Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2022,
21.35

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

116

Natisni članek

referendum RTV Slovenija

Nedelja, 27. 11. 2022, 21.35

1 leto, 4 mesece

Gregorčič o zakonu o RTVS: Obrnil se bom na ustavno sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

116

Andrej Grah Whatmough, Peter Gregorčič in Tom Zalaznik | Foto STA

Foto: STA

Predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič je ob neuradnih izidih glasovanja o referendumu o noveli zakona o RTVS, ki kažejo na uveljavitev zakona, poudaril, da se bo po objavi zakona v uradnem listu obrnil na ustavno sodišče. Rezultate je sicer komentiral kot pričakovane. "Poudarjamo, da bo RTV Slovenija tudi vnaprej delovala v skladu z zakonodajo in vsemi pravno določenimi postopki ter v najširšem interesu javnosti," pa so po referendumski podpori zakonu o RTV Slovenija zapisali na nacionalni radioteleviziji.

Na vprašanje, ali v prihodnosti razmišlja o prijavi za programskega svetnika, je Gregorčič odgovoril, da o tem še ni razmišljal.

Napoveduje pa, da se bo še isti dan, ko bo zakon objavljen v uradnem listu, obrnil na ustavno sodišče. "Izhodišče za pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS že nekaj časa pripravljamo. Želimo si namreč, da je pripravljena tako, da bo ustavno sodišče o njej tudi vsebinsko presojalo in je ne bo zavrglo iz procesnih razlogov," je pojasnil Gregorčič.

Taka vsebinska odločitev ustavnega sodišča, ne glede na njen izid, se mu zdi izjemno pomembna, ker bo predstavljala pravila igre za v prihodnje. "Osebno mi ni pomembno, kakšna ta pravila igre so, pomembno pa se mi zdi, da so za vse enaka," je dejal.

Kaj sledi?

Ob  uveljavitni novele bo prenehal mandat sedanjemu vodstvu. Novela zakona med drugim namesto 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta uvaja enoten organ, svet zavoda s 17 člani. Šest članov sveta zavoda bo predstavnikov zaposlenih, ki jih bodo zaposleni izbrali iz lastnih vrst, 11 članov pa bo predstavnikov javnosti. Med njimi bodo po enega imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik republike na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, krovna organizacija invalidskih organizacij, Varuh človekovih pravic, dva člana pa Nacionalni svet za kulturo. Nobenega izmed članov sveta ne bo imenoval DZ.

Ob uveljavitvi zakona bo prenehal mandat aktualnim članom programskega in nadzornega sveta, mandat nanju vezanim odborom ter mandati generalnemu direktorju, direktorjema radia in televizije, ki bodo do imenovanja uprave svoje funkcije opravljali kot vršilci dolžnosti.

Uveljavitev zakona bo sicer mogoča šele po uradnem izidu referenduma, ki bo glede na rokovnik opravil Državne volilne komisije sprejet konec januarja.

Svet zavoda RTVS se bo moral nato v skladu z novelo zakona konstituirati najpozneje v 60 dneh po uveljaviti novele.

Še pred tem bodo upravičenci za imenovanje članov sveta objavili javni poziv za člane sveta s 15-dnevnim rokom. Člane sveta bodo morali nato imenovati v 30 dneh od poteka roka za prijavo na javni poziv.

Pri prvem imenovanju članov sveta se bo imenovalo oziroma izvolilo vseh 17 članov sveta, od tega devet za dobo dveh let. Predsednik republike bo v osmih dneh po uveljaviti zakona opravil žreb, katere člane sveta se imenuje za dve oziroma štiri leta.

Najpozneje 15 dni po objavi sklepa o imenovanju večine vseh članov sveta v uradnem listu bo v. d. generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča, sklical prvo sejo sveta. Če tega ne bo storil, lahko prvo sejo sveta skliče vsaj tretjina članov sveta.

Svet bo nato najpozneje v 15 dneh po konstituiranju objavil javni razpis za predsednika in člane štiričlanske uprave, ki ga novela uvaja namesto generalnega direktorja RTVS. Predsednika uprave bo svet imenoval na podlagi javnega razpisa, dva dodatna člana uprave bo svet imenoval na predlog predsednika uprave, delavskega direktorja pa bodo izvolili zaposleni na RTVS na neposrednih volitvah. Mandat članov uprave je štiri leta.

Svet zavod bo imenoval in razreševal tudi petčlanski finančni odbor, ki ga novela uvaja kot posvetovalno telo. Po enega člana bo v imenovanje predlagali ministrstvo za finance, ministrstvo za kulturo, svet delavcev RTVS, Združenje nadzornikov Slovenije in Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije. Predsednika in njegovega namestnika bodo člani finančnega odbora izvolili med seboj.

Svet RTVS bo sicer moral v 90 dneh od konstituiranja sprejeti nove programske standarde za programe RTVS in njihove programske zasnove, najpozneje v šestih mesecih pa tudi statut sveta RTVS.

Rtv | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

RTV: Tudi vnaprej bomo delovala v skladu z zakonodajo 

"Referendum o RTV Slovenija in izražena volja volivk in volivcev sta pokazala, kako pomembno vlogo ima javni medijski servis za delovanje demokratične družbe. Poseben pomen pripisujemo opravljeni javni razpravi pred referendumsko kampanjo in med njo, kjer so imeli strokovnjaki in civilna družba priložnost soočiti mnenja, gledalci, poslušalci in bralci pa skozi vrsto oddaj o javni radioteleviziji podati svoja stališča o programskih vsebinah. Dialog, sprejemanje kritik in spoštovanje pravne države je glavno vodilo obstoja vsake javne radiotelevizije. Poudarjamo, da bo RTV Slovenija tudi vnaprej delovala v skladu z zakonodajo in vsemi pravno določenimi postopki ter v najširšem interesu javnosti," so zapisali na RTV Slovenija in dodali:

"V prihodnjih dneh bo v ospredju obravnava ključnih dokumentov za nemoteno delovanje javnega zavoda, to sta programsko-produkcijski načrt in finančni načrt za prihodnje leto, ki so jih pripravila odgovorna uredništva skupaj z vodstvom in strokovnimi službami. Sprejem teh dokumentov bo omogočil nadaljnje ustvarjanje kakovostnih programskih vsebin ne glede na organizacijske spremembe, ki jih predvideva novela Zakona o RTV Slovenija, kar pomeni, da bodo naši uporabniki lahko nemoteno spremljali programske vsebine javne službe RTV Slovenija."

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Alenka Jeraj: Dobivamo politično Golobovo televizijo #video

"Naloga javnega medija v demokratičnih družbah je podajanje točnih, nepristranskih, preverjenih in celovitih informacij. RTV Slovenija te naloge izpolnjuje skozi številne in raznolike oddaje v različnih programih," so sklenili.

Referendum
Novice Golob: Sporočilo je bilo jasno in glasno #video
Ne spreglejte