Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2019,
16.35

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Natisni članek

možgani teden možganov Borut Pahor Sinapsa Maja Bresjanac

Torek, 12. 3. 2019, 16.35

5 let, 1 mesec

Predsednik republike častni pokrovitelj Tedna možganov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači sprejel predstavnike slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa, ki že vrsto let s pomočjo drugih organizacij in posameznikov pripravlja Teden možganov. Izročil jim je listino o prevzemu častnega pokroviteljstva nad dogodki v okviru akcije in ob slovenskem dnevu možganov.

"V posebno veselje mi je, da vam lahko izročim listino o prevzemu častnega pokroviteljstva, saj zelo cenim, kar počnete," je ob tem dejal predsednik republike. Po njegovi oceni akcije, kot je Teden možganov, spodbujajo k premikom na področju izboljševanja kakovosti življenja in zdravstvene oskrbe ljudi, so sporočili iz predsednikovega urada.

Teden možganov je mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu. Vsako leto organizacije v številnih državah po svetu pripravijo izobraževalne dogodke, katerih namen je ozaveščanje laične in strokovne javnosti o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja. Slovenska Sinapsa s pomočjo drugih organizacij in posameznikov teden pripravlja od leta 2004.

Letošnji Teden možganov poteka pod naslovom Na pragu bolečin. V njegovem sklopu bodo v sredo zaznamovali tudi slovenski dan možganov, ki ga je na pobudo akcije Za možgane leta 2013 razglasila vlada.

Laurie Pycroft. Kaspersky Next, nevroznanost, intervju, možganski vsadki
Novice Ali nam lahko prek vsadkov "shekajo" tudi možgane?

Potrditev, da so "možgani, njihovo zdravje in skrb zanj ena izmed nacionalnih prioritet"

Prevzem častnega pokroviteljstva nad dogodki v sklopu Tedna možganov pomeni, "da so možgani, njihovo zdravje in skrb zanj ena izmed nacionalnih prioritet", so besede predsednice Sinapse Maje Bresjanac navedli v uradu predsednika republike. Ob tem je poudarila, da je poleg povezovanja strokovnjakov in spodbujanja raziskovanja ena od prvih nalog društva doseči vsakega posameznika in v njem zbuditi navdušenje nad lastnimi možgani in za možganoslovje.

"Akcija teden možganov je čudovito pognala korenine v slovenskem prostoru. Leta 2008 so nas predstavili kot primer drugim razvitim evropskim državam, kako smo zastavili akcijo in kako učinkovito angažiramo ljudi v zanimanju za možgane in možganoslovje, predvsem otroke preko ustvarjalnega natečaja," je še dodala predsednica društva. Kot bistvo akcije je navedla spodbujanje javnosti, da v poplavi podatkov prepozna tiste, ki temeljijo na znanstveni metodi in verodostojnih, strokovno podprtih informacijah.

Huawei, Richard Yu, Kirin 980, IFA 2018
Novice Kaj nam napovedujejo in obljubljajo dvojni digitalni možgani
Ne spreglejte