SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Spet blokada mesta, policija vklenila več ljudi #video #foto

10

termometer

Nasprotniki protikoronskih ukrepov, ki so se popoldan ponovno zbrali na Trgu republike, so se okoli 16.30 odpravili po ljubljanskih ulicah. Policisti so udeležence sicer že na začetku takoj pozvali, naj se razidejo, saj shod uradno ni prijavljen. Množico so zaustavili v križišču Bleiweisove, Gosposvetske in Tivolske ceste. Na terenu je bilo večje število policistov, policijski oklepnik in tudi vodni top. Po podatkih policije se je shoda udeležilo okoli 2.000 ljudi.

Na pohodu po ljubljanskih so se med protestniki ves čas sprehajali policisti. Policija je sicer protestnike takoj, ko so s Trga republike krenili po ulicah Ljubljane, usmerila stran od Slovenske ceste pred morebitno blokado. 

"Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote tako z območja Ljubljane kot drugih policijskih uprav, posebna enota policije, konjenica, policisti vodniki službenih psov in letalska policijska enota," je v sporočilu za javnost zvečer  zapisala predstavnica za odnose z javnostmi pri Policijski upravi Ljubljana Aleksandra Golec.

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Del protestnikov se je okoli 17.30 ure umaknil z območja, del jih je na cesti vztrajal. Policija jih je blokirala iz sprednje in zadnje strani, od križišča s Celovško cesto proti Bleiweisovi. "Shod je razpuščen," so vseskozi pozivali policisti in: "množica, razidite se."

"Osebe niso upoštevale ukazov, ovirale promet in kršile javni red, zato je bil shod razpuščen. Policisti so udeležence večkrat pozvali naj se razidejo, česar niso upoštevali, zato so policisti množico s potiskanjem umaknili z vozišča Bleiweisove ulice," so še pojasnili na policiji.

Protestniki so okoli 19. ure čez staro mestno jedro krenili proti Prešernovemu trgu. Protestniki so okoli 19. ure čez staro mestno jedro krenili proti Prešernovemu trgu. Foto: Ana Kovač

Policisti so množico, ki je vztrajala na ulici, potiskala vzdolž Bleiweisove ceste. Zaradi posameznih incidentov so vklenili več protestnikov. Okoli 19.ure so se protestniki pomaknili proti Prešernovemu trgu, nato pa nazaj na Kongresni trg, kjer se je shod kmalu tudi končal. 

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Po neuradnih informacijah je bil današnji glavni cilj policije, navaja STA, zavarovati mestne vpadnice.

S Trga republike so udeleženci odšli na ljubljanske ulice. S Trga republike so udeleženci odšli na ljubljanske ulice. Foto: Ana Kovač

Potem ko smo bili prejšnji teden priča množičnemu protestu ob vrhu EU-Zahodni Balkan in je policija uporabila večje količine solzivca in vodni top, so opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB napovedale vložitev interpelacije zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, ki mu med drugim očitajo pretirano odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi in policijsko nasilje. 

Aleša Hojsa (SDS) bi Levica interpelirala tudi zaradi ocene, da se je policija preostro odzvala na zasedbe ulic v Ljubljani v času evropskega vrha. Kako odziv policije ocenjujete vi?

 • Odziv policije je bil preoster. 20668 glasov
  25,50%
 • Odziv policije je bil primeren. 629 glasov
  0,78%
 • Odziv policije je bil preblag. 59758 glasov
  73,73%
Oddanih 81055 glasov

V delu opozicije so vložili tudi zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora o razmerah v državi in nujnosti volitev. Še pred tem pa naj premier Janez Janša predlaga razrešitev notranjega ministra Hojsa, vlada pa naj razreši šefa policije Antona Olaja, piše v predlogu priporočila. 

Sredin protestni shod Foto: Ana Kovač Sredin protestni shod Foto: Ana Kovač

Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe.

shod 6 Foto: Ana Kovač

Aleš Hojs Novice Hojs zanikal vpliv politike na delo policije Stevanović hišna preiskava. Novice Primer Stevanović: Tožilka odredila hišno preiskavo, ne pa pripora #video Zoran Stevanović Novice Zoran Stevanović grozi državi: Ne pozabite, kaj je v torek Protest nasprotnikov pogojev PCT v Ljubljani dne 29.9.2021 Novice So protestniki napadli ekipo POP TV? Napad na novinarja Novice Poglejte, kako so protestniki napadli novinarja #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin