Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
8. 7. 2018,
14.25

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94

Natisni članek

Slovenska cesta prenova Bavarski dvor MOL

Nedelja, 8. 7. 2018, 14.25

5 let, 9 mesecev

V središču Ljubljane letos še ena velika prenova #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94
Slovenska cesta, Bavarski dvor, prenova | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Po tem, ko bo Mestna občina Ljubljana (MOL) prenovila Slovensko cesto med Trdinovo in Tavčarjevo ulico, se bo lotila še dolgo pričakovane prenove Bavarskega dvora pri hotelu Intercontinental.

Gosposvetska cesta, Dalmatinova ulica, podoba
Novice Kako bo videti Gosposvetska cesta po prenovi? #foto

V središču Ljubljane letos na veliko prenavljajo. Najvidnejša in najbolj pričakovana je prenova Gosposvetske ceste, ki bo kmalu odprta in prevozna za promet.

Po prvotnih načrtih bi jo morali dokončati do 30. junija, a so se gradbena dela zaradi arheoloških izkopavanj zamaknila. Dela so zdaj v sklepni fazi, Gosposvetsko pa bodo odprli v dveh delih: prvi odsek do Župančičeve ulice v nedeljo, preostali del do Slovenske pa do 15. julija.

V sklop te rekonstrukcije spada tudi prenova Dalmatinove ulice, a na občini za zdaj še ne vedo, kdaj jo bodo odprli.

Datum odprtja Dalmatinove ulice še ni znan. | Foto: Bojan Puhek Datum odprtja Dalmatinove ulice še ni znan. Foto: Bojan Puhek

Slovenska okrašena z dodatnimi drevesi

Vmes so se delavci in arheologi lotili še prenove Slovenske ceste med Trdinovo in Tavčarjevo ulico. V tem delu bodo povečali površine za pešce in kolesarje, ki bodo prekrite z enakimi tlakovci, kot so tisti na osrednjem delu Slovenske ceste, zasadili bodo tudi drevored. Tik pred začetkom gradbenih del so odstranili avtobusno postajališče Bavarski dvor in ga prestavili na staro lokacijo pod arkadami, kjer bo tudi ostalo.

Do konca poletja bo prenovljen prvi del Slovenske ceste

Točnega roka odprtja prenovljenega prvega odseka severnega dela Slovenske ceste še ne morejo napovedati, predvsem zaradi arheoloških raziskav, katerih potek je odvisen tudi od morebitnih odkritij, ki jih ni mogoče natančno predvideti. Prenove se bodo na tem delu zavlekle do konca poletja: "Vsekakor pa si želimo, da bi dela končali do konca avgusta."

Prenova prvega dela severne Slovenske ceste se je že začela. | Foto: Branka Grbin Prenova prvega dela severne Slovenske ceste se je že začela. Foto: Branka Grbin

Velika preobrazba Bavarskega dvora

Še vedno pa ostaja precej neurejen del pred Ljubljansko borzo in lani odprtim hotelom Intercontinental. Edini petzvezdični hotel je zapolnil gradbeno jamo, ki je leta kazila podobo tega dela prestolnice.

Občina je prenovi tega dela končno dala zeleno luč in sporočila, da bodo odsek Slovenske ceste od Trdinove ulice do križišča Slovenska–Trg OF–Dunajska–Tivolska začeli prenavljati takoj, ko bo končan prvi odsek od Dalmatinove do Trdinove ulice.

Severni del Slovenske ceste je res potreben prenove. | Foto: Ana Kovač Severni del Slovenske ceste je res potreben prenove. Foto: Ana Kovač

Obnova površin za pešce in kolesarje je eden od načrtov prenove. | Foto: Ana Kovač Obnova površin za pešce in kolesarje je eden od načrtov prenove. Foto: Ana Kovač

Fotogalerija
1 / 8

Zoženje voznih pasov

Na tem delu bodo obnovili vodovod, kanalizacijo, plinovod in uredili novo javno razsvetljavo ter nekoliko spremenili prometno ureditev: "Na območju bosta dva vozna pasova, eden v mesto, eden iz mesta." Trenutno iz mesta peljeta dva pasova, vanj pa že zdaj le en.

Ob tem bodo razširili površine za pešce in kolesarje, dodali tlakovce ter tudi ta predel polepšali z enostranskim drevoredom, ki se bo nadaljeval z osrednjega dela Slovenske ceste.

Je pa na Bavarskem dvoru že nekaj časa lepo urejen park nad garažno hišo Kozolec:

Fotogalerija
1 / 4

Preverite še:

Kolodvorska ulica
Novice Tako so v Ljubljani prenovili Kolodvorsko ulico #foto
prenovljeni hostel Celica
Trendi V Celici že prvi gostje, tako je prenovljeni hostel videti zdaj #foto
Ne spreglejte