Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2020,
18.34

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21

100

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša NSi SDS SMC DeSUS

Torek, 25. 2. 2020, 18.34

4 leta, 2 meseca

SDS, SMC, DeSUS in NSi potrdile vstop v novo vlado #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21

100

Nova Janševa koalicija | Foto STA

Foto: STA

Organi strank SDS, SMC, DeSUS in NSi so podprli vstop v novo vlado pod vodstvom Janeza Janše. 

Organi strank SDS, NSi, SMC in DeSUS so danes odločali o vstopu v novo koalicijo, ki jo bo vodil prvak SDS Janez Janša. Ta lahko računa, da bo na glasovanju v državnem zboru dobil od 47 do 51 poslanskih glasov. 

Matej Tonin
Novice Tretja Janševa vlada: kako so si stranke razdelile ministrske stolčke #video

SMC za novo vlado, Möderndorfer edini proti

Svet SMC je podprl odločitev za vstop v novo koalicijo, je stranka sporočila na Twitterju. "Če se bodo postopki za imenovanje nove vlade odvili po pričakovanjih, se bomo vseh odprtih problemov lahko lotili kmalu in z zanesljivo politično podporo," so zapisali. 

Poslanec Jani Möderndorfer je ob odhodu s seje pojasnil, da je edini glasoval proti. Ob prihodu na sejo sveta je sicer dejal, da računa na razum poslancev oziroma SMC, da ne vstopi v tako koalicijo. O svojem položaju v stranki še ni želel govoriti. Ob odhodu s seje pa je bil v izjavi znova oster do Janše, poroča STA.

Svet SDS soglasno potrdil koalicijsko pogodbo

Tudi svet SDS je pričakovano potrdil oblikovanje nove vladne koalicije. Kot je zvečer v izjavi za medije povedal predsednik sveta stranke Anže Logar, se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade. "Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor," je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, "ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije", piše STA.

Logar je dejal še, da bo to zgolj prvi korak k oblikovanju nove vlade. Čakata pa jih še dva ključna koraka: glasovanje o mandatarju v DZ, kjer računajo na bodoče koalicijske partnerje, da bodo podporo koaliciji tudi udejanjili. V nadaljevanju pa sledi še glasovanje o novi vladi. | Foto: Ana Kovač Logar je dejal še, da bo to zgolj prvi korak k oblikovanju nove vlade. Čakata pa jih še dva ključna koraka: glasovanje o mandatarju v DZ, kjer računajo na bodoče koalicijske partnerje, da bodo podporo koaliciji tudi udejanjili. V nadaljevanju pa sledi še glasovanje o novi vladi. Foto: Ana Kovač

Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. "Glede na pat pozicijo vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi," je še dejal. Kakšna bo ta ekipa, bo sicer po njegovih besedah odvisno od usklajevanj predsednikov strank, še piše STA. Povedal je še, da je bila odločitev sveta soglasna, in sicer je vstop SDS v koalicijo in koalicijsko pogodbo podprlo 219 prisotnih delegatov. 

Prvi so odločitev sprejeli v DeSUS

Tudo izvršni odbor in svet DeSUS sta danes potrdila predlog predsednice stranke Aleksandre Pivec o vstopu v vlado. Kot je v izjavi za medije dejala Pivčeva, je bilo članstvo z doseženim v pogovorih zadovoljno, "zato smo tudi dobili večinsko potrditev in mandat, da lahko pristopimo k podpisu koalicijske pogodbe". Na izvršnem odboru je bila odločitev podprta z 12 glasovi proti enemu, na svetu pa s 45 proti 5, poroča STA.

Stranki naj bi pripadli dve ministrstvi. Kmetijsko ministrstvo naj bi še naprej vodila Aleksandra Pivec, resor za zdravje pa naj bi prevzel Tomaž Gantar. DeSUS bo v novi vladi prevzela tudi vodenje urada za demografijo, ki ga bo vodil minister brez listnice.

Za koalicijsko pogodbo glasovalo 56 od 88 članov NSi

Vstop v novo koalicijo je podprl tudi svet NSi, je po seji sporočil predsednik Matej Tonin. Današnja razprava je po njegovih besedah pokazala, da je za člane NSi koalicijska pogodba sprejemljiva, a ne optimalna. Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke, poroča STA. 

NSi bo v novi vladi vodila tri ministrstva: za obrambo, infrastrukturo in socialo. Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj meni, da se v stranki ne bojijo izzivov. "Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv," je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo, še piše STA.

Tonin bo minister za obrambo

Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, o drugem kadru pa se po njegovih besedah še niso dogovorili. V medijih se sicer omenja, da naj bi Jernej Vrtovec prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa Cveto Uršič.

V NSi so si želeli bolj drznih potez na področju zdravstva

V stranki so v koalicijski pogodbi sicer pričakovali bolj drzne poteze na področju zdravstva, kjer bi želeli bolj odločno ukrepanje za odpravo čakalnih vrst, pri čemer bi uporabili vse razpoložljive zmogljivosti vse od začetka. "Eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine ter usmeritve in programi naših koalicijskih partnerjev," je dodal po poročanju STA.

Janez Janša in Borut Pahor
Novice SDS za mandatarja predlaga Janšo
Ne spreglejte