Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2018,
6.27

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,02

31

Natisni članek

nova slovenska vlada 2018 vlada koalicija Marjan Šarec

Ponedeljek, 20. 8. 2018, 6.27

5 let, 8 mesecev

Dosegli načelni dogovor o razdelitvi ministrstev. Katera stranka bo vodila kateri resor? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,02

31

Po petkovi izvolitvi za predsednika vlade je predsednik LMŠ Marjan Šarec s koalicijskimi partnerji nadaljeval pogovore o razdelitvi ministrskih položajev. Kot je povedal v izjavi za medije, novih ministrstev ne bo, saj stranke niso začele spremembe zakona o vladi. V novi vladi bo tako 16 ministrstev, Šarec upa, da bodo razdelitev ministrstev s koalicijskimi partnerji dokončno potrdili v torek.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je dejal, da so se koalicijski partnerji (LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS) danes načeloma dogovorili o kadru in razdelitvi ministrstev. "Novih ministrstev ni, saj se nismo odločili za spremembo zakona o vladi. Pogovori so bili konstruktivni, ni bilo pretiranih zapletov. Verjamem, da bomo jutri to lahko dokončno potrdili," je povedal Šarec.

Katera ministrstva dobijo stranke?

Po neuradnih informacijah naj bi si stranke ministrstva razdelile takole:

LMŠ: ministrstvo za zdravje, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za finance

SMC: ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

SD: pravosodno, šolsko in kulturno ministrstvo

DeSUS: ministrstvo za obrambo in ministrstvo za kmetijstvo

SAB: ministrstvo za infrastrukturo, minister za kohezijo in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

Novice Marjan Šarec je novi predsednik vlade. Dobil je en glas več od pričakovanih. #video #foto

Cerar zunanji minister, Bratuškova bo prevzela infrastrukturo

Predsednik SMC Miro Cerar naj bi bil novi zunanji minister. | Foto: STA , Predsednik SMC Miro Cerar naj bi bil novi zunanji minister. Foto: STA , Imen ministrov partnerji uradno še niso razkrili, je pa že dlje časa jasno, da bodo v vladi predsedniki vseh petih koalicijskih strank z izjemo predsednika SD Dejana Židana, ki so ga sklenili predlagati za predsednika DZ. Predsednik SMC Miro Cerar naj bi bil novi zunanji minister, predsednik DeSUS Karl Erjavec naj bi vodil ministrstvo za obrambo, na čelu infrastrukturnega ministrstva pa naj bi bila predsednica SAB Alenka Bratušek.

Vraničar Ermanova ima pomisleke

Po neuradnih informacijah se je Šarec danes sestal z aktualno finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, s katero sta govorila o vodenju finančnega ministrstva. Vraničar Ermanova, ki trenutno opravlja tekoče posle, ponudbe za zdaj ni ne sprejela ne zavrnila. Slišati pa je, da ima nekaj zadržkov, povezanih z javnofinančno vzdržnostjo koalicijske pogodbe.

Aktualna finančna ministrica Mateja Vraničar Erman ima zadržke glede javnofinančne vzdržnosti koalicijske pogodbe | Foto: STA , Aktualna finančna ministrica Mateja Vraničar Erman ima zadržke glede javnofinančne vzdržnosti koalicijske pogodbe Foto: STA ,

Vojmir Urlep, ki se ga je največkrat omenjalo kot novega finančnega ministra, pa bo, kot je pred dnevi napovedal Šarec, premierjeva desna roka in bo prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi.

Vojmir Urlep
Novice Nekdanji šef Leka ne bo minister, ampak Šarčeva desna roka

Katičeva za obrambo, Pikalo za izobraževanje

Aktualna ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič, naj bi zdaj prevzela krmilo ministrstva za pravosodje, nekdanji šolski minister Jernej Pikalo pa naj bi znova bedel nad izobraževalnim resorjem. Novi kulturni minister pa naj bi bil po neuradnih informacijah direktor ljubljanskega konservatorija za balet in glasbo Dejan Prešiček.

V igri možnost, da v vladi z državnimi sekretarji sodeluje tudi Levica

Spomnimo, da je peterica sredinskih in levosredinskih strank, ki se dogovarja o oblikovanju vlade in ima v poslanskih klopeh 43 poslancev, podpisala tudi sporazum o projektnem sodelovanju z Levico, ki ima v državnem zboru devetčlansko poslansko skupino.

Janez Janša
Novice Janša Šarčevo izvolitev označil za nov slovenski politični fiasko

V igri ostaja tudi možnost, da bi Levica v vladi sodelovala z državnimi sekretarji, vendar pa Šarec tega danes ni komentiral.

Ljudmila Novak
Novice Ljudmila Novak: Nekdo mi želi naprtiti izdajstvo

Za danes je bil sprva načrtovan tudi delovni posvet pri predsedniku državnega zbora Mateju Toninu o oblikovanju delovnih teles državnega zbora, a so se v koalicijskih vrstah opravičili. S Toninom naj bi se sestali v torek.

Janez Janša, Miro Cerar
Novice Največ podpore ima SDS, najbolj je upadla SMC
Ne spreglejte