Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
13. 8. 2018,
18.03

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

Natisni članek

Ljubljana Gosposvetska cesta Dalmatinova ulica obnova

Ponedeljek, 13. 8. 2018, 18.03

5 let, 8 mesecev

Prenova Gosposvetske ceste: kljub zamudi pogodbene kazni ne bodo plačali

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77
Gosposvetska cesta, prenova | Gosposvetska cesta sledi videzu Slovenske ceste, zasadili so obojestranski drevored, tlakovali trg pred evangeličansko cerkvijo ter na vseh pomembnih točkah, kot so križišča, prehodi in avtobusna postajališča, uredili taktilne oznake za slepe. | Foto Ana Kovač

Gosposvetska cesta sledi videzu Slovenske ceste, zasadili so obojestranski drevored, tlakovali trg pred evangeličansko cerkvijo ter na vseh pomembnih točkah, kot so križišča, prehodi in avtobusna postajališča, uredili taktilne oznake za slepe.

Foto: Ana Kovač

Kljub večkratni prestavitvi odprtja Gosposvetske ceste v Ljubljani bodo po zagotovilih Mestne občine Ljubljana vsa dela končana znotraj pogodbenega roka, ki znaša 500 dni. V nasprotnem primeru bi moral izvajalec za vsak dan zamude plačati 5.400 evrov pogodbene kazni.

Čeprav so ljubljanske mestne oblasti v Ljubljani že trikrat zamaknile datum odprtja Gosposvetske ceste, izvajalcu del ne bo treba plačati nobene pogodbene kazni. Kot so nam sporočili z Mestne občine Ljubljana  (MOL) bodo vsa dela kljub zamudam končana znotraj pogodbenega roka. Ta znaša 500 dni po uvedbi izvajalca v delo.

Šele po prekoračitvi omenjenega roka bi morali družbi KPL in Hidrotehnik, ki sta oddali skupno ponudbo, za vsak dan zamude plačati 5.400 evrov kazni.

Gosposvetska cesta, prenova
Novice Na Gosposvetski cesti še vedno delavci, za promet še ni odprta #foto

Kljub večkratnim zamikom odprtja središča mesta na MOL ocenjujejo, da pri tem škoda ni nastala. Z njimi se verjetno ne strinjajo lastniki trgovin na Gosposvetski. Popolna zapora najbolj prometnega dela Ljubljane se bo s treh mesecev torej zavlekla na štiri mesece in pol.

Sprva so Gosposvetsko želeli odpreti 30. junija

Rekonstrukcija Gosposvetske ceste in Dalmatinove ulice se je začela 3. aprila letos. Takrat je MOL napovedala, da bodo dela končana do 30. junija, a so arheološka izkopavanja po njihovih trditvah zamaknila izvedbo gradbenih del. Krivo naj bi bilo tudi slabo vreme, ki je tako arheologe kot gradbince oviralo pri delu za pravočasno končanje del.

Gosposvetska cesta, Dalmatinova ulica, podoba
Novice Kako bo videti Gosposvetska cesta po prenovi? #foto

Odprtje Gosposvetske ceste so zato najprej prestavili na sredino julija, nato pa še enkrat na sredino avgusta. Pešci in kolesarji sicer Gosposvetsko in Dalmatinovo že lahko uporabljajo, ostaja pa zaprta za motorni promet.

Zamuda ne vpliva na prenovo severnega dela Slovenske ceste

Vmes so se začela tudi dela na Slovenski cesti med Trdinovo in Tavčarjevo ulico, kjer po trditvah MOL dela potekajo po terminskem načrtu. Površine bodo prekrite z enakimi tlakovci, kot so tisti na osrednjem delu Slovenske ceste, zasadili bodo tudi drevored. Avtobusno postajališče Bavarski dvor so prestavili na staro lokacijo pod arkadami, kjer bo tudi ostalo.

Slovenska cesta, Bavarski dvor, prenova
Novice V središču Ljubljane letos še ena velika prenova #foto

Tokrat so na MOL previdnejši glede točnega roka odprtja prenovljenega prvega odseka severnega dela Slovenske ceste. Želijo pa si, da bi dela končali do konca avgusta. A kot kaže stanje na gradbišču, bo pri željah verjetno tudi ostalo.

Konec poletja na vrsti še del pred borzo

Po tem bo na vrsti še odsek Slovenske ceste od Trdinove ulice do križišča Slovenska–Trg OF–Dunajska–Tivolska, torej del pred Ljubljansko borzo in hotelom Intercontinental. Na tem delu bodo obnovili vodovod, kanalizacijo, plinovod in uredili novo javno razsvetljavo ter nekoliko spremenili prometno ureditev, ki bo štela dva vozna pasova, enega v mesto, enega iz mesta. Trenutno iz mesta peljeta dva pasova, vanj pa že zdaj le en.

Obnova severnega dela Slovenske ceste po zatrjevanju MOL poteka po terminskem načrtu. | Foto: STA , Obnova severnega dela Slovenske ceste po zatrjevanju MOL poteka po terminskem načrtu. Foto: STA , Ob tem bodo razširili površine za pešce in kolesarje, dodali tlakovce ter tudi ta predel polepšali z enostranskim drevoredom, ki se bo nadaljeval z osrednjega dela Slovenske ceste.

Sledi še obnova Parmove ulice

Še letos naj bi se po napovedih MOL začela rekonstrukcija tudi Parmove ulice za Bežigradom, ena bolj prometno obremenjenih cest v času prometnih konic. Ta je bila napovedana za letošnje poletje, a tudi tu ne gre vse po načrtih. Do konca meseca bo šele objavljeno javno naročilo za izbiro izvajalca, začetek del naj bi sledil takoj po njegovi izbiri.

Koliko časa bo Parmova zaprta za promet, na občini še ne vedo. "Več bo znanega ob začetku del," pojasnjujejo.

Rekonstrukcija prometno močno obremenjene Parmove ulice je bila napovedana za letošnje poletje, a bo šele v tem mesecu objavljeno javno naročilo za izbiro izvajalca. | Foto: Bojan Puhek Rekonstrukcija prometno močno obremenjene Parmove ulice je bila napovedana za letošnje poletje, a bo šele v tem mesecu objavljeno javno naročilo za izbiro izvajalca. Foto: Bojan Puhek Prenova Parmove bo vključevala obnovo vozišča in pločnikov, vzpostavitev obojestranske kolesarske steze ter obnovo ulične razsvetljave in semaforizacije.

Gosposvetska cesta
Novice Gosposvetska cesta počasi dobiva končno podobo #foto
Ne spreglejte