Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2023,
15.07

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

16

Natisni članek

Madžarska obisk Nataša Pirc Musar predsednica

Sreda, 19. 4. 2023, 15.07

1 leto

Pirc Musarjeva: Madžarska je soseda, s katero želi Slovenija tudi v prihodnje gojiti tesne vezi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

16

Nataša Pirc Musar |  Nataša Pirc Musar je izrazila zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog.  | Foto STA

Nataša Pirc Musar je izrazila zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog.

Foto: STA

Madžarska je soseda, s katero želimo tudi v prihodnje gojiti tesne in prijateljske odnose, je danes v pogovorih z madžarsko kolegico Katalin Novak v Budimpešti dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je poudarila pomen dobrososedskih odnosov, tudi če državi nimata o vsem enakih stališč, so sporočili iz urada predsednice.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in madžarska predsednica Katalin Novak sta se srečali že v torek zvečer na neformalnem druženju, ko sta se pomerili v bowlingu. Pirc Musarjeva je sicer večkratna državna prvakinja v bowlingu. 

Današnji uradni obisk na Madžarskem je Pirc Musarjeva pričela s položitvijo venca k spominskem obeležju na Trgu herojev v madžarski prestolnici. Po sprejemu z vojaškimi častmi je z madžarsko kolegico opravila daljši pogovor, ki so mu sledili plenarni pogovori med delegacijama obeh držav.

V pogovorih sta predsednici potrdili dobre odnose med Slovenijo in Madžarsko, ki jih odlikujeta dobrososedsko in razvejano sodelovanje. Pirc Musar je izrazila zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog, in potrdila, da je Madžarska soseda, s katero želi Slovenija tudi v prihodnje gojiti tesne vezi. Izpostavila je pomen prijateljstva med državama, čeprav ti nimata o vsem enakih stališč. 

Predsednici sta izrazili zadovoljstvo, da sta direktorja Narodne in univerzitetne knjižnice in Nacionalne knjižnice Szechenyi v njuni navzočnosti podpisala sporazum o sodelovanju. Po besedah Pirc Musarjeve je to pomemben korak za spodbujanje razumevanja dediščine narodov in spodbujanje kulture branja, ki bo državljane obeh držav še bolj povezala.

"V EU so meje padle, vendar se moramo potruditi in zbližati ljudi tudi skozi knjige in umetnost," je dejala slovenska predsednica in dodala, da so knjige tisto orožje, za katerega si želi, da bi ga ljudje pogosteje jemali v roke. Kasneje sta se z Novakovo udeležili tudi slovesnega odprtja razstave prevodov slovenskih književnih del v madžarski jezik.

Pirc Musarjeva opozorila na izzive slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

Posebno pozornost sta sogovornici namenili tudi položaju manjšin na obeh straneh meje. Pirc Musarjeva je izpostavila, da je v torek obiskala porabske Slovence in ob tem izrazila zadovoljstvo, da se položaj slovenske narodne skupnosti na Madžarskem izboljšuje.

Vendar pa, kot je opozorila, izzivi še vedno ostajajo. Skupnost namreč potrebuje pomoč predvsem pri prizadevanjih za zmanjševanje stopnje ekonomskih migracij. Predsednica se je v luči tega zavzela za načrtovano izvedbo programov za podporo gospodarskemu razvoju Mursko-rabske regije in podporo pri posodobitvi poučevanja slovenskega jezika v Porabju.

Predsednici tudi o državah Zahodnega Balkana

Pomembno pozornost sta predsednici posvetili evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana, kjer bosta državi še naprej tesno sodelovali. "Obe si želiva, da bi se regija čim prej pridružila EU," je dejala Pirc Musarjeva in se ob tem zahvalila Budimpešti za močno podporo dodelitvi kandidatskega statusa Bosni in Hercegovini.

Predsednici sta spregovorili tudi o podnebnih spremembah in vodni diplomaciji ter bili soglasni, da bosta tesno sodelovali na področju ozaveščanja o pomenu ohranjanja čistega okolja in v mreži posebnih predstavnikov za podnebno diplomacijo.

Nekaj besed sta namenili tudi vojni v Ukrajini. "Glede vojne v Ukrajini sva si s predsednico Novak enotni – pozivava k čimprejšnji vzpostavitvi celovitega, pravičnega in trajnega miru v skladu z načeli Ustanovne listine ZN," je dejala slovenska predsednica.

Novinarsko konferenco je Pirc Musarjeva zaključila z mislijo, da so dobrososedski odnosi najpomembnejši in poudarila, da bo v prihodnje naredila vse, da odnosi med Slovenijo in Madžarsko ostanejo na visokem nivoju. 

Popoldne se je predsednica republike ločeno srečala še s predsednikom madžarskega parlamenta Laszlom Köverjem in premierjem Viktorjem Orbanom. Kot je zapisala na družbenem omrežju Twitter, je z obema govorila o dvostranskih odnosih, izmenjala je tudi stališča o vojni v Ukrajini.

Orban: Slovenija in Madžarska lahko vedno računata druga na drugo 

Orban je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI na srečanju poudaril, da lahko Slovenija in Madžarska kot dobri sosedi vedno računata druga na drugo, manjšini pa je označil za most med državama. MTI še poroča, da sta Orban in Pirc Musarjeva med drugim govorila o evropski varnosti s poudarkom na vojni v Ukrajini ter izpostavila pomen vstopa držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva s falconom na kronanje britanskega kralja
Nataša Pric Musar, Benetke
Novice Pirc Musarjeva: Ureditev uporabe umetne inteligence mora spoštovati človekovo dostojanstvo
Nataša Pirc Musar
Novice Zagnali nov obrat počitniških vozil v Ormožu: s prvim se je zapeljala Pirc Musarjeva
Borut Pahor in Natasa Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar se bo na Madžarskem sestala z Viktorjem Orbanom
Nataša Pirc Musar
Novice Center vojaških šol nosilec vojaškega izobraževanja in usposabljanja v Sloveniji
Nataša Pirc Musar
Novice "Kdor hoče na obisk v predsedniško palačo, mora priti z vsebino"
Nataša Pirc Musar
Novice Kmetje pri Pirc Musarjevi: Smo največja žrtev podnebnih sprememb
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Tudi kmetje se morajo prilagoditi
Ne spreglejte