Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
13.00

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Natisni članek

odzivi Gibanje Svoboda Mojca Šetinc Pašek

Sreda, 25. 10. 2023, 13.00

6 mesecev

"Ta ekipa ima en sam cilj, ostati na oblasti za vsako ceno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90
Mojca Šetinc Pašek | Mojca Šetinc Pašek se še naprej vidi na mestu poslanke.  | Foto STA

Mojca Šetinc Pašek se še naprej vidi na mestu poslanke.

Foto: STA

"Očitno smo prišli v fazo, ko ima ta ekipa en sam cilj, ostati na oblasti za vsako ceno, ne glede na žrtve in škodo za državo. Za dosego tega cilja so – kot kaže – dovoljena vsa sredstva. Nekatera sem v najhujši obliki čutila včeraj na lastni koži, zato je prav, da se na tej točki naše poti s to stranko razidejo," je na družbenem omrežju Facebook zapisala Mojca Šetinc Pašek, ki so jo, kot je povedal premier Robert Golob, soglasno izključili iz stranke Gibanje Svoboda. Šetinc Paškova se kljub temu še naprej vidi na mestu poslanke. 

Ko sem vstopila v politiko, sem bila ponosni član neke zelo entuziastične ekipe, ki je napovedovala drugačno vodenje države od tistega, ki nam ga je vsiljeval Janez Janša. To je bila ekipa, ki je nasprotovala vmešavanju politike v delo policije, ki je obsojala politične pritiske na medije in je državljanom obljubljala pravno državo, svobodo in upanje, da bo boljše, je svoj zapis začela izključena poslanka Mojca Šetinc Pašek

Šetinc Paškova: Namesto z reformami se ukvarja z rušenjem ministrov 

Obljubljali so, kot piše, reforme pomembnih družbenih sistemov in gospodarski razvoj, za kar sama še vedno verjame, da je to njihovo poslanstvo, ki se mu ne smejo odpovedati. Se pa, nadaljuje v zapisu, na žalost ta ekipa, ki se je vmes spremenila in odgnala del ljudi, ki so bili v volilni kampanji aktivno zraven, že nekaj časa ukvarja sama s sabo in z za državljane nepomembnimi rečmi.

"Namesto z reformami se ukvarja z rušenjem lastnih ministrov in poslancev, etiketiranjem in izključevanjem članov, ki niso pripravljeni slepo slediti vsaki zgrešeni politiki," našteje Šetinc Paškova in se sprašuje, kaj je ostalo od tiste drugačnosti, ki smo jo tako ponosno razglašali in zaradi katere so nam državljani zaupali vodenje države na volitvah.

Za konec je dodala, da je hvaležna vsem sodelavcem, ki so podpirali njeno kritičnost in z njo delili vrednote, ki se spodobijo demokratični in odgovorni politiki. "Svojo pot pa prav zato, zaradi odgovornosti do volivk in volivcev, ki so me volili, in do države, še naprej vidim na mestu poslanke," je sklenila. 

Šetinc Paškova najverjetneje ne bo več vodila preiskovalne komisije DZ

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic po torkovi izključitvi poslanke Mojce Šetinc Pašek iz Gibanja Svoboda razmišlja o predlogu za njeno zamenjavo na čelu preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Ministri z načrti glede napovedane rekonstrukcije vlade še niso seznanjeni.

Na vprašanje, ali bo Mojca Šetinc Pašek, ki so jo v torek izključili iz stranke, ostala članica poslanske skupine, je Sajovic dejal, da postopek še ni končan in da ga zato ne more komentirati. Njegova naloga pa je, da se trudi za čim boljše sodelovanje z vsemi 90 poslanci. "Iskanje skupnih rešitev tudi z ljudmi, ki niso člani poslanske skupine, ki jo vodim, je mogoče in potrebno v dobro tej državi," je dejal. Izključitve poslanke pa sam ni videl kot discipliniranje poslancev.

Šetinc Paškova v državnem zboru vodi tudi preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Predvidoma se bo danes odločil in predlagal spremembo vodstva te komisije, je dejal, a še ne razkriva, kdo jo bo vodil v prihodnje.

Tudi o njeni zamenjavi na čelu preiskovalne komisije Šetinc Paškova ni bila obveščena. "To seveda vodja poslanske skupine lahko predlaga, kdo bo predsednik preiskovalne komisije, pa ne vem in ne želim ugibati," je dejala. So pa ravno danes začeli postopke sprejemanja vmesnega poročila komisije, ki bo sprejet 6. novembra, je dodala.

Pravi še, da je v torek začela prejemati vabila v drugi dve stranki koalicije, po prespani noči pa se je odločila, da ostaja poslanka Svobode. Glede vabil v druge stranke pa je dodala "nikoli ne reci nikoli". Slišala je tudi veliko govoric o več poslancih Svobode, "ki naj bi bili na vhodnih vratih neke druge stranke", je še dejala.

"V politiko sem vstopila zato, da delam dobro za ljudi," je dejala. Na prvo mesto pa postavlja pravno državo, politično integriteto in politično odgovornost, na teh temeljih želi delovati še naprej. To je pričakovala tudi od kolegov v poslanski skupini in Golobove vlade. "Večinoma delujejo tako, nekateri pa ne," je dodala.

Šetinc Paškova lahko, kljub izključitvi iz stranke Gibanje Svoboda, ostane članica poslanske skupine Svoboda, saj je bila na njihovi listi tudi izvoljena v DZ. Iz poslanske skupine je torej ne morejo izključiti, lahko izstopi le sama, a ji v tem primeru ne pripada strokovna podpora, so za STA pojasnili v DZ. Poslovnik DZ določa, da imajo poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki, pravico ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev, a mora ta šteti najmanj tri člane.

Urška Klakočar Zupančič in Robert Golob
Novice Klakočar Zupančičeva ostaja predsednica DZ, iz stranke Svoboda izključili Šetinc Paškovo #video
Ne spreglejte