SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Objavljamo koalicijsko pogodbo, kaj bo delala Janševa vlada #video

10

termometer

Med ključnimi nalogami nove vlade, stranke naj bi po nekaterih informacijah koalicijsko pogodbo že podpisale, so postopna uvedba naborništva, dvig sredstev za občine, učinkovito varovanje državne meje in uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

Organi strank SDS, SMC, DeSUS in NSi so v torek zvečer podprli oblikovanje nove koalicije na podlagi predloga koalicijske pogodbe. Po tem naj bi se prvaki strank sestali v DZ in po nekaterih neuradnih informacijah celo že podpisali koalicijsko pogodbo.

13 strani dolg dokument

Janez Janša bo še tretjič vodil slovensko vlado. Janez Janša bo še tretjič vodil slovensko vlado. Foto: STA Partnerice so predlog pogodbe sicer parafirale že v ponedeljek. Dokument, ki ga je pridobila STA, med drugim na 13 straneh določa način delovanja koalicije, usklajevanja partneric in navaja tudi že nekatere ukrepe po resorjih. Povzetek koalicijske pogodbe v celoti povzemamo po STA.

Tako na področju varnosti med drugim predvideva postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, "ureditev razmer v policiji" in dosledno spoštovanje azilnega postopka.

Pričakovano napoveduje tudi uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja osnovnih šol in predvideva dograditev sistema financiranja znanstveno-raziskovalne dejavnosti.

Janez Janša Novice Tretja Janševa vlada: kako so si stranke razdelile ministrske stolčke #video
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Povprečnina občinam bi se dvignila

Napoveduje tudi dvig povprečnine občinam, in sicer naj bi se v skladu s predlogom za proračunsko leto 2020 dvignile na 623,96 evra, za leto 2021 pa na 628,20 evra. Aktualni zakon o izvrševanju proračuna je povprečnino za leto 2020 določil v višini 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa v višini 588,30 evra.

Občine naj bi dobile višje povprečnine. Občine naj bi dobile višje povprečnine.

Zavezujejo se k stanovanjski shemi za mlade družine in gradnji najemniških stanovanj ter ustanovitvi Slovenskega demografsko-pokojninskega sklada s sedežem v Mariboru, prav tako bi imel sedež v Mariboru vladni urad za demografijo. V pridobljene pravice upravičencev do pokojnine ne bodo posegali, so se zavezali.

Znova brezplačni vrtec za drugega in vse naslednje otroke

Izpostavljajo tudi reformo politike socialnih transferjev ter ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec. Med cilji je tudi uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

Na področju zdravstva koalicijski partnerji izpostavljajo zagotovitev dodatnih sredstev iz javnih in drugih virov za dolgoročno finančno vzdržno in stabilno financiranje zdravstvenega sistema in dolgotrajne oskrbe ter učinkovite ukrepe za skrajševanje čakalnih vrst z vključevanjem vseh kadrovskih virov.

Nova Janševa koalicija Novice SDS, SMC, DeSUS in NSi potrdile vstop v novo vlado #video

Ustanovili bi agencijo za kakovost zdravstvenih storitev

zdravstvo Foto: Getty Images Med zavezami sta tudi sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi ter prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s spremembo delovanja in upravljanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Med drugim navajajo še uvedbo treh dni bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika v skupnem obsegu devetih dni v letu ter ukrepe za povečanje precepljenosti prebivalstva. Predvidena je tudi ustanovitev agencije za kakovost zdravstvenih storitev.

Partnerji so v pogodbo zapisali tudi davčno razbremenitev nagrad za uspešnost in prenovo plačnega sistema v javnem sektorju z uvedbo variabilnega dela plače.

2TDK bi prenesli na Slovenske železnice

Na področju sodstva napovedujejo uveljavitev javnega odločanja v sodnih senatih z možnostjo pisanja ločenih mnenj, vzpostavitev instančnega sistema ter spremembe zakonov o sodnem svetu in državnem tožilstvu. Obeta se še prenova insolvenčne in kazensko-procesne zakonodaje.

Kokain, Kokaina Digisvet Mnoge zelo zanima bizarno zdravilo za koronavirus

Na področju zunanje politike napovedujejo med drugim podporo državam Zahodnega Balkana pri nadaljnji integraciji v evroatlantske povezave.

Med konkretnejšimi projekti sta, na primer, uveljavitev e-vinjete in proučitev možnosti prenosa 2TDK in gradnje drugega tira na Slovenske železnice.

Ureditev predelave in uporabe konoplje v medicinske namene

Na področju kmetijstva se napoveduje sprejem svežnja zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja Sklada kmetijskih zemljišč. Predvideni sta tudi novela zakona o zadružništvu ter ureditev predelave in uporabe konoplje v medicinske in industrijske namene.

konoplja Foto: Getty Images

Kot je uvodoma navedeno, koalicijska pogodba temelji na načelih enakopravnosti in partnerstva ter prevzemanja odgovornosti za upravljanje države v skladu z voljo volivcev, ustavnimi vrednotami ter pravicami in odgovornostmi, določenimi v koalicijski pogodbi.

Zavezujejo se, da bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje in povezuje, ter zagovarjala sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema Novice Koronavirus: bo kratko potegnilo zdravstveno osebje?

Kako bi si razdelili ministrstva?

Čeprav bo kadrovski razrez še predmet prihodnjih usklajevanj, pa je iz predloga koalicijske pogodbe že razvidna razdelitev po strankah. SDS bi vodila ministrstva za notranje in zunanje zadeve, finance, kulturo, kamor spadajo tudi mediji, okolje, urad za zamejce in za kohezijo. SMC dobi izobraževanje, gospodarstvo, javno upravo in pravosodje, NSi delo, infrastrukturo in obrambo, DeSUS pa zdravje, kmetijstvo ter vodenje urada za demografijo, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 131
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin