Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
15.30

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

poplave Rdeči križ Slovenije

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 15.30

7 mesecev, 2 tedna

Rdeči križ začenja izplačevanje finančne pomoči prizadetim v poplavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Črna na Koroškem | Vlada je za prizadete v poplavah Slovenski karitas in Rdečemu križu Slovenije skupno razdelila deset milijonov evrov. | Foto Ana Kovač

Vlada je za prizadete v poplavah Slovenski karitas in Rdečemu križu Slovenije skupno razdelila deset milijonov evrov.

Foto: Ana Kovač

Rdeči križ Slovenije (RKS) bo v torek in sredo začel izplačevanje finančne pomoči vlade prizadetim v neurjih. V torek pa bo RKS vzpostavil tudi poseben klicni center za informacije v zvezi z razdeljevanjem pomoči in morebitnimi nepravilnostmi, ki bo na številki 031 500 900 deloval od ponedeljka do sobote med 8. in 16. uro, so danes sporočili z RKS.

Slovenijo so v drugi polovici julija prizadela huda neurja z orkanskim vetrom, hudo točo in močnimi padavinami, ki so na določenih območjih Slovenije povzročila veliko škode, v začetku avgusta pa so državo prizadele še najhujše poplave v zgodovini, so danes spomnili v sporočilu za javnost.

Vlada Karitasu in Rdečemu križu namenila deset milijonov evrov

Vlada je iz naslova neurij trem humanitarnim organizacijam, in sicer Evangeličanski humanitarni organizaciji Podpornica, Slovenski karitas in RKS razdelila 1,1 milijona evrov, iz naslova poplav pa skupno deset milijonov evrov Slovenski karitas in RKS.

Do vključno 1. septembra so na Rdečem Križu, Karitasu in Evangeličanski humanitarni organizaciji (EHO) zbrali in obdelali 970 vlog A za pomoč po neurjih, skupno z vlogami B pa so prejeli približno 9.500 vlog. Višina sredstev za posameznega prosilca je bila omejena na škodno stopnjo po naslednjih kriterijih: prva stopnja - popolnoma uničena stanovanja ali hiše, druga stopnja - poškodovane strehe, ostrešja in prizadeti stanovanjski prostori, tretja stopnja - zaliti kletni prostori, poškodovana infrastruktura ter fasade, okna in vrata ter četrta stopnja - delno odkrite strehe, uničene zaloge hrane ali kurjave ter poškodovane stene in tla.

Vlada je sredstva dodelila po prvi oceni škode, končni znesek škodnih zahtevkov po prejemu in pregledu vseh vlog na pristojnih komisijah pa presega odobrena sredstva, zato so morali dodelitev sredstev ustrezno prilagoditi oz. zneske proporcionalno znižati, o čemer bodo upravičenci tudi obveščeni, so pojasnili.

Romana Lesjak
Novice Županja Črne mesec dni po poplavah: Strah se zažre v kosti ljudi #video

Tri stopnje pomoči 

Vlada je za prizadete v poplavah Slovenski karitas in Rdečemu križu Slovenije skupno razdelila deset milijonov evrov, višina pomoči pa bo razdeljena po treh stopnjah: prva stopnja - trajno uničene hiše ali stanovanja, druga stopnja - poplavljene stanovanjske etaže in tretja stopnja - poplavljeni kletni prostori.

Do vključno 1. septembra je RKS in Karitasa skupno prejel približno 8.500 vlog za pomoč po poplavah. Ker pa je bil iz tega naslova obseg škode manjši od prvotno ocenjenega, bo RKS proporcionalno povečal zneske pomoči za prvo in drugo stopnjo. Ta sredstva bodo na račune upravičencev nakazovali v torek oz. sredo, so napovedali na RKS.

poplave, intervencija
Novice Bi denar za nevladnike morali preusmeriti v sanacijo po poplavah?
Tolsti Vrh pri Ravnah na Koroškem
Novice Na Ravnah na Koroškem dobrodelni dan za pomoč oškodovanim v ujmi
Ne spreglejte