Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 10. 2021,
15.48

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

44

Natisni članek

sredstva protesti Policija Anton Olaj Aleš Hojs

Petek, 8. 10. 2021, 15.48

2 leti, 6 mesecev

Hojs zanikal vpliv politike na delo policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

44

Aleš Hojs | "Ali je bila uporaba prisilnih sredstev primerna, pa nazorno kaže število poškodovanih policistov, ki jih je bilo trikrat več kot poškodovanih protestnikov," je dejal minister Hojs. | Foto STA

"Ali je bila uporaba prisilnih sredstev primerna, pa nazorno kaže število poškodovanih policistov, ki jih je bilo trikrat več kot poškodovanih protestnikov," je dejal minister Hojs.

Foto: STA

Generalni direktor policije Anton Olaj je že imenoval komisijo za preverjanje zakonitosti in strokovnosti uporabe policijskih pooblastil na torkovih protestih v Ljubljani. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je odločno zanikal, da bi policija na torkovih protestih ravnala po navodilu politike.

Hojs je ob robu današnjega zasedanja Sveta EU za notranje zadeve v Luksemburgu ocenil, da je policija v torek naredila vse, kar je bilo v njeni pristojnosti, in da je svoje delo izvedla izjemno dobro. Delo policije je po besedah Hojsa v pristojnosti generalnega direktorja policije, ki je tudi že zanikal, da bi na delo policije ob torkovem protestu vplivala politika.

Zlatan Čordić
Novice Kdo je sodnica, ki je iz pripora izpustila Čordića
Novice Primer Stevanović: Tožilka odredila hišno preiskavo, ne pa pripora #video

Hojs: Več poškodovanih policistov kot udeležencev

"Ali je bila uporaba prisilnih sredstev primerna, pa nazorno kaže število poškodovanih policistov, ki jih je bilo trikrat več kot poškodovanih protestnikov," je dejal. Po zadnjih podatkih je bilo sicer na torkovih protestih poškodovanih šest policistov in dva udeleženca.

Miodrag Kostić
Novice Namesto Jankovićevih sinov bi v Ljubljani 500 stanovanj zgradil srbski tajkun

Olaj imenoval komisijo glede uporabe policijskih pooblastil na protestih

Glede navedb Sindikata policistov Slovenije, ki se zavzemajo za preiskavo ukazov vodstva policije na torkovem protestu, je Hojs pojasnil, da je Olaj že odredil komisijo, ki bo preiskala zakonitost in sorazmernost uporabe vseh sredstev, ki jih je policija na protestu uporabila. Da je Olaj komisijo že imenoval, so za STA potrdili tudi na Generalni policijski upravi.

Če se bo generalni direktor policije morda odločil za kakšno širšo neodvisno analizo in preiskavo, pa bo to v njegovi pristojnosti, je pojasnil Hojs. "Vsekakor pa ne pristajam na to, da bi policijski sindikati, kar pravzaprav počnejo že vrsto let, vodili policijo," je še poudaril.

zaščitna maska
Novice Masleša in Gorkič: Maske v zaprtih prostorih niso obvezne, ker ni zakonskega temelja

Veliko očitkov o prekomerni uporabi sredstev

Na torkovih protestih je policija proti nasprotnikom pogojev PCT, teh je bilo po njeni oceni okoli tri tisoč, uporabila veliko različnih policijskih pooblastil in prisilnih sredstev, med njimi večkrat vodni top ter solzivec. Zato je bilo slišati veliko očitkov o pretirani uporabi prisilnih sredstev, kar pa so v vodstvu policije in tudi minister Hojs že večkrat zanikali.

Zlatan Čordić
Novice Preprečevanje mitinga: prijeli Čordića, Stevanović pridržan zaradi hujskanja k upiranju #foto #video
Ne spreglejte