ne spreglejte