Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
15.56

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

7

Natisni članek

tožba Heidelberger Vermögensverwaltung (HDV) Zavod IPOV Bojan Pravica sodišče

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 15.56

5 let, 2 meseca

Nemško podjetje naj bi slovenske vlagatelje oškodovalo za več kot devet milijonov evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

7

Skupina razočaranih vlagateljev je napovedala skupinsko tožbo proti nemški družbi Heidelberger Vermögensverwaltung (HDV), slovenskemu posredniku Bojanu Pravici in sodelavcem. Posamezniki, ki so se organizirali pod okriljem Zavoda za iskanje pravice opeharjenih vlagateljev (Zavod IPOV), naj bi izgubili več kot štiri milijone evrov.

Do oškodovanja slovenskih vlagateljev je s strani HDV in povezanih oseb prišlo v letih od 2002 do 2014. Doslej znanih oškodovancev je nekaj čez 90, oškodovani pa so bili za najmanj 9,4 milijona evrov. Ker vsa dejstva še niso znana, sklepajo, da je skupnih oškodovanj za več kot 10 milijonov evrov, je povedal odvetnik Borut Škerlj iz odvetniške pisarne Škerlj.

Potencialnim vlagateljem so domnevni povzročitelji obljubljali varno naložbo za starost, minimalno vplačilo je bilo okoli 25.000 evrov. Prepričevali so jih prek medijskih nastopov, finančnih konferenc ter organizirane mreže priporočiteljev.

V Zavod IPOV je trenutno vključenih nekaj več kot 30 vlagateljev, ki so bili oškodovani za okoli 4,2 milijona evrov. Vse druge opeharjene vlagatelje, ki bi se želeli pridružiti odškodninski tožbi, vabijo, da se jim pridružijo. Rok za to je 11. februar, saj želijo tožbo vložiti še pred koncem februarja, je povedal predstavnik zavoda in eden od vlagateljev Igor Starič.

Storilci z denarjem vlagateljev kupovali lastne delnice

Zagotovo bodo tožili družbo HDV, Bojana Pravico in njegovi hčerki Blanko Zalokar ter Silvio Pravica ter Heralda Arnolda Mariusa Augustusa Janssna, ki naj bi živel v Liechtensteinu, je povedala odvetnica Marija Remic.

Vlagatelji jim očitajo vrsto goljufivih in protipravnih dejanj. Glavnina očitkov se nanaša na dejstvo, da so domnevni storilci z denarjem vlagateljev kupovali svoje lastne delnice ter sami določali ceno in provizijo. V tem primeru gre za zlorabo trga s trgovanjem na podlagi notranjih informacij ter tržno manipulacijo, sta prepričana odvetnika.

Zamolčani so tako bili podatki o povezanosti HDV, Bojana Pravice in ostalih s podjetjem Helix in ostalimi podjetji in naložbami, katerih vrednostni papirji so se odkupovali. Prav tako so šli vložki v odkupovanje delnic Helix, ki jih je obvladoval Bojan Pravica sam, je poudaril Škerlj.

tožba | Foto:

Ob tem so vlagatelji med drugim pogodbe podpisovali zgolj v nemščini ob odsotnosti, napačnih ali pomanjkljivih slovenskih prevodih. Podpisane pogodbe so vlagatelji prejeli tudi z enomesečno zamudo, s čimer jim je bila odvzeta pravica do odstopa od pogodbe v roku 14 dni. Zamolčano jim je bilo, da gre za špekulativne naložbe, domnevni storilci so jim ponujali tudi brezpomenske pakete za zaščito njihovih naložb.

Posamični oškodovanci v Sloveniji že podali kazenske ovadbe

V Sloveniji so posamični oškodovanci že podali kazenske ovadbe, ki jih je obravnavalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Ker pa so te obravnave potekale po vsakem primeru posebej in ker gre za zahtevno strokovno tematiko, so bile ovadbe zavržene, čeprav je policija potrdila sume kaznivega dejanja, je navedel Škerlj. Je pa bila družba HDV v preteklosti kaznovana v Nemčiji po tožbi oškodovanca iz te države.

Tisti vlagatelji, ki bi se želeli pridružiti skupinski tožbi - te so v Sloveniji možne od aprila lani - morajo plačati 100 evrov pristopnine ob vpisu v Zavod IPOV ter dosedanje stroške delovanja zavoda v višini 600 evrov. V prihodnje bodo nosili sorazmerni delež stroškov delovanja zavoda in sodnega postopka, praviloma glede na sorazmerni delež oškodovanja glede na celotni zahtevek.

Če s tožbo ne bodo uspeli, bo stroške plačal Zavod IPOV, oškodovance bo bremenil zahtevku pripadajoči sorazmerni delež. Če bo tožba rešena pozitivno, pa jim odvetnika obljubljata vsaj del povrnjenega denarja.

Ne spreglejte