Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2024,
13.03

Osveženo pred

2 uri, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Natisni članek

poplave Kolpa ARSO vremenska napoved vreme

Petek, 4. 10. 2024, 13.03

2 uri, 2 minuti

Pretoki rek so veliki, poplavljajo reke v porečju Krke in Kolpa #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

Pretoki rek so veliki, v širšem obsegu kot običajno poplavljajo reke v porečju Krke in Kolpa. Zaradi tega je zaprtih nekaj cest, stanovanjski objekti pa niso ogroženi. Razlivajo se tudi reke v porečju Ljubljanice, Pesnice, Vipave in Meže ter Dravinja v spodnjem toku, sporoča agencija za okolje (Arso). Vremensko dogajanje se sicer počasi umirja, vremenoslovci za danes napovedujejo oblačno vreme z občasnimi padavinami.

Napovedi meteorologov Arsa so se uresničile in obilne padavine na jugovzhodu države povzročajo kar nekaj nevšečnosti. Kolpa in Krka sta že v četrtek začeli poplavljati, danes pa se poplavljene površine še povečujejo. 

Kolpa narašča v srednjem in spodnjem toku, poplavila in zaprla je kar nekaj cest. Glede na napovedi hidrologov se bo pretok Kolpe popoldne ustalil. 

Fotogalerija
1
 / 4

Krka se bo ustalila do večera pri pretoku okoli 340 kubičnih metrov na sekundo. 

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Šentjernej Boštjana Koširja je Krka na njihovem območju poplavila nekatere ceste, vendar stanovanjski objekti niso ogroženi. Glede na napovedi hidrologov, da naj bi se vodostaj Krke danes dvignil še za deset centimetrov, večjih težav danes več ne pričakujejo.

Hiše so dobro zaščitili 

Slabše je bilo v noči na četrtek, ko so meteorna voda in narasli vodotoki poplavili kleti in pritličja nekaterih hiš. "Te smo ustrezno zaščitili za primer, da dobimo novo močnejšo pošiljko padavin. Pripravljeni so tudi ljudje, ki so ostali doma ter umaknili avtomobile in drugo premoženje," je za STA povedal Košir. 

Na območju občine Kostanjevica na Krki, kjer imajo pogosto težave z naraslo Krko, po besedah tamkajšnjega župana Roberta Zagorca večjih težav tokrat ni. Krka je sicer narasla in se razliva, a ne ogroža hiš in ljudi, je povedal. Podobno je s Kolpo v občini Osilnica, je za STA povedala tamkajšnja županja Alenka Kovač.

burja
Novice Močnemu dežju se je pridružil veter. Padala so drevesa, sprožili so se plazovi.

Pretoki rek se počasi zmanjšujejo

Naraščajo tudi Sava v srednjem in spodnjem toku, Dravinja s pritoki v spodnjem toku, Drava v spodnjem toku, Mura in reke v Pomurju ter Vipava. Pretoki drugi rek so ustaljeni ali pa se počasi zmanjšujejo. Sava v spodnjem toku, Drava in Mura se lahko v manjšem obsegu razlijejo ob strugi.

Popoldne se bodo ustalili pretoki Drave, Mure in Vipave, Dravinja pa bo začela upadati. Po podatkih Arsa je presežen vodostaj 310 centimetrov na vodomerni postaji Mura – Gornja Radgona, ki še narašča. Sava bo v spodnjem toku začela upadati v noči na soboto. Pretoki drugih rek se bodo v prihodnjih urah začeli zmanjševati. Vodnatost rek bo še velika.

poplave v Bih
Novice Izredne razmere v BiH: "Takšnega scenarija nihče ni mogel predvideti niti v sanjah" #foto #video
poplavljen podvoz na Dunajski cesti
Novice Voda zalila podvoz v Ljubljani. Za peški bi se lahko končalo tragično. #video

 

 

Ne spreglejte