Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2014,
21.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Uroš Rotnik pripor

Sreda, 3. 12. 2014, 21.04

8 let

Rotniku se pripor izteče v soboto, ni še znano, ali mu ga bodo podaljšali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunajobravnavni senat celjskega okrožnega sodišča še ni odločil o predlogu tožilstva glede podaljšanja pripora nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku.

Vrhovno sodišče pa še ni prejelo zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je Rotnikov zagovornik vložil na celjsko okrožno sodišče.

Okrožno sodišče lahko pripor podaljša še za dva meseca Rotniku, ki je osumljen pranja denarja in je v 30-dnevnem priporu, se pripor izteče v soboto. Celjsko okrožno sodišče v fazi preiskave pripor lahko podaljša za največ dva dodatna meseca, nato pa lahko pripor podaljša vrhovno sodišče še za največ tri mesece.

Po odločitvi preiskovalnega sodnika so Rotnika v petek znova zaslišali na celjskem sodišču, a po besedah njegovega zagovornika Mitje Jeleniča Novaka na manj kot uro trajajočem zaslišanju ni bilo nič drugače kot na zaslišanju v začetku novembra, saj tožilstvo po odvetnikovih besedah ni predložilo ničesar novega.

"Še vedno ni bilo niti enega dokaza, ki bi izkazoval, da je Rotnik dobil protipravno premoženjsko korist oziroma da bi mu Alstom izplačal kakršenkoli denar neposredno ali posredno prek tretjih oseb. Enega samega dokaza ni," meni odvetnik.

Rotnika so skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom 5. novembra zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša, privedli pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Ta je zanj 6. novembra odredila 30-dnevni pripor, medtem ko je bil Pušnik izpuščen, čeprav je tožilstvo tudi zanj predlagalo pripor.

V priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče Sodnica je sledila predlogu tožilstva, da za Rotnika odredi pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče, ni pa se strinjala s predlogom tožilstva, da je pripor potreben tudi zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti, zato je odločanje o tem predala zunajobravnavnemu senatu.

Ta je zavrnil predlog državne tožilke glede begosumnosti, je pa dodal ponovitveno nevarnost. V zvezi s tem pa se je nato Rotnikov odvetnik, ker to omogoča zakon, pritožil na višje sodišče, to je pritožbi ugodilo in tako menilo, da ponovitvena nevarnost ne obstaja. Tako je Rotnik v priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče, kot je menila preiskovalna sodnica.

Jelenič Novak je pred tednom dni na celjsko okrožno sodišče po pošti poslal zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo bo okrožno sodišče odstopilo v odločanje vrhovnemu sodišču.

Rotnik in Pušnik sta osumljena kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer sumov pranja denarja, storjenih v škodo Teša. Kriminalisti so ju pridržali po preiskavah, v katerih so za nekaj ur pridržali tudi davčnega svetovalca Darka Končana.

24ur razkril dokument, ki Rotnika postavlja na laž Rotnik je ves čas zanikal, da bi davčni upravi kadar koli prijavil, da bi imel 3,3 milijona evrov gotovine v enem izmed bančnih sefov. V oddaji 24UR na televiziji PopTV pa so razkrili dokument, kjer piše, da je Rotnik 9. maja lani Dursu resnično prijavil več kot tri milijone premoženja. Potem ko je dokument čudežno izginil, je namreč nekdanji šef Teša pojasnjeval, da je prijavil le 300 tisoč evrov premoženja. A vse kopije dokumenta se, kot kaže, le niso izgubile, poroča spletna stran 24ur.com.

Ne spreglejte