Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 9. 2021,
21.41

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,29

89

Natisni članek

napadi na novinarje napad protesti

Sreda, 29. 9. 2021, 21.41

2 leti, 6 mesecev

So protestniki napadli ekipo POP TV?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,29

89

Protest nasprotnikov pogojev PCT v Ljubljani dne 29.9.2021 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ob protestih nasprotnikov pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) mediji poročajo o napadih na novinarje.

Konkretno: protestniki so napadli novinarko in snemalca POP TV, proti njima so metali predmete. Delo so oteževali tudi novinarju N1, ki se je javljal v živo. Pred stavbo RTV Slovenija so zahtevali pet minut programa, kjer bi sporočili svoje zahteve.

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so se na dogajanje odzvali. Zapisali so, da "ostro obsojajo napad, ki se je zgodil na današnjem protestu proti ukrepom za zajezitev epidemije, ko je eden od protestnikov na Celovški cesti fizično napadel ekipo POP TV in enega člana ekipe poškodoval".

Dodali so, da takšno nasilje nad novinarji na protestih, uperjenih proti ukrepom, postaja že stalnica, kar jih izredno skrbi, saj novinarji le opravljajo svoje delo, zato ne smejo biti tarča takšnega ali drugačnega nasilja.

Ker pa so napad posnele tudi kamere, pričakujejo, da bo policija napadalca odkrila in ustrezno ukrepala.

Na dogajanje so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije. Na Twitterju so zapisali, da vse pozivajo, naj spoštujejo delo novinark in novinarjev na terenu ter naj jih ne ogrožajo.

RTV: Hvala vsem, ki ste skrbeli za varnost

Po protestih so se odzvali tudi v javnem zavodu RTV Slovenija, kjer so zapisali, da obsojajo grožnje novinarjem, hkrati pa sporočajo, da se ne bodo pustili ustrahovati in da bodo še naprej branili neodvisnost javnega medija in svobodo medijev.

"Na RTV Slovenija se zahvaljujemo vsem, ki ste ob današnjih protestih v Ljubljani poskrbeli za varnost, še posebej policiji, ki je preprečila vdor v zgradbo RTV Slovenija ter tako zaščitila zaposlene," so dodali.

S PU Ljubljana so sporočili, da policisti trenutno zbirajo obvestila o dogodku, predvsem v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj. "Zaznali smo, da naj bi se posamezniki drzno vedli tudi do novinarjev, kar ostro obsojamo. Novinarji ne smejo biti tarča nasilja, saj le opravljajo svoje delo. Pozivamo jih, da dejanja prijavijo, policija pa bo izvedla vse potrebne ukrepe, da se storilci odkrijejo in da se zoper njih ukrepa," so zapisali. 
Ne spreglejte